ATLS cursus
Arts-assistent,  Master,  Praktische tips,  Studie(fase),  Theresia

ATLS cursus: tips & tricks 

Leestijd: 5 minuten

Als je als A(N)IOS op de Spoed Eisende Hulp (SEH), of bij de chirurgie, gaat werken wordt er van je verwacht dat je de ATLS (Advanced Trauma Life Support) cursus gaat doen. Bij de ATLS cursus leren deelnemers essentiële vaardigheden voor de initiële beoordeling en behandeling van traumapatiënten. Dit leert men middels de ABCDE methodiek. Deze cursus is cruciaal voor A(N)IOS ter voorbereiding op effectief handelen bij acute traumapatiënten.

Wat kun je verwachten van de ATLS cursus? 

De ATLS cursus wordt vaak in een blok van twee dagen gegeven. Je kan deze cursus in Nederland (meestal in Tilburg) volgen. Echter kan je de cursus ook in het buitenland, zoals in de Verenigde Staten (VS), volgen, gezien de cursus daar ontwikkeld is. In de VS is de cursus goedkoper (naar wat ik gehoord heb rond de 900 dollar) om te volgen, wat een pluspunt is. Hier kost de cursus 1675 euro. Het ligt aan het ziekenhuis waar je gaat werken of je deze kosten geheel mag declareren en of hier voorwaarden (bijvoorbeeld langer dan een jaar werken in het ziekenhuis) aan vast zitten. In Nederland wordt tijdens de cursusdagen wel in het Nederlands gecommuniceerd. Er wordt er vaak uitgelegd waar in Nederland subtiele verschillen zitten in vergelijking met de originele ATLS cursus. De zorg kan hier namelijk soms net wat anders georganiseerd zijn dan in de VS. 

Ik volgde de cursus zelf in Nederland, dus wordt de rest van het artikel vanuit die invalshoek geschreven.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de ATLS cursus krijg je het ATLS cursusboek toegestuurd. Wacht niet te lang om deze te bestuderen, want het is namelijk een dik boek met veel informatie. De trainers willen graag dat je goed voorbereid komt (en het is ook wel nodig om de cursus te halen). Daarom krijg je van tevoren een toets om toegang te krijgen tot de cursus. Het is handig om deze toets als een oefentoets te gebruiken voor de eindtoets van de ATLS cursus. Er zijn ook een aantal proeftoetsen van oude examens die de ronde doen. Vraag vooral bij je (toekomstige) collega’s of zij nog oefentoetsen hebben. 

Wat is nou belangrijk om uit je hoofd te leren als voorbereiding op de cursus? Als je je focust op de tabellen, kom je al een heel eind. Een voorbeeld is de onderstaande tabel over de gradatie van hypovolemische shock. Daar heb je niet alleen veel aan bij de toets, maar ook bij de praktische scenario trainingen. 

Je krijgt bij de ATLS cursus ook een mentor toegewezen, die een paar weken voor de cursus begint contact met je opneemt om te kijken hoe het gaat met de voorbereiding. Als je vragen hebt, kan je die dan makkelijk stellen. Ik vond het ook geruststellend werken. 

Cursus zelf

Wees bedacht dat de cursusdagen zwaar zijn. De dagen beginnen vroeg (7:00) en eindigen laat (18:00), dus wees goed uitgerust. Mijn ziekenhuis vergoedt ook de hotelovernachtingen. Het werd bij mij aangeraden om de nacht voordat de cursus begint alvast daar te slapen, opdat je dan niet om 5:00 ‘s ochtends hoeft te vertrekken. De eerste avond dineer je ook ‘s avonds gezamenlijk, vaak in het hotel waar de meeste mensen slapen (van der Valk). 

Tijdens de ATLS cursus wordt afwisselend een hoofdstuk behandeld en de praktische vaardigheden geoefend die daarbij horen. Bij de “A(irway)” hoofdstukken zul je dus leren hoe de luchtweg vrij gehouden moet worden en daar ook scenario’s mee oefenen. En zo werk je geleidelijk het hele boek nog eens door. 

De examinering

De toetsing op het einde bestaat uit twee delen, zowel een praktische toets (je doet een scenario geheel zelf met een van de examinatoren als de verpleegkundige) en je hebt de theoretische toets. De groep wordt ‘s middags in tweeën gesplitst: de ene helft maakt eerst de praktische toets en de andere groep eerst de theoretische toets. Nadat allebei de groepen klaar zijn, wordt er gewisseld. Bij de theoretische toets, die geheel in het Engels is, is een woordenboek beschikbaar. Het is handig om van tevoren te weten dat je niet meteen de uitslag van de theoretische toets krijgt, deze volgt pas aan het einde van de dag. De uitslag van de praktische toets krijg je wel meteen. De reden dat je deze meteen krijgt is dat je, bij het eventueel niet halen van het scenario, meteen een herkansing krijgt. 

Conclusie

De cursus wordt door veel mensen als heftig ervaren. Het is namelijk veel stof die je snel onder de knie moet krijgen in korte tijd. Echter is de cursus ook heel leuk en merk je je vooruitgang waar je bijstaat. Mijn advies is om je vooral te richten op de tabellen en oefentoetsen bij de voorbereiding, dan voelt de cursus vooral als orde scheppen in de chaos. 

En wil je nog even ontspannen voor de cursus begint? Ga dan alvast een dag van tevoren naar het hotel. Pro-tip: als je in een van der Valk hotel logeert, neem dan zwemkleding mee!

Veel succes met de ATLS!

Mocht je nog vragen of extra tips hebben, stuur ze gerust naar ons toe! Dan voegen wij ze toe aan het artikel. Dit kan gemakkelijk via ons contactformulier: klik daarvoor hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *