
De perfecte “evening routine” voor jezelf creëren
Je hebt een lange dag gehad en je wilt gaan slapen, maar het is zo verleidelijk om nog even een extra aflevering te kijken op Netflix of op social media te scrollen. Voordat je het weet, is het al weer na 00.00 uur en word je geconfronteerd met het feit dat je vannacht (wéér) niet genoeg slaap zal krijgen. Jij bent zeker niet de enige. Er zijn echter wel manieren om jouw avond rustig, maar toch productief, te laten verlopen. Hieronder geef ik jullie vijf tips voor de perfecte “evening routine”!
1. Terug naar neutraal
Jouw “evening routine” is het moment om dingen te doen waar je in de ochtend erg blij mee zal zijn of die jou een rustgevend gevoel bezorgen. Denk aan het opruimen van jouw bureau of het afwassen en wegzetten van de borden, zodat je de ochtend positief (en opgeruimd) kunt beginnen. Op het eerste oog kan dit een enorme investering lijken, zeker aan het einde van de dag. Maar als je kijkt naar hoe lang het eigenlijk duurt (bijvoorbeeld twee minuten opruimen en tien minuten afwassen), dan valt het reuze mee. Probeer ook manieren te vinden om dit soort activiteiten leuk te maken voor jezelf, door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of een interessante video te kijken of te beluisteren tijdens het afwassen. Dan is het ook zo klaar.
2. Begin op tijd
Trek ongeveer één tot twee uur (verschilt per persoon) uit voor jouw “evening routine”. Mocht je dus om 23.00 uur gaan slapen (ogen dicht), zorg ervoor dat je tussen 21.00 en 21.30 al begint met jouw lijstje voor de avond. Dit is erg belangrijk, want van uitstel komt afstel. Probeer dus consequent te zijn in het starten van jouw avond routine. Merk je dat het een beetje moeilijk gaat en je even geen zin hebt, denk dan maar aan hoe fijn het zal zijn om morgen op te staan in een opgeruimd huis. Wanneer je dat plaatje voor je hebt, tel dan af: 5…4…3…2…1 en NU moet je opstaan om te beginnen met jouw avond routine!
3. Verzorging en hygiëne
In jouw “evening routine” is het erg handig (en heb je de tijd) om wat extra aandacht te besteden aan persoonlijke verzorging en hygiëne. Nu heb je eindelijk wat tijd voor die crèmepjes die je écht zou willen gebruiken. Sommigen vinden het fijn om te douchen voor het slapen gaan en alle stress van de dag weg te wassen. Verder kunnen je denken aan tanden poetsen en plassen voor het slapen gaan.
4. Ontspanning
Wanneer je eindelijk in bed ligt, heb je wellicht nog wat tijd over (bijvoorbeeld 30 tot 60 of tot zelfs 90 minuten). Deze tijd kun je gebruiken om goed af te schakelen. Velen raden het af om dan op jouw telefoon te gaan wegens het blauw licht en het vele staren op een scherm. Wellicht kan een spelletje spelen op je telefoon juist op een fijne manier jouw verstand op nul zetten. Let wel op dat dit een ‘slippery slope’ kan zijn. Daarom is het beter om andere kalmerende dingen te doen, zoals een boek lezen, mediteren of in een dagboek schrijven. Luister naar je lichaam, want uiteindelijk zal je merken dat je oogleden zwaar worden. Leg dan de spullen weg en laat je meenemen naar het rijk der dromen.
5. Evalueer regelmatig
Je kunt weliswaar elke dag jouw routine even in gedachte evalueren door te denken: “Dit had vandaag beter kunnen gaan, morgen moet ik dus hierop letten.” Uiteraard kun je het ook schriftelijk evalueren en er zelfs een soort beloningssysteem van maken. Stel, het gaat 5 van de 7 dagen goed, dan kun je jezelf trakteren op iets lekkers en genieten van dat heerlijke gevoel van voldoening. Dat gevoel van voldoening krijg je trouwens elke ochtend wanneer je opstaat in een opgeruimd huis en met een verzorgd lichaam.
Als jouw avond routine dusdanig soepel verloopt, denk dan eens aan wat je kunt toevoegen om een enorme steun te zijn voor jezelf in de ochtend. Denk maar aan je tas inpakken of boterhammen smeren.
Zo kan een “evening routine” er bijvoorbeeld uit zien:
21.00 | Bureau opruimen, afwassen, woonkamer/bankstel opruimen, tas inpakken, boterhammen smeren, kleren klaarleggen |
21.30 | Verzorging (bijvoorbeeld douchen, huidverzorging, tanden poetsen) |
22.00 | In bed liggen (bijvoorbeeld boek lezen, mediteren, dagboek schrijven) |
22.30/23.00 | Slapen |
Conclusie
Samenvattend heb je veel baat bij het creëren van een passende avond routine voor jezelf en ben je nu vijf tips rijker voor hoe je dit het beste kunt aanpakken. Doe vooral wat het meest passend is bij JOU. Begin klein en leg de lat niet te hoog voor jezelf op de allereerste dag. Het is oké als het even fout gaat, zolang je actief eraan werkt. Evalueer regelmatig in gedachte of schriftelijk. De dagen zullen toch voorbij gaan en ondertussen zal jij efficiënter functioneren in de avond. Hierdoor kan jij uiteindelijk een goede nachtrust hebben, waarna een goed voorbereide ochtend jou te wachten staat.
Over de auteur: Ik ben Gabriëlla en ik ben een net afgestudeerde basispsycholoog met een aanvullende master in Global Health (alumnus van Universiteit Maastricht). Mijn interessegebieden zijn seksuologie, verstandelijke beperking en de taboe rondom geestelijke gezondheidszorg in het Caribisch gebied. Verder vind ik het altijd leuk om te kijken hoe het leven verbeterd kan worden middels tips, tricks en routines zoals hierboven.
Zin in meer artikelen? Klik hieronder voor een aantal voorbeelden:
1. De perfecte “morning routine” voor jezelf creëren
2. Stress, burn-out klachten en medische prestatiecultuur
3. Zelfontwikkeling: tel je lepeltjes
4. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)

Leesclub: De Wonderdokter

Kijkclub: New Amsterdam
Dit vind je misschien ook leuk

Zonder supervisie “(aan)dokteren”, mag dat wel?
1 augustus 2020
MEDISCHE CADEAUS 3.0: CADEAUS VOOR ZORGVERLENERS TIJDENS DE FEESTDAGEN
27 november 2022