
Ervaring: klacht tegen coassistent
Eén van de artsen van de afdeling overhandigde mij de telefoon. ‘Het is de klachtenfunctionaris,’ vertelde zij. Met bevende handen nam ik de telefoon aan en stelde ik mij voor. Ik was coassistent tijdens één van mijn laatste coschappen en ik had het enorm naar mijn zin. Zelfstandig zorgde ik voor een aantal patiënten. De klachtenfunctionaris legde de klacht voor, inhoudelijk over de nazorg van een patiënt, en met zijn tweeën zijn we door de casus heengegaan. Ik gaf meteen aan de functionaris toe dat dit de eerste klacht is waarmee ik ooit te maken heb gehad en dat ik het heel spannend vond. De persoon stelde mij gerust: de klacht was niet over mij geschreven of op mij gericht, maar omdat degene die de klacht had ingediend mijn naam kende, werd ik wel in de klacht genoemd. De functionaris vertelde al snel dat er geen vervolgstappen zouden komen. Ondanks dat de klacht uiteindelijk niets met mij te maken had, heb ik er die nacht erg slecht door geslapen.
Slapeloze nachten
Juist deze momenten van coschappen lopen, specifiek rondom tegenslagen, worden weinig onderling tussen coassistenten gedeeld. Dat is zonde, omdat we allemaal wel tegenslagen en nare momenten ervaren. Zulke gebeurtenissen kunnen een reden van slapeloze nachten zijn. Toen mij het bovenstaande overkwam, heb ik ook dagenlang met een naar gevoel in mijn buik rondgelopen. Dit delen met mijn vrienden durfde ik niet zo goed, al wilde ik het wel graag met iemand bespreken. Ik begreep op dat moment niet goed waar die schaamte precies vandaan kwam. Terugkijkend had ik zo graag op dat moment willen weten dat ik niet de enige coassistent was die ooit te maken heeft gehad met een klacht.
Maak het bespreekbaar!
Overkomt een soortgelijke situatie jou? Bespreek dit dan zo snel mogelijk op de afdeling met jouw begeleider of met een andere zorgverlener van jouw afdeling. Ga samen nog eens door de casus. Wat ging er fout? Is er überhaupt wel iets fout gegaan? En hoe zou je de situatie een volgende keer aan kunnen pakken? Als coassistent ben je in een veilige werkomgeving en heb je begeleiding. Misschien dat je één van de specialisten of arts-assistenten kan vragen hoe zij met zulke situaties omgaan (of het nou een klacht is of een andere nare gebeurtenis!).
Tips en bronnen
Gezien dit serieuze en belangrijke onderwerp wil ik tevens zoveel mogelijk (informatie)bronnen, instanties om je als coassistent of arts-assistent toe te keren bij een klacht en artikelen met ervaringen en tips delen. Zo is er in het Medisch Contact in 2014 een interessant artikel geplaatst met tips over het voorkomen van een tuchtklacht als arts. De lijst met tips uit het artikel plaats ik hieronder:
1. Geef heldere en volledige informatie aan de patiënt.
2. Voorkom miscommunicatie met de patiënt.
3. Stel je toetsbaar op.
4. Spreek elkaar op de werkvloer aan op mogelijke medische missers.
5. Voer complete en duidelijke dossiervorming.
6. Vraag toestemming voor verstrekking van medische gegevens aan derden.
7. Weet te allen tijde wie de hoofdbehandelaar is.
8. Zorg dat de medische overdracht volledig en compleet is.
9. Maak duidelijke afspraken over nazorg.
10. Wijk alleen van het protocol af met goede argumenten.
De juridische aansprakelijkheid van een coassistent rondom een klacht is in 2014 al eens beschreven, ook door het Medisch contact (klik hier). Dit is een mooi artikel om over jouw eigen rechten als coassistent te lezen. Bezoek ook eens de site van De Jonge Dokter, die het onbespreekbare weer bespreekbaar willen maken onder jonge dokters. Daarnaast kan je bij de LAD terecht voor juridische dienstverlening en rechtsbijstand, niet alleen in het geval van tuchtzaken (ook belangrijk als jonge dokter), maar ook voor vragen over salaris, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Conclusie
Met dit artikel hoop ik de bespreekbaarheid over klachten tussen coassistenten laagdrempeliger te maken. Het is belangrijk om bewust te blijven over mogelijke miscommunicatie tussen jou (niet alleen als coassistent, maar ook als arts-assistent) en patiënten of collega’s. Lees dan ook vooral de bovenstaande tips goed door. Stap ook laagdrempelig af op supervisoren om twijfel en nervositeit over eventuele klachten of fouten te bespreken. We zijn allemaal nog lerende, dus laten we proberen veel van elkaar en van meer ervaren collega’s te leren.
Voor het lezen van meer artikelen over de master geneeskunde en over coschappen, klik hier!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Gefeliciteerd dokter, en nu?
16 november 2020
Meal planning: weekmenu voor de kersverse co-assistent
29 juli 2020