person holding black tablet computer
Arts-assistent,  Bachelor,  Bijbaan,  Charmène,  CV-building,  Extracurriculaire activiteiten,  Loopbaan,  Master,  Praktische tips,  Solliciteren,  Solliciteren,  Studie(fase),  Zelfontwikkeling

Hoe maak je een goed CV?

Leestijd: 3 minuten

Het curriculum vitae: het blijft een zeer belangrijk onderdeel bij de zoektocht van een medisch student of professional naar een baan. Het lijkt een handig overzicht om jouw ervaringen en talenten te delen, maar niet alleen de inhoud is belangrijk. Velen weten niet dat de overtuigingskracht van een CV door ontzettend veel componenten wordt bepaald, en dus ook jouw kans op het krijgen van een baan. Je kunt je namelijk voorstellen dat er bij een vacature veel sollicitanten zijn, en alle CV’s doorspitten kost de werkgever tijd. Zorg er daarom voor dat je hen niet verveelt, maar juist interesseert! Wat laat je er bijvoorbeeld in? En wat houd je achterwege? Hoe moet het eruitzien? Wij hebben hier een aantal handige CV tips! 


CV lengte

Maak jouw CV maximaal twee pagina’s lang. Indien mogelijk is het zelfs sterk om het op één pagina te houden. Het is dus een kwestie van wegstrepen en prioriteren. Zodra je meer ervaring in de zorg hebt, kun je bijvoorbeeld jouw activiteiten uit de middelbare school verwijderen. Dit zal voor jouw potentiële werkgever minder interessant zijn.

Lay-out

Zorg ervoor dat jouw lay-out niet te extreem is. Kleur is niet erg, juist leuk zelfs, maar kies voor de wat zachtere tinten. Gebruik ook niet overmatig dikgedrukte letters. Kies er in plaats daarvan voor om alleen belangrijke woorden te benadrukken, zoals een vaardigheid die je bij een medische bijbaan hebt geleerd. Door een rustige lay-out valt het oog van de lezer snel op de belangrijkste zaken. 

Volgorde van activiteiten en functies

Veel mensen hebben de neiging om hun activiteiten in chronologische volgorde te sorteren. In plaats daarvan moet je op relevantie sorteren, zodat de meest indrukwekkende activiteiten als eerste worden gezien. Dit maakt jouw CV interessanter. 

Gebruik van kopjes en titels

Maak geen aparte kopjes met werkervaring en extracurriculaire activiteiten, maar voeg samen één kop. Dit neemt onnodig veel ruimte in, en tevens geeft het meer rust op de pagina. Ook helpt dit om nog beter op relevantie te sorteren.

Bij jouw ervaringen licht je kort toe wat je daar hebt gedaan. Let op, geef geen beschrijving van de functie. Laat juist zien wat je precies hebt gedaan. Wat droeg je bijvoorbeeld bij?

Talen en vaardigheden

Twee andere onderdelen zijn talen en vaardigheden. Schrijf deze alleen op als het jou echt onderscheidt van anderen. Als je enkel Nederlands en Engels spreekt, kun je talen beter weghalen. Vaardigheden zet je alleen neer als deze concreet zijn. Dingen zoals samenwerken worden vaak van jou verwacht. Heb je bijvoorbeeld een speciale skill geleerd via trainingen? Zet dat dan neer, want dat is super waardevol! 

Introductietekst

Velen kiezen ervoor om een introductietekst te maken. Wat zet je daar neer? Ook hierbij is het belangrijk om iets op te schrijven dat jou onderscheidt van de rest. Wat is jouw passie? Wat wil je in jouw carrière bereiken? Dit gaat niet alleen om professionele dingen, maar wat hier ook zeker belangrijk is zijn hobby’s die jou zouden kunnen onderscheiden van anderen. 

Foto op CV

Of je kiest voor een foto op jouw CV, hangt af van jouw overtuiging. Het gebruik van een foto kan voordelig zijn, omdat de lezer hierdoor een persoonlijkere band kan krijgen met de sollicitant. Als ze jouw CV lezen, kunnen zij zich veel beter voorstellen wie jij bent. Daarentegen bestaat de mogelijkheid dat je op basis van jouw uiterlijk beoordeeld wordt. Dit is dus een afweging die je zelf moet maken.


Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel wat inzichten en waardevolle CV tips kunnen geven waar je wat aan hebt. Zie dit als een uitdaging om nogmaals kritisch naar jouw eigen CV te kijken en jouw CV te boosten! Wij wensen jullie veel succes met jullie volgende sollicitatie! En mocht je zelf nog CV tips hebben, laat dan vooral een comment achter of stuur een berichtje! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *