How-to guide
Algemeen,  Bachelor,  Back to university,  Christina,  How to,  Slider,  Studie(fase)

De ultieme voorbereiding op een studiejaar geneeskunde

Leestijd: 4 minuten

In september begint er voor een hoop studenten een nieuw hoofdstuk in hun leven. Niet alleen geeft studeren de mogelijkheid om weer zoveel dingen te leren, ook krijg je de kans om een nieuwe stad te ontdekken, een hoop nieuwe vrienden te maken en de eerste voetstappen als “volwassene” te zetten. Maar er is niet een kant-en-klare gids die je vertelt hoe je de eerste weken van een nieuwe studie moet aanpakken. Hetzelfde geldt voor studeren: als er iets cruciaal is voor ontwikkeling en studiesucces, dan is het wel effectief studeren. Maar het wordt ons nooit geleerd hóé we precies effectief en succesvol moeten studeren. 

Dit artikel geeft hopelijk een aantal handvatten voor de eerste periode van een nieuw studiejaar, zowel voor net-beginnende studenten, als voor studenten die er al (meerdere) studiejaren op heeft zitten. Per categorie linken wij naar een aantal artikelen. Veel leesplezier!


How to effectief studeren

Een nieuw studiejaar betekent ook dat het weer tijd is om de studieboeken in te duiken. Na een lange vakantie kan dat echter soms nog knap lastig zijn. Kom alvast in de juiste studie “mindset” door onder andere onze tips voor effectief studeren te lezen! Want het studentenleven bestaat uit zoveel meer moois dan puur met je neus in de boeken zitten. Bereid je dus voor op het nieuwe studiejaar met deze tips voor effectief studeren en het halen van tentamens en zorg ervoor dat je tijd creëert voor vrienden, hobby’s en andere mooie dingen die bij het leven als student horen.


How to productief bezig zijn

Productiviteit is hot en happening – open YouTube en je wordt bedolven onder de filmpjes over zo productief mogelijk leven en studeren. Apps, bijvoorbeeld, zijn hulpmiddelen die de productiviteit van onder andere studeren kunnen verbeteren. Klik hieronder op de twee artikelen om, respectievelijk, meer te lezen over medische en gezondheidsapps.


How to geneeskunde 101

De start van de studie geneeskunde kan best overweldigend en spannend zijn. Dit hebben wij allemaal zo ervaren. Het is bijvoorbeeld (voor velen) de eerste keer studeren aan de universiteit. Daarnaast kan het zo zijn dat je hebt moeten verhuizen en dat je nog niet veel andere studenten in de stad kent. Daarom, nieuwe geneeskundestudenten, zijn hier 10 tips om de eerste periode vlekkeloos en met een stuk minder zenuwen door te komen! Daarnaast voegen we een artikel toe over het (niet) kopen van een boekenpakket.

Benieuwd naar ervaringen en tips rondom de practica, zoals lichamelijk onderzoek en anatomie? Klik hieronder!

Daarnaast linken we ook een artikel met essentiële websites die elke geneeskundestudent zou moeten kennen, zoals het acute boekje en UpToDate

Zit je te denken om op den duur in een bestuur te gaan? Lees hieronder over de ervaringen van bestuursleden van MSV Pulse.

Ook is het helemaal niet gek om je een beetje in te lezen over de verschillende titels en functies die er bestaan in de geneeskunde. Daarvoor is het onderstaande artikel erg handig om eens door te lezen, zodat je de verschillende titels niet door elkaar haalt.

Al benieuwd naar een kijkje in de coschappen? Dan hebben we een aantal artikelen die gericht zijn op coassistenten, maar ook zeker gelezen kunnen worden door bachelorstudenten of andere geïnteresseerden.


How to zelfzorg en ervaringen

Voor jezelf zorgen is essentieel als student en ook vooral als werkend persoon, of je nou arts, onderzoeker of verpleegkundige bent. Veel winst in zelfzorg valt te behalen aan het goed beginnen en eindigen van de dag. Gabriëlla heeft hierover twee hele waardevolle artikelen geschreven, die wij hieronder linken. Daarnaast heeft ze ook een geweldig artikel geschreven over mealplanning, wat door elke student gebruikt kan worden.

Benieuwd naar ervaringen van andere studenten over onderwerpen waar niet alledaags over gesproken wordt? Zoals faalangst, prikangst en burn-out klachten? Zie dan de onderstaande artikelen.


Conclusie

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van alle artikelen die nuttig zijn voor het nieuwe studiejaar. Mocht je zelf nog tips hebben, een eigen artikel willen schrijven of een verzoek voor een artikel hebt, neem dan vooral contact met ons op (o.a. via social media of via dit contactformulier).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *