De Wonderdokter
Algemeen,  Leesclub,  Theresia

Leesclub: De Wonderdokter

Leestijd: 2 minuten

Het boek “De Wonderdokter” van Rinus Spruit is ons zesde boek van de How to “Dokter” leesclub! In deze serie recenseren we verschillende fictieve en non-fictieve (medische) boeken.


Boek: De Wonderdokter

Schrijver: Rinus Spruit, Albert Willem van Renterghem

Eerste druk: september 2019

Uitgever: Cossee, Uitgeverij

Aantal pagina’s: 224 pagina’s

Te koop: Medisch Contact, bol.com


Loop een stukje mee in de kinderschoenen van de psychiatrie

De Wonderdokter is het resultaat van de selectie die Rinus Spruit – auteur van De Rietdekker – maakte uit de 1389 pagina lange autobiografie van de plattelandsdokter Albert Willem van Renterghem. Deze autobiografie was in het archief van de gemeente Goes in de vergetelheid geraakt. Dat kan deels verklaard worden doordat Van Renterghem had besloten dat zijn werk ruim 30 jaar na zijn dood openbaar gemaakt mocht worden.

Inhoud

Het boek volgt het verhaal van de plattelandsarts van Renterghem. Van Renterghem neemt je mee in zijn leven als beginnend Zeeuwse plattelandsarts in de 19e eeuw, waar hij in weer en wind zijn patiënten behandelde. Hij vertelt openhartig over zijn persoonlijke leven, de patiënten en zijn ambities. De plattelandsarts voelt zich al snel niet meer uitgedaagd in het vak, tot hij in de medische literatuur in aanraking komt met hypnotherapie. Hij is met name geïntrigeerd door de Franse arts Liébeault: een van eersten die zich bezighield met hypnose bij somatische gezondheidsklachten. Van Renterghem besluit de techniek van Liébeault toe te gaan passen bij zijn eigen patiënten, bij wie alle andere behandelingen geen effect hadden. Hij behaalt meerdere successen en gaat zich steeds meer verdiepen in de psychiatrie. 

Mening

De Wonderdokter was een fijn boek om in wat vergeten coschapuurtjes weg te lezen. Je krijgt door dit boek echt een kijkje in het leven van een arts in een andere tijd. Daar bedoel ik niet alleen het medische gedeelte mee, maar je krijgt ook een uitvoerige uitleg hoe de praktijk van Van Rentherghem eruit zag en hoe het met z’n familie gaat. Daarbij was één van de meest opmerkelijke momenten voor mij toen Van Renterghem het had over de NTvG, want ik had niet door dat die al zo lang in de omloop was. Of het hele verhaal allemaal even waarheidsgetrouw is opgeschreven, is de vraag. Van Renterghem lijkt vooral te focussen op zijn successen en lijkt zijn schouder beurs van alle klopjes die hij erop geeft. 

Conclusie

Ik zou dit boek aanbevelen aan eenieder die enigszins geïnteresseerd is in de geschiedenis van de geneeskunde. Het geeft inzicht zonder ooit langdradig te zijn. Al met al knap werk van de heer Spruit. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *