Bestuur van MSV Pulse
Algemeen,  Bachelor,  Talisha

Een kijkje in het bestuur van MSV Pulse

Leestijd: 7 minuten

Iedereen kent ze wel: de studenten die een bestuursjaar doen. Sommigen nemen een jaar vrij van hun studie om zich hier fulltime op te storten, sommigen doen het naast hun studie. Het kan zijn dat jij zelf wel eens een positie in een bestuur hebt overwogen, maar dat je er wellicht nog over twijfelt. Met dit artikel hopen we wat meer duidelijkheid te geven over wat een bestuursjaar inhoudt en tips te geven voor het maken van een keuze. Dit zullen we doen aan de hand van twee interviews met (oud)leden van het bestuur van MSV Pulse, namelijk een interview met een oud bestuurslid (Rachelle), die net haar bestuursjaar heeft afgerond, en een interview met een nieuw bestuurslid (Isabelle), die net begonnen is aan haar bestuursjaar. Veel leesplezier gewenst! 

Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

Rachelle: Ik ben Rachelle, 22 jaar oud en ik kom oorspronkelijk uit Sittard. Sinds twee jaar woon ik in Maastricht. Ik zit nu in mijn derde jaar van Geneeskunde. Hiervoor heb ik één jaar Biomedische Wetenschappen in Amsterdam gestudeerd. Ik wilde altijd al Geneeskunde studeren, maar hiervoor was ik helaas de eerste keer niet toegelaten. Tijdens mijn jaar Biomedische Wetenschappen merkte ik al snel dat dit niet de studie voor mij was en dat het sociale aspect toch echt ontbrak. Daarom heb ik er toen voor gekozen voor mijn doel te gaan: Geneeskunde! Uiteindelijk ben ik toegelaten tot Geneeskunde in Maastricht, waar ik mij tot op de dag van vandaag helemaal op mijn plek voel!

Isabelle: Ik ben Isabelle, nu 18 jaar en zit in mijn tweede jaar van de geneeskunde opleiding in Maastricht. Ik kom uit Helmond, in de buurt van Eindhoven, maar woon in het mooie Maastricht op kamers. 

Wanneer heb je een bestuursjaar gedaan/ga je deze doen en bij welke vereniging? Welke functie zal je hierbij vervullen?

Rachelle: In mijn tweede jaar van Geneeskunde heb ik een bestuursjaar bij MSV Pulse gedaan. MSV Pulse is de medische studievereniging van Maastricht. Binnen het bestuur heb ik de functie van Commissaris Intern mogen vervullen. Dit houdt in dat ik vooral het contact heb onderhouden met de commissies en de actieve leden. Hierdoor heb ik een hoop nieuwe mensen leren kennen!

Isabelle: Ik doe op dit moment een bestuursjaar voor de medische studievereniging (MSV) Pulse in Maastricht. Dit doe ik naast mijn studie. In dit bestuur vervul in de functie van Commissaris Onderwijs. Ik ben daarbij de schakel tussen de universiteit, de studentenvertegenwoordigers en de studievereniging.

Hoe heb je dit gecombineerd met je studie? Was dit lastig?

Rachelle: Het tweede jaar is over het algemeen veel herhaling van jaar 1. Hierdoor heb ik het tweede jaar als relatief eenvoudig ervaren. Ik vond persoonlijk mijn bestuursjaar dus prima te combineren met mijn studie. Ik ben van mijzelf wel iemand die graag to-do lijstjes maakt en van vooruit plannen houd. Hierdoor heb ik altijd goed het overzicht kunnen houden van welke taken ik allemaal nog moest uitvoeren.

Een bestuursjaar heeft mij ook veel efficiënter leren werken, ik heb geleerd mijn tijd veel beter te benutten. Voorheen kon ik nog wel eens zaken tot het laatste moment uitstellen. Tijdens mijn bestuursjaar was dit simpelweg niet mogelijk en moest ik mijn tijd zo zien in te delen dat ik voldoende energie in zowel bestuur als mijn studie kon steken. Daarnaast probeerde ik studie en bestuur ook zoveel mogelijk gescheiden te houden. Wanneer ik mij voor nam tijd aan mijn studie te besteden, probeerde ik mij ook zo min mogelijk door bestuur te laten afleiden en andersom.  

Hoe ben je van plan het bestuursjaar te gaan combineren met je studie? Denk je dat het lastig gaat worden of dat het wel mee zal vallen?

Isabelle: Ik heb er wel bewust voor gekozen om mijn bestuursjaar naast mijn tweede jaar van mijn studie te doen. Dit omdat ik graag nog afleiding wilde hebben naast het bestuurswerk. Hierdoor kun je je op meerdere dingen focussen als een van de twee wat minder gaat. Ik wist van te voren dat komend jaar druk zou gaan worden en dat plannen daarom erg belangrijk zou worden. Ondanks dat vind ik het combineren van studie en bestuur in het begin van het jaar wel wat lastig. Veel is nieuw en alles is weer wennen. Toch ben ik nog steeds blij met de keuze om het te combineren, omdat ik het idee heb dat het ondanks de drukke momenten wel gaat lukken

Wat is/lijkt je het leukste aspect van deel van een bestuur zijn?

Rachelle: Het leukste aspect van een bestuursjaar was voor mij toch echt de band binnen het bestuur zelf. Vanaf moment één maak je met zijn zevenen zoveel nieuwe en leuke ervaringen mee, wat direct voor een hechte band zorgt. Zo waren we dan ook vaak met zijn allen van vroeg in de ochtend tot laat in de avond in het Pulse hok te vinden. Daarnaast ben ik ook heel trots als ik terugkijk naar het afgelopen jaar, hoe we alles hebben aangepakt en wat we allemaal met zijn zevenen hebben bereikt!

Isabelle: Ik ben in eerste instantie bestuur gaan doen omdat ik graag dingen wilde leren op gebieden die je tijdens je studie eigenlijk minder tegenkomt. Ik verheug me daarom ook heel erg op de momenten waarop ik over angsten heen ga en ik mezelf vooruit zie gaan. Maar het leukste deel van een bestuursjaar is toch het samen zijn met zes geweldige medebestuursleden en samen iets prachtigs neer zetten en na een jaar samen hard werken trots kunnen terugkijken op een mooi jaar.

Wat voor invloed heeft Corona op een bestuursjaar, denk je?

Rachelle: Halverwege ons bestuursjaar kwam corona opzetten. Voorheen gingen we iedere week naar een hoop activiteiten, feesten en gala’s en opeens zaten we allemaal thuis. Ook waren de commissies voorheen druk bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. Door corona konden al deze activiteiten plots niet doorgaan, waardoor de vereniging iets minder actief werd en het contact met velen op een lager pitje kwam te staan.

Het werk, wat wij als bestuur deden, bleef tijdens corona vrijwel hetzelfde als voorheen, alleen moesten we plots veel meer online doen. Zo hebben we dan ook direct online activiteiten georganiseerd, om op deze manier toch het contact binnen de vereniging in stand te houden. Daarnaast zagen we elkaar aan het begin van corona ook niet meer fysiek. Opeens gingen we van iedere dag samen zijn, naar één keer per week de bestuursvergadering via Zoom. Inmiddels hebben we ons goed leren aanpassen aan de hele situatie en proberen we zoveel mogelijk fysiek door te gaan, met de maatregelen in acht genomen.

Isabelle: Corona maakt het op dit moment wat lastig om een studievereniging overeind te houden. Door de vele maatregelen en de controle vanuit de universiteit kunnen er maar zeer weinig evenementen georganiseerd worden. Hierdoor hebben we regelmatig teleurstellingen te verwerken, wat ik in het begin wel erg lastig vond. Toch heb ik zeker geen spijt van een bestuursjaar in deze corona tijden. Ik zie het nu meer als een uitdaging om er zo veel mogelijk van te maken dit jaar. Het vergt veel creativiteit en tijd, maar dat maakt dit jaar ook zo bijzonder. Natuurlijk hoop ik wel dat we richting het einde van het jaar nog wat mee kunnen pakken van een ‘normaal’ bestuursjaar en dan kunnen genieten van nog meer leuke kanten van een bestuursjaar, zoals gala’s en constitutieborrels door heel Nederland.

Heb je tips voor anderen die eraan zitten te denken om een bestuursjaar te doen?

Rachelle: Aan de mensen die nog twijfelen om een bestuursjaar te doen, zou ik graag willen zeggen: DOEN! Je leert gedurende je bestuursjaar ontzettend veel, je doet een hoop ervaringen op en je leert skills die je daarbuiten misschien minder snel zult leren. Los daarvan is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om samen met je bestuur te doen! Daarnaast denk ik ook dat het belangrijk is om tijdens zo’n druk bestuursjaar voldoende tijd voor jezelf te nemen. Er zijn soms drukkere periodes, die wat stressvoller zullen zijn dan andere, maar door voldoende tijd voor jezelf te nemen en tot rust te komen, komt alles goed!

Isabelle: Als je twijfelt, denk er goed over na, omdat je er een jaar lang 120% voor zult moeten gaan. Dit gaat helemaal goed komen als je het leuk vindt om te doen, maar het gaat je veel energie kosten als het niet je passie is. Laat je niet tegenhouden omdat je het spannend vindt, want het gaat spannend worden en je gaat wat foutjes maken. Dat hoort er bij en daar leer je juist het meeste van. Je doet het dan ook zeker niet alleen, je bent met een groep die door precies hetzelfde heen gaat en waar je dus altijd met problemen bij terecht kunt. Het zal al met al een jaar worden om nooit te vergeten en waar je dus ook zeker geen spijt van gaat krijgen.


Voor het lezen van meer artikelen over geneeskunde, klik hier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *