Museologie
Algemeen,  Buiten ziekenhuis,  Christina,  Ervaring,  Loopbaan,  Welzijn

01. andere paden: van geneeskunde naar museologie

Leestijd: 5 minuten

“Andere paden” is een blogserie over personen die een andere studie- of werkbeslissing hebben genomen tijdens of na het studeren van geneeskunde. Vandaag introduceert Joshi zichzelf en vertelt hij over zijn beslissing om zijn studie geneeskunde tijdelijk te pauzeren en zich meer te richten op een andere studierichting, namelijk museologie.

1. Zou jij iets over jezelf willen vertellen?

Mijn naam is Joshi Emanuël. Ik heb mijn Bachelor geneeskunde in 2018 afgerond aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vervolgens startte ik in datzelfde jaar in augustus met de bijbehorende master. Echter besloot ik na een aantal coschappen voor een onbepaalde tijd te stoppen en mijn pijlen op een van mijn andere passies te richten. Ik heb namelijk in 2019 een mastertraject aan de VU gevolgd in de medische geschiedenis en humanistiek (link).

2. Wat doe je nu?

Op dit moment ben ik bezig met de internationale master in Museum and Heritage Studies aan de Reinwardt Academy (museologie, Amsterdam University of the Arts). In combinatie met mijn interesse voor de museumwereld, ben ik eveneens oprichter geworden van een online talencommunity genaamd ‘eloquenters‘. Met mijn team neem ik interviews af bij taalliefhebbers en probeer ik een breed scala aan talen en onderwerpen te delen. 

3. Waarom heb jij voor een ander pad dan geneeskunde gekozen?

Ik heb al sinds het begin van mijn bacheloropleiding geneeskunde constant geprobeerd om mijn horizon te verbreden. Vanuit mijzelf heb ik altijd al een diepe interesse in de creatieve kant van de academie gehad. Ik merkte dat ik binnen geneeskunde steeds meer de behoefte had om de artistieke kant op te gaan. In combinatie met mijn interesses voor vakken in de geschiedenis, humanistiek, design, taalverwerving, sociologie en antropologie heb ik voor een brede internationale master gekozen waar ik deze creativiteit kan structureren en uiteindelijk ook kan uiten en toepassen. 

4. Waar zie je jezelf in de toekomst?

De optie om terug te keren naar de masteropleiding geneeskunde zal altijd nog in mijn achterhoofd blijven. Echter, op dit moment voel ik mij erg op mijn plek in mijn huidige master. De terugkeer naar geneeskunde zal dan ook echt vanuit een intern gemis moeten komen om met name weer de praktische kant van de opleiding te willen oppakken. Zeg nooit nooit!

Joshi in Tsjechië voor het afnemen van interviews

Met betrekking tot mijn huidige pad weet ik nog niet waar ik ga eindigen. Dat is juist het mooie van datgene wat ik nu doe: de wereld ligt nog open en ik kan alle kanten op! Mijn droom zou wel zijn om als digital nomad door het leven (en de wereld) te gaan. Zo ben ik niet gebonden aan locatie en kan ik mijn expertise in verschillende regio’s uitoefenen. Denk dan aan project curator, waar je dus voor een aantal maanden een expositie leidt, ofwel zou ik graag werk willen maken van mijn talenwebsite door verschillende bedreigde talen uit te lichten om zo het talen erfgoed onder de aandacht te brengen. 

5. Hoe heb jij je vervolgens georiënteerd in andere opties?

Tijdens de opleiding geneeskunde (zowel bachelor als master) had ik altijd het idee dat er maar één weg was: de weg naar het arts zijn. Natuurlijk kan je je breed oriënteren tijdens je bachelor door bijvoorbeeld extra vakken te volgen, vooral als je brede interesses hebt en op meerdere manieren academisch onderlegd wil worden. Dit kan dan een waardevolle toevoeging zijn. Zo ben ik tijdens een extra minor in culturele antropologie erachter gekomen dat ik geschiedenis en humanistiek heel interessant vond. Ditzelfde geldt ook voor mijn liefde voor talen. Door het volgen van vakken in Portugees en Koreaans ben ik vol met passie met mijn talenwebsite begonnen. Dit was destijds prima naast mijn bachelor geneeskunde te doen.

Daarnaast ben ik van mening dat het belangrijk is dat je jezelf laat informeren over de mogelijke opties met een bachelor geneeskunde. Hiervoor kan je bij de studieadviseur van je opleiding (of de opleiding waar je je op oriënteert) terecht. Mijn studieadviseur heeft bijvoorbeeld een hele lijst met allerlei masteropleidingen waar je in kan stromen met een bachelor geneeskunde. En… dat zijn er behoorlijk veel! Ik had bijvoorbeeld nooit kunnen denken dat ik met een bachelor geneeskunde in een internationale master museum en erfgoed studies terecht kon komen. Het academische pad wat je bewandelt hoeft zeker niet voor je uitgestippeld te zijn als je alle opties voor jezelf nagaat.

6. Tips voor andere studenten die twijfelen

Doe wat goed voelt bij jou, want je doet het niet voor een ander. Van voormalige geneeskunde collega’s kreeg ik vaak verbaasde reacties. “Wat knap dat je zo een keuze durft te maken!’. Elke keer blijf ik mij dan stiekem ook verbazen dat veel studenten zo een hoge pet hebben van de opleiding geneeskunde. Het komt namelijk ook vaak genoeg bij andere studies voor dat studenten merken dat de studie niet bij hun past.

Het is echt niet gek om pas in de master (of later) te ontdekken wat wel of niet bij je past. De bachelor geneeskunde heb ik bijvoorbeeld als ontzettend leerzaam en interessant ervaren. Er is namelijk zoveel variatie in theorie en vakken. Pas bij de masteropleiding heb ik ondervonden wat wel of niet bij mij paste. Als je een soortgelijk gevoel bemerkt, is het altijd belangrijk om dit gevoel met iemand uit je netwerk te delen of bijvoorbeeld met de studieadviseur te praten. Je zult zien dat er veel mensen willen helpen en dat er veel mogelijkheden zijn waar je nog niet van af weet.

Zet ‘m op en stuur mij vooral een bericht bij vragen!


Voor meer ervaringen, klik op één van de artikelen hieronder:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *