
Het cohuis
Niet alle coschappen kun je even dicht bij huis volgen. Sommige ziekenhuizen hebben daarom huisvesting voor (co)assistenten geregeld, ook wel cohuis genoemd. Als je de keuze (of mededeling) krijgt dat je een coschap gaat lopen bij een ziekenhuis waar een cohuis beschikbaar is, kan dit artikel je helpen bij de voorbereiding.
Cohuis?
Toen ik de eerste keer naar een cohuis zou gaan, wist ik totaal niet wat ik daarvan kon verwachten. Meestal krijg je van tevoren weinig informatie en is het de eerste dag van het coschap ontdekken wat je aan gaat treffen. Van de meeste ziekenhuizen is wel bekend of er een cohuis is of niet. Als je dit niet weet, heb je grote kans dat het op de website van de coraad (voorbeeld: Ko-Raad Nijmegen) van je faculteit te vinden is.
Regel ruim van tevoren een plek voor jezelf in het cohuis, want soms is er schaarste aan plekken. Het is goed om na te gaan bij wie je op de eerste dag de sleutel op moet halen en of je een borg moet betalen. Vaak is dit namelijk wel het geval.
Het is ook handig om de afstand van het cohuis naar het ziekenhuis te weten. Daarnaast is het fijn om op de hoogte te zijn of je met meerdere mensen een kamer moet delen. Dit kan namelijk per cohuis/ziekenhuis verschillen. Vaak is het cohuis redelijk dichtbij het ziekenhuis gelegen, dus soms kon ik zelfs lopend van het huis naar het ziekenhuis of waren er fietsen geregeld vanuit het ziekenhuis.
Nu is het weekend voordat je coschap begint daar, wat mag je niet vergeten?
Natuurlijk neem je je medische apparatuur (stethoscoop e.d.) en kleding mee. Voor sommige cohuizen moet je zelf je dekbedovertrek en kussen meenemen. Stel dat dit niet moet, zou ik het zeker wel aanraden om dit mee te brengen, want je weet vaak niet wanneer de dekbedovertrekken voor het laatst gewassen zijn in het cohuis. In principe horen deze natuurlijk gewassen te worden, maar niet alle ziekenhuizen besteden dat uit aan een schoonmaakbedrijf. Vaak blijkt het wassen van het bed lastig om te doen op de laatste coschap dag. Je hebt die dag namelijk ’s ochtends weinig tijd om het te wassen en op te hangen en overdag moet je de sleutel inleveren tijdens coschap, waardoor het in de avond ook niet kan. Kortom, neem je eigen dekbedovertrek of slaapzak mee.
Deel je een kamer?
Als er sprake is van cohuizen met gedeelde slaapkamers (keuken is meestal wel gedeeld), is het een goede tip om met een vriend(in) van dezelfde co-groep samen in het cohuis te gaan. De drempel om dan een kamer te delen is een stuk kleiner en vaak is het ook heel gezellig.
Vergeet niet om oordopjes in te pakken. Dit komt namelijk vaker van pas dan je zou denken. Omdat de keukens soms wat karig kunnen zijn, kan het ook handig zijn om een schaar, pan en een keukenmes mee te nemen.
Het is handig om voor meerdere dagen te koken in het cohuis. Opbergbakjes zijn er echter vaak weinig, dus pak die naast je lunchtrommel ook in. Let wel op dat de koelkast en het vriesvak vaak niet heel groot zijn, zeker als meerdere mensen hun brood willen invriezen.
Omdat je met meerdere mensen in het cohuis zit, is het handig om een groepsapp aan te maken. Vaak zit er op de weg naar het cohuis wel een supermarkt en dan is het handig om voor die tijd te weten wie er mee-eten.
Alleen of met meerdere coassistenten?
Je zit vaak wel met meerdere coassistenten of andere stagiaires in een cohuis. Om de avonden leuk door te brengen, kun je met een paar andere coassistenten die ook in het cohuis verblijven een sportschool in de buurt zoeken om samen te gaan sporten. Soms hebben deze ook korting voor coassistenten. Ook is het geen verloren moeite om een klein gezelschapsspel of pakje kaarten meenemen. Neem ook wat leuke spullen voor jezelf mee om te kunnen doen, want elke avond Netflix kijken ging mede-co’s toch vaak wel tegenstaan.
Het is belangrijk om, naast het “overleven” in het cohuis, ook je tijd en rust te pakken. Als je elkaar teveel op de lip zit in het cohuis, werkt het heel goed om een blokje om te lopen en een frisse neus te halen, te gaan sporten of even helemaal op te gaan in je netflix serie. Ook kan je met je kamergenoten even afspreken dat de één in de gemeenschappelijke ruimte gaat zitten en degene die even wat tijd voor zichzelf nodig heeft op de kamer gaat zitten.
Mijn ervaring na 3 verschillende cohuizen
Zelf ben ik iemand die veel waarde hecht aan weinig reistijd, omdat ik ’s ochtends m’n bed al moeilijk genoeg uit kom. Alle huizen waar ik gezeten heb, hadden minder dan een kwartier reistijd naar het ziekenhuis, wat voor mij dus ideaal was. Het ene cohuis was fijner dan het andere. Natuurlijk is het prettiger om je eigen slaapkamer te hebben. Echter heb ik er nooit problemen mee gehad als de kamer wel gedeeld was.
Binnen alle cohuizen was er wel sprake van cohesie. Zo gingen we vaak ook met mensen van het cohuis lunchen in het ziekenhuis als het mogelijk was. Qua huishouding was er eigenlijk nooit een probleem, zeker omdat er in veel cohuizen eens per week een schoonmaakster komt. Er werd veel samen gegeten, ook al aten mensen soms verschillende dingen. Vaak was het in de keuken wel handig om toch wat eigen spullen, zoals een pan en een mes, te hebben. En ik had altijd 2 opbergbakjes bij me, want in het cohuis zijn die vaak niet compleet. Ook had ik vaak wat tekenspullen bij mij of een puzzelboekje. De laatste avond voor de laatste dag van het coschap is het leuk om wat uitgebreider te koken met het huis of uit eten te gaan (als corona dat weer toestaat).
Mocht er dus een cohuis op je pad komen, wees dan niet gevreesd, want dit waren voor mij toch vaak de meer gezellige coschappen!
Meer lezen over onze artikelen gericht op coassistenten? Bekijk deze artikelen:
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Co op afstand: wetenschappelijke stage aan Harvard deel 2
23 september 2020
Snijzaal 101
8 oktober 2021