
Gezondheidsapps: de beste 16 op een rijtje gezet
Soms vraag ik mij wel eens af of zorgverleners wel volledig begrijpen hoeveel planning en management is vereist als je ziek bent. Echt waar, het is ongelofelijk. De vragenlijsten die moeten worden ingevuld, de brieven die moeten worden geschreven, de belletjes die gemaakt moeten worden, en dat is alleen al in de communicatie naar de zorgverleners toe. Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je je medicijnen inneemt, je noodmedicatie bijhoudt, jezelf blijft motiveren om je fysiotherapie oefeningen te voltooien en je bloeddruk, cyclus, of gewicht netjes opschrijft. Maar hoe doe je dat allemaal? Wij zetten hier een aantal (nou ja, eigenlijk een heleboel) handige gezondheidsapps voor je op een rijtje om hierbij te helpen. Handig om aan je patiënten aan te bevelen, maar wellicht ook handige gezondheidsapps voor jou!
Pil herinnering apps
- Medisafe is mijn persoonlijke favoriet. Ik heb letterlijk tientallen pil herinnering apps uitgeprobeerd en deze kwam voor mij het beste uit de bus. Het gigantisch grote voordeel van deze app ten opzichte van andere apps was voor mij de mogelijkheid om gebruikte noodmedicatie door te geven. De medicatie kan namelijk in één oogopslag worden gezien en je kan je eigen persoonlijke notificatie instellen. Daarnaast kan je net als bij vele vergelijkbare apps evalueren hoe vaak iemand zijn medicijnen vergeet (door ingenomen medicatie te registreren). Je kan ook waarden van bijv. bloeddruk en gewicht registreren. Oh, en het kan je helpen herinneren dat je bijna door je medicatie voorraad heen bent! Kortweg, ik ben een fan. Het nadeel is dat de voertaal van deze app Engels is.
- Medapp is het Nederlands alternatief van Medisafe. Voor sommige mensen werkt deze ook prettiger (lees: als ze geen noodmedicatie bijhouden, bijvoorbeeld enkel vitamines en simvastatine gebruiken, en geen astma noodmedicatie). Voordeel is dat alle uitleg omtrent medicatie dus in het Nederlands is.
- De standaard en ingebouwde wekker op telefoons. Het is simpel in gebruik en het is een goede keuze voor mensen die het lastig vinden om met technologie om te gaan.
Cyclustrackers
- Clue geeft een simpel overzicht van de cyclus, inclusief verwachte ovulatie. Je kan in deze app alle cyclus-gerelateerde symptomen kwijt (van humeur, tot libido, tot slaap, echt van alles). Ook kan je je eigen notificaties instellen. Je kan zelfs je cyclus delen met bv je partner ;). Wat ik ook zo mooi aan deze app vind, is dat het een volwassen en gender neutraal design heeft. Dit staat in contrast met de volgende app, die versierd is met o.a. roze kleuren en katjes.
- Period tracker period calendar is bijna net zo goed als clue, alleen echt meer weggelegd voor de jongere dames die van roze houden.
Habit trackers
- Habita is een zeer aparte habit tracker… namelijk in game vorm! Voor elke “positieve habit” die je aanvinkt, krijg je punten. Voor elke “negatieve habit” die je aanvinkt, raak je de punten juist kwijt. Zo kan je elke dag een stuk fruit eten als positieve habit erin zetten, en roken als negatieve habit. Wat ik wel jammer vind, is dat je geen vaste tijd hieraan kan verbinden. Het is dus niet geschikt voor medicatie herinneringen. Het spel werkt met een avatar en je kan met de punten die je verdient huisdieren verzamelen op avontuur gaan. Onwijs leuk voor jongeren (of snel afgeleide studenten) om zichzelf te motiveren!
- Tally (enkel iOS) is een mooie app om frequenties van gewoontes, noodmedicatie-innames, sigaretten of bv epileptische aanvallen in te registreren. Ook kun je notities maken in deze app, zoals “terbutaline tijdens fietsen ingenomen”. Tally maakt grafieken van deze frequenties, waardoor je een duidelijk inzicht kan krijgen van hoe vaak deze dingen gebeuren.
- StickK is nog zo’n opvallende motiveringsapp. Deze app is ontwikkeld door gedragseconomen van Yale University en er is wetenschappelijk bewijs dat deze app ook werkelijk werkt. Rarara wat deze wetenschappers hadden bedacht als motivering? Wedden op jezelf dat je het kan! In deze app sluit je een contract af met jezelf en als je jezelf er niet aan houdt, dan heeft dit financiële gevolgen.
- Days since is een hele simpele app. En het doet precies wat het zegt; het telt de dagen, uren en seconden sinds je iets hebt gedaan, maar kan ook aftellen naar de toekomst. Houd bij hoe lang je al geen alcohol hebt gedronken, hoeveel nachtjes nog tot sinterklaasnacht, of hoe lang nog tot die ene belangrijke afspraak!
Leefstijl
- Lifesum is een prima calorie-teller, met een fraai design, die niet enkel en alleen op afvallen is gericht. Daarnaast kan het ook een maaltijd-plan laten zien voor mensen die geen bijzondere diëten hebben (waaronder vegetarisch, veganistisch, en een koolhydraatbeperkt of suiker-beperkt dieet).
- Strava is de sociale hardloop-app. Je kan je tijd, afstand, en elevatie zien. Tevens motiveert de app je constant om sportiever te zijn. En dit alles kan je ook met je vrienden delen!
- Pacer is zegmaar de “soft” versie van Strava en is meer gericht op lopen. Je kan badges behalen en je vooruitgang delen met vrienden. Wat ik zelf fijn vind aan deze app is dat je je eigen doelen kan stellen en niet constant in competitie bent met je beste zelf. Vandaar dat ik deze app meer geschikt vind voor wanneer iemand herstellende is van een slechtere periode.
Overig
- Apple Health en Google Fit app: in deze twee gezondheidsapps kan heel veel informatie worden geregistreerd (en doen ze vaak al deels automatisch?!). De apps bevatten o.a. een stappenteller, bloeddruk registratie en cyclustracking. Het heeft een mooi en simpel design. Helaas geeft het vaak weinig context naast de gemeten waarden. Daarnaast is het goed met een smartwatch te combineren.
- Reminders en Google agenda kan je altijd gebruiken… coz it’s so much to remember.
- MyChart (en vergelijkbare patiëntportalen). Zelf vind ik het echt heerlijk om niet voor verrassingen te hoeven staan in de spreekkamer. En mijn uitslagen eerder zien geeft mij zeker een gevoel van controle, vooral tijdens moeilijke periodes ;).
- And last but not least… Thuisarts.com natuurlijk! Alle gebruikelijke gezondheidsadviezen op een plek, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of het klopt.
Conclusie
Ik hoop dat al deze suggesties voor gezondheidsapps jullie als ontwikkelende artsen een holistische, en leefstijlgeïnteresseerd perspectief geeft in de praktijk. Je behandelt namelijk niet een ziekte, maar de persoon die er mee moet leven. En tja, inmiddels leven al deze mensen in de 21e eeuw! Heb jij als lezer nog gezondheidsapps die jij graag aan dit rijtje zou willen toevoegen? En wat vind jij van deze gezondheidsapps? Laat dan alsjeblieft deze in een reactie hieronder achter!
Nogmaals heel veel lepeltjes toegewenst. Xxx
Wil je blogs en poëzie van mij lezen? Net als @howtodokter kan je mij vinden op instagram @atopic_times.
Lees ook vooral Suzanne’s andere prachtige artikel: Zelfontwikkeling: tel je lepeltjes
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Medische cadeaus 2.0: dé ultieme handleiding voor de feestdagen
17 november 2021
Farmafact: handvaten voor farmacotherapie
23 oktober 2021