Bijbanen binnen ziekenhuizen
Bachelor,  Charmène,  Loopbaan,  Master,  Studie(fase)

Bijbanen binnen ziekenhuizen en verzorgingshuizen tijdens de Geneeskunde bachelor

Leestijd: 4 minuten

Wil je als bachelor student Geneeskunde graag in een zorginstelling werken? Denk dan aan ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen. Het kan best een uitdaging zijn om een leuke bijbaan te vinden naast jouw medische studie. Om deze reden hebben wij hier een overzicht met de meest voorkomende bijbanen voor het opdoen van meer medische ervaring naast jouw studie. Het komt weleens voor dat als je een leuke vacature ziet, je na verder lezen opmerkt dat je nog niet ver genoeg in je studie bent… Daarom hebben wij twee lijsten met mogelijke bijbanen gemaakt, zowel binnen als buiten zorginstellingen, om inspiratie op te doen!

In dit artikel krijg je per bijbaan beknopte informatie over de functie, het vereiste studiejaar en waar je deze bijbanen kunt vinden. Zo wordt het hopelijk eenvoudiger voor jou om een passende bijbaan te vinden die aansluit bij jouw studieniveau en interessegebieden. 


Lijst van mogelijke bijbanen binnen zieken- en verzorgingshuizen

Huiskamerassistent

Mogelijk vanaf: kan al voor de studie

Waar: verzorgings- en verpleeghuizen

Als huiskamerassistent zorg je ervoor dat de bewoners van het zorghuis een leuke dag hebben. Je verzint leuke activiteiten en maakt praatjes met ze. Daarbij zal je ook het eten en drinken verzorgen. Je maakt echt een verschil in hun leven, aangezien je hun dag doorbreekt en een luisterend oor kan zijn. Uiteraard verschilt het per locatie wat de exacte taken zijn. Loop eens bij een lokaal verzorgings- of verpleeghuis naar binnen en vraag of zij een vacature hebben voor een huiskamerassistent!

Verpleeghulp

Mogelijk vanaf: bachelorjaar 1

Waar: verzorgings- en verpleeghuis, ziekenhuis

Dit is een hele sociale baan waar je nauw betrokken bent bij (kwetsbare) patiënten. Als verpleeghulp help je patiënten met bijvoorbeeld aankleden of eten. Hiermee ontlast je de zorgmedewerkers en kan je bewoners of patiënten enorm helpen met hun dagelijkse bezigheden. De taken hangen sterk af van de plek en afdelingen waar je staat. Voorbeelden van taken zijn: assisteren bij de dagelijkse taken (ADL), werken met tilliften en toedienen van medicatie. Hierbij geldt ook: loop eens bij een lokaal verzorgings- of verpleeghuis of ziekenhuis binnen en vraag of ze mensen in de functie van verpleeghulp zoeken.

Voedingsassistent

Mogelijk vanaf: bachelorjaar 1

Waar: ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen

Bij deze functie vraag je aan de patiënten wat zij willen eten, waarna je dit hen serveert. Tijdens het eten ben je een grote steun voor de patiënten aangezien jij ze helpt en motiveert om goed te eten en drinken. Daarbij moet je ook goed rekening houden met eventuele diëten en allergieën. Je komt op verschillende afdelingen te staan, waardoor je enorm veel meekrijgt van wat er in een ziekenhuis allemaal gebeurt. Loop voor deze functie ook een ziekenhuis binnen en vraag naar openstaande vacatures.

Administratief medewerker

Mogelijk vanaf: verschilt, maar meestal vanaf jaar 1

Waar: ziekenhuizen, privéklinieken

Hierbij zorg je ervoor dat alles soepel loopt op de afdeling. Je staat patiënten te woord aan de balie door ze aan te melden voor afspraken, die je tevens beheert. Patiënten die de afdeling bellen, krijgen jou aan de lijn om hun vragen te beantwoorden. Je ondersteunt het  medisch zorgpersoneel in deze administratieve taken door hen veel werk uit handen te nemen. Je krijgt dus enorm veel mee van de organisatie in zo’n instelling. Hoe de taken er inhoudelijk uitzien, dat verschilt per plek.

Elektronisch overzetten van medische dossiers

Mogelijk vanaf: verschilt, maar meestal vanaf jaar 1

Waar: medigo, ziekenhuis, praktijken of klinieken

Met een steeds technologisch wordende wereld moeten oude patiëntendossiers overgezet worden naar een elektronisch patiëntendossier (EPD). Als medisch student beoordeel jij welke informatie belangrijk is om in het nieuwe dossier mee te nemen. Dat is erg leerzaam, aangezien je veel verschillende medische informatie te zien krijgt. Als arts zijnde kom je veel te werken met elektronische zorgsystemen, waardoor het nuttig is om op deze manier behendig erin te worden. 

Prikpoli assistent

Mogelijk vanaf: meestal na afronding bachelor, soms tijdens jaar 3

Waar: ziekenhuis, bloedbank

Op sommige plekken bieden ze deze functie aan medisch studenten die graag meer ervaring hierin willen opdoen. Meestal vragen zij enige werkervaring met bloedprikken, maar regelmatig worden er trainingen aangeboden. Daarbij is het een leuke uitdaging om de patiënten zo veel mogelijk op hun gemak te stellen en om behendig te worden in bloedprikken.


Tips voor zoeken

Wat heel belangrijk is voor het vinden van een baan, is dat je op de hoogte bent van wat er mogelijk is. Je kan de websites en socials in de gaten houden van ziekenhuizen en uitzendbureaus. Mijn grote tip is om meldingen aan te zetten, zo kun je vaak opgeven om een mail te ontvangen zodra er nieuwe vacatures zijn en ben je altijd op tijd! Meldingen krijg je ook binnen via LinkedIn. Daarbij helpt het om jouw netwerk uit te breiden, zodat je steeds meer gerichte vacature meldingen binnenkrijgt. 

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden door dit overzicht. Zie je een leuke functie, maar ben je nog niet ver genoeg in je studie? Geef dan niet op! Wij geven hier het minimale studiejaar dat meestal wordt gevraagd, dus wie weet vind je een leuke plek. Anders kun je altijd dit artikel opslaan en erop terugkomen als je verder in de studie bent.

Succes en werkze!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *