De mooie voedselmachine
Algemeen,  Leesclub,  Talisha

Leesclub: De mooie voedselmachine

Leestijd: 3 minuten

Het boek “De mooie voedselmachine” van Giulia Enders is ons derde boek van de How to “Dokter” leesclub! In deze serie recenseren we verschillende fictieve en non-fictieve (medische) boeken.


Algemene informatie over het How to “Dokter” leesclub boek

Boek: De mooie voedselmachine: De charme van je darmen (Gut: the inside story of our body’s most under-rated organ)

Schrijver: Giulia Enders; vertaald door Jolande te Lindert naar het Nederlands en door David Shaw naar het Engels

Eerste druk: november 2015, originele taal Duits in 2014

Uitgever: Luitingh-Sijthoff in Nederland, Verlag Ullstein in Duitsland (Scribe publications in het Engels)

Aantal pagina’s: 256

Te koop: hier op bol.com, hier op bruna.nl, ook als luisterboek op Storytel (maar steun jouw lokale boekenwinkel!)


Het menselijke darmstelsel samengevat

De mooie voedselmachine is een informatief doch grappig boek over het menselijke darmstelsel. Het boek is geschreven door de Duitse arts Giulia Enders en bevat tekeningen van haar oudere zus Jill Enders. Origineel is het boek uitgegeven in het Duits onder de naam Darm mit charme. Vervolgens zijn er vertalingen verschenen in o.a. het Nederlands (De mooie voedselmachine: de charme van je darmen) en het Engels (Gut: the inside story of our body’s most under-rated organ). Zelf heb ik het boek in het Engels gelezen. Er zijn echter ook vele lovende recensies over de Nederlandse en natuurlijk de originele Duitse versie. 

Auteur

Giulia Enders doet momenteel haar promotieonderzoek bij de gastro-enterologie aan de Goethe University, Frankfurt. Enders heeft al aan meerdere interviews en Ted-Talks meegedaan (zie hier). Ook heeft ze in 2012 de hoofdprijs van de Science Slam in Freiburg, Berlijn en Karlruhe ontvangen voor Darm mit Charme. 

Hoe werkt “poepen”?

Het boek beschrijft op een laagdrempelige manier alles over de spijsvertering. Want hoe werkt “poepen” nou eigenlijk? Dat vroeg ook Giulia Enders zich af. Met die vraag begon haar zoektocht over de spijsvertering. Met behulp van haar zuster’s tekeningen gaat Enders in op alle facetten van onze spijsvertering, zoals de relatie tussen de darmen en de hersenen. Handige tips (‘plaats je voeten op een krukje tijdens het poepen’) wisselt zij af met de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Het boek heeft een makkelijk te lezen schrijfstijl, ondanks dat het over een niet zo makkelijk onderwerp gaat. Giulia Enders gebruikt vele metaforen en grappige en begrijpelijke taal om alle onderdelen van de spijsvertering uit te leggen (zie hier voor wat voorproefjes). Soms zijn er momenten dat je iets twee keer moet lezen voordat je het volledig begrijpt, echter alleen als je de inhoud op een hoger niveau zou willen begrijpen. Voor vermaak kom je er zo doorheen, daarbij leer je er ook nog iets van! Het gaat niet de volledige diepte in die je als geneeskunde student hoort te kennen, maar het is ook niet geschreven voor artsen in spe. Het is juist een toegankelijk boek voor iedereen, om zo op een vermakelijke manier te leren over het menselijk darmstelsel. Voordat je het weet, heb je het boek uitgelezen en moet je weer op zoek naar een nieuw boek!

Conclusie

Vanwege de vermakelijke en simpele manier van schrijven geef ik het 4.5 bloedzak. Helaas vond ik dat Enders soms net iets te makkelijk over bepaalde aspecten van de spijsvertering heen ging, maar dat is zeker niet storend als je het boek leest voor vermaak. Ik zou zeggen: kies een taal uit en begin met lezen! 

4,5/5,0 infuuszak equivalent aan 4,5/5,0 ster!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *