12 effectieve apps voor (medische) studenten
Bachelor,  Back to university,  Christina,  Tech,  Vrije tijd

De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten

Leestijd: 9 minuten

Apps zijn de toekomst. Dingen waar je normaal gesproken je huis voor moest doorzoeken (bijv. een rekenmachine), voor naar de bibliotheek moest (bijv. een woordenboek) of je bureau voor leeg moest halen (bijv. een kalender), zijn nu te vinden in de “app store”. Dat is natuurlijk hartstikke makkelijk, maar tegelijkertijd kan het grote scala aan mogelijke apps ook storend zijn. Denk aan dat spelletje dat je sinds vorige week elke dag minstens drie uur hebt zitten spelen, in plaats van datgene wat je moest doen: studeren. Maar er zijn ook apps die juist kunnen helpen bij studeren en productiviteit bevorderen! Met dit artikel introduceer ik 12 effectieve apps voor (medische) studenten en belicht ik mijn persoonlijke favorieten.

Hogere productiviteit door effectieve apps

Ik geloof er namelijk heilig in dat apps de productiviteit en effectiviteit van studeren kunnen verbeteren. Als je tijdens het studeren überhaupt al vaak jouw mobiel of computer erbij pakt, dan kan je dat beter op een effectieve manier doen. Er zijn echter zo onwijs veel apps dat het soms lastig is om de écht effectieve apps te vinden. Het is, en blijft, van belang dat iedere student zelf ontdekt welke apps het beste bij hem of haar passen. Wat voor mij het beste werkt, hoeft niet per se voor jou het meest effectief te zijn. Daarom presenteer ik hieronder een lange lijst van apps verdeeld per categorie, zodat je zelf kan uitproberen wat het beste bij jou past. De meeste apps of programma’s zijn gratis. Stel dat een app wel betaald is, dan verzeker ik je dat de app het geld waard is!


Tekstverwerkers

Ik wil starten met de categorie van tekstverwerkers. Zelf ben ik ook van de ene naar de andere app gesprongen, waardoor ik ervaring heb met veel verschillende programma’s en apps. Mijn advies: probeer de apps zelf uit! 

1. Notion

Deze mobiele en computer app is mijn ultieme aanrader voor studenten. Zelf had ik Notion veel eerder in mijn opleiding al willen ontdekken. Deze (gratis) app biedt qua inrichting en ontwerp allerlei mogelijkheden! Het is niet alleen geweldig om aantekeningen in te maken en deze gestructureerd te sorteren en te bewaren, maar het is ook super voor projecten. Zo gebruiken wij als redactie van de How to “Dokter” website ook deze app om alle gegevens op één plek te bewaren. Het is namelijk mogelijk om (delen van) Notion te delen met andere teamleden, wat dus perfect is voor het samenwerken bij projecten of het delen van aantekeningen.

Daarnaast is Notion te gebruiken als persoonlijke agenda, reisplanner, dagboek en lijstjesmaker. Het kost even tijd om gewend te raken aan de bijzondere lay-out, maar binnen no-time wil je geen ander programma meer. Het is gratis te downloaden via www.notion.so. Bekijk ook zeker de hoofdpagina van deze website om een indruk van de app te krijgen. Het is mogelijk om te upgraden naar een premium (betaald) account, echter is dit bij lange na niet nodig om te genieten van de vele applicaties van deze app.

2. Trello

In de bachelor heb ik deze app met veel plezier gebruikt. Simpel gezegd is Trello een app om lijstjes te maken. Ik hield bijvoorbeeld per dag bij welke colleges ik wilde (terug)luisteren en uitwerken. Ook hield ik bij welke films ik in een jaar had gezien en welke boeken ik wilde gaan lezen. De app is heel simpel, gebruiksvriendelijk en is mooi ontworpen. Kijk op https://trello.com/nl om een idee te krijgen. Ook deze app is gratis te downloaden.

3. Simplenote

De kracht van deze app zit hem in – de naam zegt het al – haar minimalistische stijl. Ik heb de app op mijn mobiel naast Notion en ik gebruik deze vooral als ik snel iets wil opschrijven. Er is weinig mogelijk in de app (je kan de tekst niet bold of italic maken), maar door de simpelheid is het extreem gebruiksvriendelijk. Notities kan je “taggen”, om zo ook mappen te maken (denk aan: studie, onderzoek, to-do, boodschappen). Zie https://simplenote.com/ voor de officiële website. De app kan je gratis downloaden.

Alternatieven: ToDoist, Evernote, Bear


Informatie verzamelaars

De kracht van het (digitaal) bewaren van notities, aantekeningen en colleges wordt in mijn ogen erg onderschat. Per studiejaar heb ik al mijn digitale aantekeningen bewaard, zodat ik het altijd terug kan zoeken. Tijdens de bachelor worden er namelijk genoeg handige colleges gegeven, die later heel fijn zijn om terug te kijken (bijvoorbeeld tijdens de master in voorbereiding voor de (mondelinge) tentamens). Tevens ben ik van plan om al mijn papieren notities in te scannen, zodat ik volledig papierloos kan leven (is ook meteen beter voor het milieu). Hierbij mijn aanbevelingen.

1. Google Drive (alternatief: Dropbox)

Ik denk dat de bruikbaarheid van deze app voor zichzelf spreekt, al moet ik toegeven dat ik de essentie van een juiste opslag en back-up app in het begin van mijn studie erg heb onderschat. Ik plaatste altijd al mijn gegevens op een externe harde schijf, maar durfde de externe harde schijf vervolgens nooit uit huis mee te nemen (uit angst dat deze zou vallen of kwijt zou raken). Het is voor mij een extreem geruststellend idee dat ik al mijn digitale bestanden op twee plekken heb opgeslagen en daarvoor zou ik Google Drive dus van harte aanraden. Een tip voor Google Drive: maak duidelijke mappen, sla bestanden met een duidelijke naam op en zo kan je altijd informatie gemakkelijke via de zoekbox terug vinden. Je kunt zelfs de Google Drive linken aan je computer, zodat je via je bestanden naar de Drive kan en aanpassingen kan maken. 

2. Google foto’s

Over deze app zal ik kort zijn: download deze op jouw mobiel en wees gerust dat al jouw mooie foto’s bewaard blijven. Het is tevens makkelijk om mappen te maken met foto’s en deze vervolgens te delen met vrienden. Hierbij is ook een handige functie dat de app foto’s van bijvoorbeeld tekstboeken kan herkennen en sorteren. Zo hoef je nooit ver te zoeken naar wat je nodig hebt!

3. Turboscan (alternatief: Scanpro)

Deze app is een PDF-scanner en is onmisbaar. Er zijn veel soorten op de markt, maar ik heb een “pro” account voor de Turboscan app gekocht en dat is het 100% waard. Met Turboscan kan je foto’s maken van papieren en de app maakt er vervolgens een PDF van. Dit is een geweldige en handige manier om papieren informatie digitaal op te slaan. 


Medische apps

De medische apps kunnen natuurlijk niet ontbreken. Op de werkvloer is het zo gemakkelijk om even snel iets op een mobieltje op te zoeken, in plaats van terug te moeten lopen naar de computer of de bieb in te duiken. Het is dan wel zo fijn om snel een handige app te hebben met alle informatie die je nodig hebt. Ik heb dus een lijst opgesteld met de (naar mijn mening) meest handige medische apps. 

1. Farmacotherapeutisch kompas

Het farmacotherapeutisch kompas is een website die via de computer makkelijk op te zoeken is, maar waar ook een app-versie van beschikbaar is. Het is een geweldige tool om snel medicijnen op te zoeken met indicaties, dosering, bijwerkingen en waarschuwingen. De app is wel iets gelimiteerder dan de website, maar alsnog een echte aanrader!

