Scrubs
Algemeen,  Kijkclub,  Theresia,  Vrije tijd

Kijkclub: Scrubs

Leestijd: 3 minuten

Serie: Scrubs

Te kijken op: Videoland en Disney+

Gebaseerd op: Geen reeds bestaand verhaal, maar de schrijvers van de serie moesten wel allemaal “The House of God” lezen van Samuel Shem

Voor het eerst op TV: Oktober 2001

Maker: Bill Lawrence

Acteurs: Zach Braff, Sarah Chalke, Donald Faison, Neil Flynn, Ken Jenkins, John C. McGinley, Judy Reyes, Eliza Coupe

Originele taal: Engels

Productie: NBC/ABC

Seizoenen/afleveringen: 9 seizoenen/182 afleveringen

Duur van aflevering: 20–23 minuten


De titel Scrubs wordt vertaald in het Nederlands naar “OK-kleding”, de kleding die gedragen wordt bij operaties. Scrubs is tevens in de Verenigde Staten een bijnaam voor interns, te vergelijken met wat bij ons senior of semi-coassistenten zijn. En bij deze “interns” begint de serie dan ook, je volgt door de ogen van John Dorian, a.k.a. “J.D.” zijn ervaringen in “The Teaching Hospital Sacred Heart”. In het ziekenhuis zijn J.D. samen met zijn beste vriend Christopher Turk en nieuwe vriendin Elliot Reid de nieuwe interns in het ziekenhuis. J.D. en Elliot staan op de interne afdeling, Turk bij chirurgie. 

Oorspronkelijk opgezet als het dagboek van J.D., word je meegenomen in het leven als beginnende arts. J.D. en Elliot zijn gekoppeld aan dr. Cox, een tamelijk onorthodoxe arts met een klein hartje. Ze leren veel van hem, niet alleen op medisch vlak, maar ook op persoonlijk vlak. En dat maakt de serie mooi, door alle humor krijg je desondanks een goed beeld van de harde realiteit die het zijn van arts kan zijn. De communicatie met patiënten en collega’s, het niet uit kunnen zetten van de medische blik, het maken van medische fouten en het niet kunnen vinden van de diagnose… Allemaal onderwerpen die in de serie aangesneden worden. 

Als geneeskunde student vond ik deze serie dan ook waardevol. Ik denk dat het belangrijk is dat er ook medische series zijn die het artsenvak niet verheerlijken en waarbij niet aan een stuk door onethische beslissingen gemaakt worden in absurde situaties. Als je geneeskunde wilt gaan studeren, zou ik deze serie dan ook van harte aanbevelen om te kijken. Extra leuk is dat Scrubs medisch inhoudelijk ook vaak goed klopt, hoewel er natuurlijk wel verschillen in beleid zijn tussen Nederland en de Verenigde Staten. Ook is het anders hoe medisch studenten / arts assistenten opgeleid worden. Je zal in Nederland niet snel een mondeling over je medische kennis van een bepaald ziektebeeld aan bed krijgen, zoals bij de “rounds” in de Verenigde Staten wel gebeurt. 

Ben je helemaal fan geworden van de serie, dan is er ook nog een leuke podcast: “Fake Doctors, Real Friends”, door de acteurs Zach Braff (speelt J.D.) and Donald Faison (Turk). Zij nemen je mee achter de schermen episode voor episode. Binnenkort kan je deze podcast terug vinden op onze podcast pagina 

Kortom, ik heb eigenlijk vooral positieve dingen te vertellen over deze serie en hoop dat je net zo van de serie kan genieten als dat ik heb gedaan! 


Verder lezen?

Lees dan ook ons eerste artikel in de “kijkclub” reeks over de medische televisieserie New Amsterdam!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *