
10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 2
De start van de studie geneeskunde kan best overweldigend en spannend zijn. Dit hebben wij allemaal zo ervaren. Het is bijvoorbeeld (voor velen) de eerste keer studeren aan de universiteit. Daarnaast kan het zo zijn dat je hebt moeten verhuizen en dat je nog niet veel andere studenten in de stad kent. Daarom, lieve nieuwe geneeskundestudenten, zijn hier 10 tips om de eerste periode vlekkeloos en met een stuk minder zenuwen door te komen! Bij een eerder artikel (klik hier) heb ik de eerste vijf tips gedeeld. Hier komen de laatste vijf tips:
6. Laat je niet gek maken
CV dit, CV dat. Geneeskundestudenten hebben het talent om elkaar gek te maken. En nee, dat is niet alleen gedurende de bachelor, maar dat gaat ook door in de master. Verleid jezelf dus niet om gestrest te raken door CV-building. Ik genoot van mijn bacheloropleiding, omdat ik zoveel mogelijkheden vanuit de studie had om niet alleen bezig te zijn met studeren. Zo heb ik lesgegeven als student-assistent, heb ik verschillende cursussen gevolgd, kon ik extra niet-geneeskunde gerelateerde lessen volgen (o.a. in Venetië!) via het Honoursprogramma en was ik lid van een studievereniging. Dat was natuurlijk allemaal bevorderlijk voor mijn CV, maar daar ging het niet om. Het verrijkte mijn studentenleven en ik genoot er extreem van. Doe iets extra’s omdat je het leuk vindt, niet omdat het “moet” of “hoort”.
7. Speur de site van jouw opleiding af
Studieadviseurs? Check. Loopbaanadviseur? Check. Verschillende vacatures voor bachelor studenten? Check. Wat ik wil zeggen: wees je bewust van alle mogelijkheden die jouw opleiding biedt! De opleiding zal echt niet altijd over rozen gaan. Bij mij ook niet en bij veel van mijn vrienden ook niet. Ik kon dan altijd aankloppen bij de studieadviseurs en dat heb ik als heel waardevol geschat. Mijn opleiding (aan de Vrije Universiteit) biedt tevens afspraken met een loopbaanadviseur aan, waar ik uiteraard al meteen gebruik van heb gemaakt. Het verbaast mij dan ook hoeveel van mijn medestudenten niet van deze mogelijkheid af weten! Schroom vooral niet om eens langs te gaan.
8. Leer effectief!
Er is één ding waar ik altijd over viel bij onze opleiding en dat is het volgende: ze verwachten dat wij drie jaar lang theorie gaan leren, echter wordt ons nooit geleerd hoé wij moeten leren! Dan denk je vast, maar beste blogster, daar hebben we de middelbare school toch voor gehad? Misschien wel. Ik zal hier later in een ander artikel nog uitgebreid op ingaan. Wat ik jullie nu op het hart wil drukken: zoek naar een effectieve leerstrategie die bij jou past. Ik maakte bijvoorbeeld samenvatting na samenvatting na samenvatting en wat wist ik uiteindelijk? Niets. Voor mij is daarom het principe “active recall” een verademing geweest en bij verre de meest effectieve manier van leren. Klik hier om alvast meer erover te lezen. Een tweede tip: zoek of maak een studie groepje en herhaal samen de studiestof. En gebruik deze vrienden ook om een ultieme database (via google drive bijvoorbeeld) op te stellen met alle colleges, aantekeningen en oefentoetsen. Ik gebruik de mijne nog wekelijks!
9. Wees niet bang om fouten te maken
Je hoeft niet perfect te zijn en raak niet gedemotiveerd als iets niet lukt. Je bent nog jong en je hoeft er niet vanuit te gaan dat alles meteen in één keer goed gaat. Ga er zelfs maar vanuit dat dit niet zo zal zijn. Maar dat is helemaal niet erg. Wees niet bang om fouten te maken of beter gezegd: maak fouten! Juist van fouten kan je leren. Dingen die fout zijn gegaan, blijven altijd langer hangen dan dingen die goed gegaan zijn. Juist om deze reden zorgen fouten ervoor dat je groeit. Fouten die je nu maakt, maak je niet nog een keer en dat maakt je later een betere arts en een beter persoon.
10. Genieten!
Gefeliciteerd! Je start met de mooiste opleiding die er bestaat! En daar mag je best wel trots op zijn. De eerste weken kunnen overweldigend en spannend zijn, maar dat geldt voor alle nieuwe studenten. Het is vooral afwachten hoe het onderwijs ingedeeld gaat worden wegens corona. Hoe dan ook, geniet vooral van je studententijd.
Dit zijn de laatste 5 van de 10 tips. Klik hier voor deel 1!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Snijzaal 101
8 oktober 2021
Ervaring: werken met een protocol, doe het stap voor stap!
6 juli 2021