
10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1
De start van de studie geneeskunde kan best overweldigend en spannend zijn. Dit hebben wij allemaal zo ervaren. Het is bijvoorbeeld (voor velen) de eerste keer studeren aan de universiteit. Daarnaast kan het zo zijn dat je hebt moeten verhuizen en dat je nog niet veel andere studenten in de stad kent. Daarom, nieuwe geneeskundestudenten, zijn hier 10 tips om de eerste periode vlekkeloos en met een stuk minder zenuwen door te komen! In dit deel belichten we de eerste vijf tips.
1. Volg de introductiedagen!
Het is nog even afwachten hoe de introductiedagen eruit gaan zien, maar mijn allereerste tip is hoe dan ook om met zoveel mogelijk activiteiten mee te doen, zowel fysiek als online. De medische studieverenigingen organiseren altijd een mooie introductieweek en ook facultair zal er een heel (waarschijnlijk digitaal) programma zijn om bij te wonen. Wat voor invulling het ook zal krijgen, meld je vooral aan en doe mee! Allereerst krijg je op deze manier een mooi idee van zowel de studie als van de universiteit. Ten tweede is het een geweldige mogelijkheid om alvast jouw nieuwe medestudenten te leren kennen. Veel van mijn huidige beste vrienden ken ik via de introductiedagen en dat zal voor veel studenten gelden.
2. Voorbereiden mag, maar overdrijf niet
Je voorbereiden op de studie is goed, maar gun jezelf ook de kans om alles in eerste instantie over je heen te laten komen. Je hoeft zeker nog niet met de nieuwste laptop of de grootste stapel studieboeken aan te komen zetten (wij zullen ook een kritische artikel over studieboeken schrijven!). Wacht eerst eens af hoe de studiegroepen ingedeeld zijn en wat voor soort hoorcolleges je gaat krijgen. Misschien vind je meeschrijven op papier wel helemaal niet fijn en houd je liever je aantekeningen digitaal bij, of juist andersom.
Om als voorbeeld te geven: ik zou coschappen lopen bij de hematologie en heb dagen van tevoren alle soorten hematologische ziektebeelden in mijn hoofd gestampt. De pathologie, die ik echter de komende weken zou zien, was vervolgens hoofdzakelijk maar één soort leukemie. Was die voorbereiding overbodig? Zeker niet! Maar het had een stuk efficiënter kunnen zijn als ik gewoon even de eerste dagen had afgewacht. En zo werkt het ook met de eerste dagen van de bachelor.
3. Investeer in goede vriendschappen
Zes jaar studeren is láng. Deze tip is dan ook een no-brainer: investeer in de vriendschappen die je maakt tijdens jouw studie periode. Ik zou niet weten wat ik nu zonder al mijn vrienden, die ik tijdens mijn studie heb leren kennen, zou moeten! En hoe tof is het om na zes jaar te zien waar we allemaal gaan werken als arts-assistent, of gaan werken als iets heel anders. Probeer dus veel nieuwe mensen te leren kennen, neem jouw studie groepje eens in de zoveel tijd mee naar een restaurantje voor de nodige teambuilding en doe mee aan de verschillende activiteiten, die georganiseerd worden door de studieverenigingen. Dat brengt ons naar tip 4…
4. Studeren betekent niet alleen studeren
Je bent maar één keer student, dus geniet er ook van! Ben je een echt sportmens of wil je dat worden, zoek dan naar een studentensportvereniging! Of is een religieuze vereniging meer iets voor jou? Er zijn zoveel verschillende studentenverenigingen verspreid over heel Nederland, dus neem de tijd om naar verschillende borrels te gaan en te kijken of zo’n vereniging iets voor jou is! Binnen de studie zijn er natuurlijk ook talloze manieren om gezelligheid en nieuwe mensen te vinden, zoals bij studieverenigingen! Voor de duidelijkheid: een studievereniging, ook wel een faculteitsvereniging, is een vereniging voor studenten van dezelfde faculteit en/of studie. Een studentenvereniging, daarentegen, is een vereniging voor studenten van alle faculteiten en studies (bron).
5. Koffietje met ouderejaars?
Oké, terug naar de studie en onvermijdelijk dus ook koffie. Een van de doelen van deze blog is dat jullie ons, als ouderejaars, kunnen gebruiken om al jullie brandende vragen aan te stellen. Stuur ons dus vooral een bericht als je behoefte hebt aan een kop koffie met een van onze kritische masterstudenten. Ik wil jullie op het hart drukken de waarde van inside-informatie van ouderejaars niet te onderschatten. Misschien kan je wel hun samenvattingen lenen (ik heb bijvoorbeeld een hele Google drive vol met bestanden) of wijzen ze je op handige boeken of artikelen die van pas kunnen komen. Of geven ze nét die nuttige tips, die je nodig hebt voor bepaalde tentamens. Vooral doen dus! En waar ontmoet je deze studenten? Zie tip 4.
Dit zijn de eerste 5 van de 10 tips. Klik hier voor deel 2!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Extramurale specialismen 101 – Specialist ouderengeneeskunde
6 november 2021
Werken als arts in het buitenland: hoe Samira werd toegelaten tot de opleiding Interne Geneeskunde in de Verenigde Staten
1 juni 2022