2. Labwaarden

Labwaarden is een behulpzame mobiele app voor de coschappen. Het geeft namelijk voor alle labwaarden de referentiewaardes, indicaties, interpretaties en achtergrond. Veel coassistenten kennen deze app, maar wisten jullie ook dat de app een rekenmachine bevat voor o.a. anion gap, eGFR, gecorrigeerd calcium en serum osmolaliteit? Kijk onderaan de app, tweede van rechts, waar “calculator” staat. Sterke aanbeveling!

3. MdCalc

MdCalc is een bron voor o.a. klinische beslisbomen, scores en richtlijnen (denk aan het berekenen van de CHA2DS2-VASc score). Dit programma kan via internet gebruikt worden en ook als app. Ik werd op deze site/app gewezen door een goede vriend en in een mum van tijd is dit een van mijn favoriete medische apps geworden door de volledigheid van klinische gegevens en het gebruiksgemak. Het is wel belangrijk om te weten dat de app van origine Amerikaans is en dat dus niet alle inhoud rechtstreeks gecorreleerd is met de Nederlandse standaarden.

4. TouchSurgery

TouchSurgery is een app, gericht op chirurgische professies/coschappen, waarbij chirurgische ingrepen geoefend kunnen worden. De graphics zijn indrukwekkend en de procedures worden stap-voor-stap uitgelegd. De app is niet alleen bruikbaar voor de heelkunde, maar tevens ook voor de andere snijdende vakken (gynaecologie, urologie, dermatologie, plastische chirurgie, KNO) en SEH-geneeskunde. De app is enorm behulpzaam bij de voorbereiding voor operaties of voor het begrip van bepaalde ziektebeelden.

Overig: Radiology Assistant (oefenen met veel soorten radiologische beelden), Prognosis (oefenen met interactieve medische casus), Zakkaartjes (app met allerlei medische zakkaartjes), Plexuz (een database vol met medische toetsvragen), ABCDE (de ABCDE-methode stappen uitgeschreven per stap), EHBO (app met allerlei EHBO tips).


Studeren

Ook het studeren kan digitaal ondersteund worden. Dit lijstje is wat korter dan de andere categorieën, omdat bijna elke eerdergenoemde app ook bruikbaar is ter bevordering van het studeren. Echter wilde ik deze twee apps nog extra belichten als effectief hulpmiddel voor studeren.

1. Forest

Forest is een bekende “pomodoro” (werken met tijdsblokken) app, waarbij er gebruikt gemaakt wordt van timers, om productiviteit te verhogen doordat studiesessies afgewisseld worden met pauzes. De app maakt studeren extra leuk doordat het een virtuele boom plant als jij 20 minuten (of langer, dit kun je zelf instellen) jouw mobiel niet aanraakt. Zo beloont het geconcentreerde studiesessies zonder mobiel. Daarbij houd je er nog een leuk zelf ontworpen (digitaal) bos op na!

2. Pocket

Pocket is in essentie een soort “later lezen”-app, waarbij je artikelen op het internet kan opslaan in de app, zodat je het later nog eens terug kan lezen. Het zorgt er dus voor dat je nooit meer iets kwijt raakt op het internet. Zelf heb ik in deze app een database gevormd met allemaal nuttige artikelen en video’s die ik later nog wel eens terug wil lezen en kijken, maar die ik niet omslachtig als “bladwijzer” in mijn browser wil opslaan. 


Afsluitend

Ik hoop dat ik jullie met deze 12 effectieve apps voor (medische) studenten uitgebreid heb geïnformeerd over een aantal handige en effectieve apps. De meeste apps zijn gratis, dus ik zou vooral een aantal downloaden en uitzoeken welke apps het beste voor jou werken. Veel succes met studeren!


Voor meer artikelen over de master en arts-assistenten periode, klik dan respectievelijk hier en hier!


Wij zouden het geweldig vinden om ook jullie artikelen te ontvangen! Stuur deze ook vooral op via het contact formulier of via Instagram.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *