Bachelor,  Charmène,  Loopbaan,  Studie(fase)

Medische bijbanen binnen o.a. opleiding en de huisartspraktijk

Leestijd: 4 minuten

Buiten ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn er genoeg leuke banen om medische kennis op te doen, waar niet iedereen van op de hoogte is. Waar zou je dan moeten zoeken? En welk bachelorjaar vragen zij meestal van de student? Dit artikel geeft jou een overzicht met de meest voorkomende medische bijbanen buiten zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen, om meer ervaring op te doen naast jouw studie. Hier krijg je beknopte informatie over de functie, het vereiste studiejaar en waar je deze medische bijbanen kunt vinden. Zo wordt het hopelijk eenvoudiger voor jou om een passende medische bijbaan te vinden die aansluit bij jouw studieniveau en interessegebieden.

Klik hier voor het artikel over medische bijbanen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen.


Lijst van mogelijke bijbanen binnen huisarts- en andere instellingen

Thuiszorg

Mogelijk vanaf: bachelorjaar 1

Waar: thuiszorgbedrijven

De naam geeft het al aan: als thuiszorgmedewerker kom je bij patiënten thuis. Met deze functie heb je veel invloed op hoe het leven van kwetsbare cliënten, die voornamelijk ouderen zullen zijn, eruitziet. Door ze te helpen met algemene dagelijkse taken zorg jij ervoor dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Daarbij is het heel sociaal werk, want je kan een praatje met ze maken en een luisterend oor voor ze zijn. Er zijn enorm veel thuiszorginstanties in Nederland, dus bel vooral en vraag of ze momenteel openstaande vacatures hebben.

Elektronisch overzetten van medisch dossier

Mogelijk vanaf: verschilt, maar meestal vanaf jaar 1

Waar: medigo, ziekenhuis, praktijken of klinieken

Met een steeds technologisch wordende wereld moeten oude patiëntendossiers overgezet worden naar een elektronisch patiëntendossier (EPD). Als medisch student beoordeel jij welke informatie belangrijk is om in het nieuwe dossier mee te nemen. Dat is erg leerzaam, aangezien je enorm veel verschillende medische informatie te zien krijgt. Als arts zijnde kom je veel te werken met elektronische zorgsystemen, waardoor het nuttig is om op deze manier behendig erin te worden. 

Doktersassistent

Mogelijk vanaf: jaar 2

Waar: ziekenhuis, huisartsenpraktijk, privékliniek

Als doktersassistente plan je de afspraken in bij de huisarts, waarbij je zelf met jouw medische kennis moet inschatten hoe snel de patiënt langs moet komen. Daarbij kan je ook kleine verrichtingen doen, zoals oren uitspuiten, wratten aanstippen of hechtingen verwijderen. Het verschilt per praktijk welke verrichtingen zij de doktersassistente laten doen. Loop bij een huisarts binnen en vraag of ze een geneeskundestudent in de functie van doktersassistent zoeken!

Student-assistent

Mogelijk vanaf: verschilt per afdeling, meestal bachelorjaar 2 

Waar: jouw universiteit

Op veel universiteiten worden practica gegeven door student-assistenten aan andere studenten. Kijk bij jouw eigen universiteit welk onderwerp je leuk lijkt om als student-assistent les te geven. Als je zelf die lessen volgt, kan je bij de huidige student-assistenten of docenten peilen of zij mensen zoeken. Deze bijbaan is enorm leerzaam, want je krijgt de kans om je goed te verdiepen in jouw eigen vak. Door les erin te geven word je steeds beter in het vereenvoudigd uitleggen van complexe ziektebeelden, anatomische structuren of fysiologische processen. 

Ik was zowel student-assistent Anatomie als student-assistent Histologie en Biochemie tijdens bachelorjaren 2 en 3. Dit was enorm leerzaam, omdat je de eerder geleerde studiestof nu ook zelf op een begrijpelijke manier moet uitleggen. Het enige nadeel was dat de lessen soms tijdens mijn eigen colleges plaats vonden.’ – Christina

Junior-triagist

Mogelijk vanaf: meestal na afronding bachelor, soms tijdens jaar 3

Waar: huisartsenpost 

Bij de huisartsenpost (HAP) ben jij als triagist het eerste aanspreekpunt. Middels triage bepaal je het urgentie-level van de klachten van een bellende patiënt en welke acties ondernomen moeten worden. Je geeft medisch advies op basis van protocollen en de triagewijzer, waarna je de patiënten naar de dienstdoende huisarts verwijst en de afspraak inplant. Mega leerzaam dus!

Onderzoeksassistent

Mogelijk vanaf: verschilt per onderzoek

Waar: onderzoeksafdelingen in bijvoorbeeld ziekenhuizen, overheidsinstanties, onderzoekscentra

Helpen bij wetenschappelijk onderzoek kan enorm leerzaam zijn en is ook divers. Je krijgt mee hoe onderzoek in de praktijk eruitziet.. Tevens leer je medisch inhoudelijk veel over het onderwerp van het onderzoek. Kijk dus welk onderwerp je interesseert en het is ook zeker aan te raden om met verschillende onderzoeken te ontdekken wat je leuk vindt. De werkzaamheden bestaan vaak uit dataverzameling, het afnemen van vragenlijsten, (lichamelijke) tests uitvoeren en data invoeren.


Tips voor zoeken

Wat heel belangrijk is voor het vinden van medische bijbanen, is dat je op de hoogte bent van wat er mogelijk is. Je kan de websites en socials in de gaten houden van ziekenhuizen en uitzendbureaus. Mijn grote tip is om meldingen voor medische bijbanen aan te zetten, want zo kun je vaak opgeven om een mail te ontvangen zodra er nieuwe vacatures zijn en ben je altijd op tijd! Meldingen krijg je ook binnen via LinkedIn. Daarbij helpt het om jouw netwerk uit te breiden, zodat je steeds meer gerichte vacature meldingen binnenkrijgt. 

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden door dit overzicht. Zie je enkele leuke medische bijbanen, maar ben je nog niet ver genoeg in je studie? Geef dan niet op! Wij geven hier het minimale studiejaar dat meestal wordt gevraagd, dus wie weet vind je een leuke plek. Anders kun je altijd dit artikel opslaan en erop terugkomen als je verder in de studie bent.

Succes en werkze!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *