Gefeliciteerd dokter, en nu?
Algemeen,  Arts-assistent,  Els,  How to

Gefeliciteerd dokter, en nu?

Leestijd: 5 minuten

Na 6 jaar studeren is het op een dag dan echt zo ver, je bent arts! Je wordt van alle kanten gefeliciteerd, je vrienden en familie noemen je (voor de grap) een paar keer dokter, je gaat misschien lekker uit eten en met een beetje geluk heb je een diploma-uitreiking. Dat zijn de leuke en mooie gebeurtenissen die horen bij het afstuderen. Maar er komen ook een aantal bureaucratische dingen bij kijken. Want wat moet je allemaal regelen voor en na het afstuderen? En hoe lang duurt het allemaal? Hierbij een overzicht van de dingen die je moet regelen bij het afstuderen en hoe lang die processen kunnen duren. Dit is zodat je weet wanneer je kan beginnen met het beoefenen van het mooiste vak ter wereld. 

1. Cijfers (max. 4 weken)

Het laatste deel van mijn studie was mijn wetenschappelijke stage. Nadat ik de laatste versie had ingeleverd mochten mijn supervisor en mijn begeleider bij het VUmc er 20 werkdagen over doen om mij mijn cijfer te geven. Dat is heel lang en het kan dus een maand duren voordat je je laatste cijfer hebt. Check bij je eigen universiteit wat de regels zijn, dan weet je ook wanneer je kan beginnen met werken.

2. Cijferlijst (2-4 weken)

Wanneer je je laatste cijfer hebt, kan het 2-4 weken duren voordat al je cijfers in het systeem staat. Dit is nodig voordat je je diploma kan aanvragen. Ik had geen tijd om 4 weken te wachten, dus ik heb het secretariaat gemaild toen mijn cijfer bekend was. Hierdoor stond het gelukkig binnen een week in het systeem.

3. Diploma (ongeveer 1 week)

Wanneer je je volledige cijferlijst hebt, krijg je binnen een paar dagen een mail van je universiteit waarin een link staat waarmee je je diploma kan aanvragen. Na je aanvraag heb je vaak binnen 1-3 dagen je diploma. Door de COVID-pandemie kreeg ik mijn diploma in een pdf bestand toegestuurd. Dit is voor nu voldoende. Als je je diploma op mooi papier wilt hebben, kan je voor 30 euro deze naar je laten opsturen. Een andere optie is wachten tot je universiteit een diploma-uitreiking kan organiseren. Bij andere universiteiten is het ook mogelijk om hem op te halen, dit zou je even bij je eigen universiteit moeten navragen. 

4. BIG-register (2-6 weken)

Nu kan je je BIG-registratie aanvragen. Deze heb je nodig voordat je als arts kan gaan werken. Je gaat naar www.bigregister.nl waar je je kan inschrijven. Het kost 85 euro, maar gelukkig is dat een eenmalige uitgave. Hierna krijg je een bericht dat het 2-6 weken kan duren tot je geregistreerd bent, echter duurde het bij mij maar 5 dagen. Het kan dus ook sneller gaan.

Als je geluk hebt, kost het je 4-5 weken tot je je BIG-register hebt, maar het kan dus langer duren. Bespreek dit van tevoren met je werkgever, zodat zij weten wanneer ze je kunnen verwachten. Er zijn echter nog andere stappen die je mogelijk moet zetten voordat je aan het werk kan.

5. Verklaring Omtrent Gedrag (1-4 weken)

Voor mijn werkgever moest ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Zo’n VOG kost 33,85 euro, wat ik kon declareren bij mijn werkgever. Deze kan je ieder moment aanvragen en wordt met de post opgestuurd. Soms vraagt de werkgever deze zelf aan en moet jij alleen de kosten accepteren, die je daarna weer mag declareren. Deze had ik binnen een week.

Let op! Vraag een VOG alleen aan bij officiële instanties. Andere (niet-officiële) websites kunnen namelijk extra geld vragen voor de aanvraag. Voor meer informatie hierover, kijk hier een filmpje van BOOS! over verstopte kosten bij een VOG aanvraag.

6. Rijbewijs + Auto (0-veel weken)

Als je diensten gaat draaien, heb je over het algemeen een auto nodig. Het OV rijdt vaak niet meer aan het einde van avonddiensten en midden in de nacht bij bereikbaarheidsdiensten. Ik heb een aantal weken na het starten met mijn werk mijn rijbewijs pas gehaald, wat wel zorgde voor extra stress. Als ik het niet had gehaald, had ik geen bereikbaarheidsdiensten kunnen draaien.

7. Verzekeringen

Ik viel, net als veel andere studenten, bij mijn ouders onder de verzekeringen. Sommige verzekeringen gelden alleen voor voltijdstudenten. Dit betekent dat je, zodra je bent afgestudeerd, niet meer verzekerd bent. Dit was bij mij het geval voor mijn aansprakelijkheidsverzekering (heel belangrijk) en mijn reisverzekering (op het moment minder belangrijk). Ook val ik vanaf januari 2021 niet meer onder mijn ouders hun zorgverzekering. Dus, zorg dat je weet hoe je bent verzekerd!

8. Werk

En dan komt het spannendste, werk zoeken! Gelukkig hebben we hier veel artikelen over, zoals de onderstaande om je hierbij op weg te helpen.

Conclusie

Het duurt best een tijdje totdat je aan het werk kan als arts. Niet alleen de opleiding van 6 jaar is lang, maar ook daarna ben je nog enkele weken bezig om alles rond te krijgen. Zelf heb ik dit als stressvol ervaren, maar ik hoop door dit overzicht iedereen na mij meer duidelijkheid te geven over dit wekenlange proces. Zet hem op!


Wil je meer lezen over het vinden van een baan en over solliciteren? Bekijk dan de onderstaande artikelen:

  1. Curacao: here I come! – dit artikel gaat over de zoektocht van Talisha naar een baan in het buitenland.
  2. Solliciteren als net afgestuurde arts: mijn ervaring en tips – tips & tricks om zo veel mogelijk uit jouw sollicitatie te halen!
  3. Hoe moet ik solliciteren? Interview met een medisch specialist – een medisch specialist geeft een kijkje in de sollicitatieprocedure en geeft tips om het proces zo goed mogelijk te doorlopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *