
01. Coschap versus werk: psychiatrie
Een coschap kan de blik van een coassistent sterk beïnvloeden: valt het coschap bijvoorbeeld tegen? Dan kan het heel goed zijn dat meteen het hele specialisme een nare bijsmaak heeft, ondanks dat je juist dat specialisme zo interessant leek. In deze reeks artikelen zetten we een coschap van een specifiek specialisme en het uiteindelijk werken in dat specialisme tegenover elkaar. In dit artikel gaan we coschap versus werk tegenover elkaar zetten in het specialisme… psychiatrie!
Zou jij iets over jezelf willen vertellen?
Wat een filosofische vraag is dit altijd. Ik ben Els, 25 jaar en wonend in Diemen. Ik ben sinds augustus 2020 afgestudeerd, midden in de COVID pandemie. Mijn studie heb ik op de Vrije Universiteit gedaan, waar ik de redactieleden van How to Dokter heb leren kennen. Via hen heb ik wat artikelen geschreven voor How to Dokter, zoals: semi-artsstage op zaal, hoe moet ik solliciteren? en dokter of doctor?. In mijn vrije tijd houd ik van schrijven, dansen en van koken voor familie en vrienden.
Wat doe je nu?
Ik werk op het moment bij de crisisdienst van GGZ Centraal. Ik werk hier via de zorgorganisatie TalentCare (https://www.talent-care.nl/). We werken in de volledige provincie Flevoland. Om hier een beeld van te schetsen: tijdens diensten ben ik dus verantwoordelijk voor alle acute psychiatrie van de gehele provincie! Ik beoordeel samen met een verpleegkundige gespecialiseerd in de psychiatrie patiënten met acute psychiatrische ziektes, zoals psychoses of manieën. Ook zie ik veel patiënten met suïcidale gedachten. Dit doe ik soms op locatie, maar soms ook op politiebureau’s, in het ziekenhuis en bij patiënten thuis.
Wat heb je tussen nu en afstuderen gedaan?
Sinds oktober 2020 werk ik als arts bij TalentCare. Mijn eerste opdracht was op een verslavingskliniek voor psychiatrische patiënten bij GGZ Centraal. Daar heb ik zowel de kliniek gedraaid samen met mijn collega’s als dat ik poliklinisch veel patiënten heb gezien. Deze bezigheden hielden in dat ik mensen met ernstige verslavingen, en vaak nog onder invloed, op nam op onze detox zaal. Nadat men 2 weken nuchter was, konden we diagnostiek doen naar mogelijke onderliggende psychiatrische stoornissen en die dan ook behandelen. Hierbij werkte ik in een divers team van verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijke werkers, één collega arts en psychiater. Ik heb hier met veel plezier tot juli 2021 gewerkt.
Wat is TalentCare precies?
TalentCare is een zorgorganisatie die als missie heeft actief bij te dragen aan betere zorg. Dat doen ze door de persoonlijke ontwikkeling van basisartsen en verpleegkundigen te stimuleren én verbeterinitiatieven uit te voeren. Ook bieden ze coaching en trainingen, zo komt er in de herfst een mindfullness training en ik volg een cursus ‘Om gaan met stress’. De artsen en verpleegkundigen zijn werkzaam bij zorginstellingen door heel Nederland, met name buiten het ziekenhuis zoals ouderengeneeskunde en psychiatrie.
Hoe ziet een typische dag eruit?
Bij de crisisdienst begin ik om 8:30 ‘s ochtends, de helft van de tijd start ik op locatie en de helft van de tijd start ik thuis. Het is moeilijk te zeggen hoe een dag er uit ziet doordat we een soort ambulance van de psychiatrie zijn, het hangt dus af hoeveel verzoeken tot een beoordeling er binnen komen. Als het druk is kijken we of patiënten naar ons toe kunnen komen. Zo niet, stappen we in de auto en rijden we naar hen toe.
Verder zien we patiënten soms 2-3x “in de acute fase”, totdat patiënten bij een FACT-team of psychiatrische polikliniek in zorg kunnen komen. Deze patiënten zien we vaak in de ochtend. Verder moeten we natuurlijk ook soms brieven naar de huisartsen schrijven. Verder hebben we ook 1x/week uitgebreidere supervisie door een psychiater.
Eén keer per week supervisie klinkt waarschijnlijk wat gek in de oren van artsen die intensievere supervisie gewend zijn. Hoe zit dit precies in elkaar?
Dit heeft inderdaad wat uitgebreidere uitleg nodig. Het zit zo: na ieder patiëntencontact kan je altijd overleggen met de psychiater. Er is namelijk altijd 24/7 een psychiater beschikbaar. Eén keer per week is er echter zorgoverstijgende supervisie, waarbij je met de psychiater dingen bespreekt waar je tegenaan loopt in het werk of in je privé leven. Hierbij bespreek je niet specifiek één casus, maar kan je bijvoorbeeld bespreken hoe je omgaat met het risico bij een suïcide beoordeling of bijvoorbeeld angst voor agressie. Ook doen we soms rollenspellen om te oefenen met communicatie.
Hoe verschilt een dienst met een normale dag?
Bij de avond-, weekend- en nachtdiensten ben je zowel verantwoordelijk voor de crisisdienst als voor de klinieken. Dus soms zie je iemand met de crisisdienst en neem je die daarna op op de klinieken. Op de klinieken doe je ook meer somatiek, want als patiënten op de kliniek lichamelijke klachten krijgen ben jij als arts verantwoordelijk. Gelukkig kan je altijd de psychiater, huisartsenpost of een specialist in het ziekenhuis vragen mee te denken.
Wat is het verschil tussen werken in de psychiatrie en het coschap psychiatrie?
Ik vond mijn psychiatrie coschap tegenvallen. Ik zat op de gesloten acute kinderafdeling voor kinderen van 12-18 jaar. Door de heftigheid van de beelden mocht ik vrijwel niks doen. Het enige wat ik mocht doen, was brieven schrijven (iets wat ik sindsdien ook goed kan). Verder vlogen de borden nog wel eens door de kamer.
Het moment dat mij is bijgebleven, is toen ik UNO mocht spelen met een patiënt die psychotisch was. Het was interessant en ook aangrijpend om te zien dat zij het spelletje niet snapte door wat er speelde.
Waar zie je jezelf in de toekomst?
Na een jaar te hebben gewerkt in de psychiatrie weet ik dat ik psychiater wil worden. Ik ga dus de komende maanden solliciteren en kijken of dat lukt!
Heb je tips voor mensen die twijfelen of ze in de psychiatrie gaan werken?
De psychiatrie is heel breed waardoor je op veel verschillende plekken kan werken. Je kan als ANIOS op klinieken en poliklinieken werken. Meer acuut werk zoals bij de crisisdienst of het IHT, of meer langdurig bij de chronische psychiatrie of bij gebiedsteams. Als je de somatiek niet helemaal wil afzweren kan je ook bij de ouderenpsychiatrie werken.
In mijn ervaring zijn mensen die in de psychiatrie erg aardig en enthousiast over hun vak. Wil je een keer meelopen, kan je altijd een keer mailen! [red: er kan met Els contact opgenomen worden via het contactformulier op de website!]
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)

Curaçao: de derde COVID-19 golf
Dit vind je misschien ook leuk

Ervaring: decentrale selectie als Caribische student
30 september 2020
Curaçao: van start als arts-assistent
12 maart 2021