
02. andere paden: van geneeskunde naar consultancy
“Andere paden” is een blogserie over personen die een andere studie- of werkbeslissing hebben genomen tijdens of na het studeren van geneeskunde. Vandaag introduceert Belle zichzelf en vertelt zij over haar beslissing om met haar studie geneeskunde te stoppen en na een andere masterstudie aan het werk te gaan in de consultancy.
1. Wie ben jij en wat doe je nu?
Mijn naam is Belle van Dijk. Ik ben 25 jaar oud, sinds de zomer van 2020 afgestudeerd en begonnen met werken. Ik heb een bachelor Geneeskunde gedaan en daarna een master in (Financial) Management en een master in Health Economics, Policy and Law. Na mijn afstuderen heb ik even gewerkt als projectcoördinator voor een E-health platform en ik ben net begonnen als consultant digital health bij een groot adviesbureau.

2. Wat is de reden dat jij voor een ander pad hebt gekozen?
Tijdens de bachelor geneeskunde kreeg ik de kans om de minor “Management & Leadership in Healthcare” te volgen. Tijdens dit half jaar werd ik geprikkeld door de mogelijkheden die een ‘bedrijfskundige’ studie biedt. De studie geneeskunde vond ik altijd leuk, maar ik miste uitdaging. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik meer wilde leren en mijn horizon wilde verbreden. Ik besloot om na de bachelor eerst een master in (Financial) Management te volgen om vervolgens de studie Geneeskunde weer op te pakken (dat was het plan). Al snel bleek dat ik me tijdens deze éénjarige master veel meer uitgedaagd voelde dan dat ik me tijdens mijn drie jarige geneeskunde studie had gevoeld. Hierdoor begon ik steeds meer te twijfelen of ik wel door wilde gaan met de studie geneeskunde.
Desondanks besloot ik een maand na het afronden van mijn master toch te beginnen aan mijn coschappen. Ik wilde namelijk geen spijt hebben van dingen die ik niet geprobeerd had. Ik kwam er al snel achter dat mijn gevoel juist was en het ‘artsen-leven’ me niet (meer) gelukkig zou maken. Het moeilijkste vond ik: ‘Hoe leg ik dit aan andere mensen uit?’ en ‘Als je arts kan worden, dan doe je dat toch?’.
Om met deze vragen om te gaan heb ik met veel mensen gesproken die in hetzelfde schuitje zaten. Zo kwam ik er al snel achter dat ik niet de enige was die zo dacht. Daarnaast merkte ik dat het verhaal steeds beter te onderbouwen werd naarmate ik het aan meer mensen ging uitleggen. Omdat ik mijn gevoel volgde, kwam het daarnaast bij veel mensen ook niet geheel als verrassing, aangezien zij mij ook met tegenzin naar het ziekenhuis zagen gaan, maar bij bijvoorbeeld het gericht oplossen van business cases opeens wel veel energie zagen krijgen.
3. Hoe heb jij je vervolgens georiënteerd in andere opties?
Tijdens de 6e week van het coschap Interne Geneeskunde heb ik de knoop doorgehakt. Ik besloot te stoppen, omdat ik een leven als arts enigszins als beperkt ervaarde. Maatschappelijk gezien vind ik het één van de mooiste beroepen die je kan beoefenen, maar persoonlijk stond het elke dag rondlopen in een ziekenhuis en het specialiseren me tegen. Ik vond de sfeer niet prettig en miste de intrinsieke motivatie en interesse. Een paar maanden later ben ik gestart met de master Health Economics, Policy & Law om de combinatie van geneeskunde en management verder uit te breiden. Daarnaast had ik even tijd nodig om na te denken over wat ik wél wilde doen. Ik dacht namelijk sinds mijn 15e dat ik arts zou worden en opeens bleek dit niet meer mijn toekomst te zijn.
4. Waar zie je jezelf in de toekomst?
Inmiddels ben ik er helemaal uit. Ik vind de zorg als industrie ontzettend interessant vanwege het maatschappelijke aspect en het constante ethische dilemma. Het is geen ‘gewone’ economie met vraag en aanbod, maar er is de menselijke component die dit evenwicht komt verstoren. Ik wil me focussen op de ‘business’ kant van de zorg, waarbij ik de zorg een stukje beter maak, maar niet als arts. Nu ik aan de slag ga als consultant digital health, waarbij ik ga werken aan verschillende projecten voor digitale toepassingen in de zorg, denk ik de perfecte balans te hebben gevonden tussen zorg en ‘business’. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er veel meer mogelijkheden zijn in de zorg dan het artsenberoep, iets wat ik een aantal jaar geleden nog niet zo zag.
5. Tips voor andere studenten die twijfelen
De situatie is natuurlijk voor iedereen anders, maar een van de belangrijkste tips is volgens mij dat je niet bang moet zijn om het vooraf uitgestippelde pad te verlaten (of een omweg te nemen). Als je twijfelt of de studie wel bij je past, ga een andere opleiding ernaast doen die je interesse heeft. Kijk of je daar energie van krijgt en wees niet bang om dit uit te spreken.
Daarnaast heb ik als tip dat je je niet moet laten beïnvloeden door je omgeving en hun mening over je toekomst als arts. Jij bent degene die dat leven moet leiden, dus jij moet er gelukkig in zijn en energie krijgen van de dingen die je doet. Ook als je uiteindelijk ervaart dat de studie geneeskunde toch niet jouw ding is, zie dit dan niet als falen maar juist als een overwinning! Je volgt je gevoel en daar kom je heel ver mee.
Klik op de link om het eerste deel van de “andere paden”-serie te lezen: 01. andere paden: van geneeskunde naar museologie
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Extramurale specialismen 101 – Specialist ouderengeneeskunde
6 november 2021
Kijkclub: New Amsterdam
6 juni 2021