Medische cadeaus
Algemeen,  Christina,  How to

Medische cadeaus 1.0: dé ultieme handleiding voor de feestdagen

Leestijd: 7 minuten

Het is alweer december en dat betekent dat de feestdagen om de hoek staan. Vinden jullie ook niet dat dit jaar werkelijk voorbij is gevlogen? December staat dus ook volledig in het teken van gezelligheid en dankbaarheid (op 1,5 meter). Dit jaar zal wellicht niet helemaal hetzelfde zijn als andere jaren, maar ook op afstand kunnen we elkaar verrassen met cadeaus. Maar weet je niet goed wat je die verpleegkundige of arts (in spé) in jouw familie kan geven? Of zoek je nog steeds naar dat ene perfecte cadeau voor een geneeskunde-, fysiotherapie- of verpleegkundestudent? Of ben je zelf zorgverlener en weet je niet wat je voor de feestdagen als cadeau kan vragen? Zoek dan niet verder, want wij hebben een lijst gemaakt van geweldige medische cadeaus! 

Klik hier voor het medische cadeaus 2.0 artikel van 2021!

Compendium boeken

Waarschijnlijk maak je een medische student niet blijer dan met de Compendium boekenreeks of met één van hun medische pockets! Compendium Geneeskunde is een initiatief van Romée Snijders en Veerle Smit. Zij hebben in samenwerking met geneeskundestudenten meerdere medische boeken en pockets uitgebracht. De 2.0 versie van de boeken is inmiddels uitgekomen en is niet alleen een overzichtelijk en handig naslagwerk, maar staat met haar felle kleuren ook nog eens prachtig in de boekenkast. Naast hun boeken en pockets verkoopt Compendium nog veel meer producten. Zeg nou zelf, hoe luid je bijvoorbeeld beter het nieuwe jaar in dan met de Compendium 2021 scheurkalender?


Bordspellen met een medisch thema

Bordspellen blijven populaire cadeaus voor jong én voor oud. Organ Attack en Pandemic zijn dan ook populaire spellen in mijn eigen vriendengroep en hebben allebei (zoals de namen al doen vermoeden) een medische thema. Organ Attack is een kaartspel, waarbij het doel is om zoveel mogelijk “organen” te verwijderen van de tegenstanders. Opvallend van dit spel is dat het prachtig verpakt zit in een soort medische encyclopedieverpakking en dat de illustraties op de kaarten enorm leuk zijn. Tevens verkopen de makers medische knuffels in de vorm van de illustraties op de spelkaarten. Pandemic, daarentegen, is een bordspel, waarbij het doel is om samen te werken met de andere spelers om een dodelijk virus te stoppen (doet een belletje rinkelen, nietwaar?). Voor Pandemic bestaan er tevens meerdere uitbreidingssets. 


Medische sieraden

Een sieraad is niet enkel een mooi cadeau voor bij de feestdagen, maar ook zeker als cadeau voor een afgestudeerd arts of verpleegkundige. Medical Milestone verkoopt prachtige handgemaakte sieraden met een afgebeelde esculaap. Ze verkopen de esculaap zowel in ketting- als in armbandvorm. Ook op Vos Medisch en Etsy zijn mooie sieraden te vinden met een medische kantje eraan. Tip bij Etsy: als je zoekt op stethoscope tag, dan vind je handgemaakte (koperen) bandjes die om een stethoscoop gedraaid kunnen worden. Hierop kan je dan bijvoorbeeld de naam van de gever of van de ontvanger laten graveren en dat maakt een stethoscoop nog net iets persoonlijker. 


Medische knuffels van I Heart Guts

Wat is jouw favoriete orgaan in het lichaam? I Heart Guts is een medische webwinkel en verkoopt knuffels in de vorm van organen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel in de vorm van hersenen of een maag. Of heb je altijd al gedroomd om een penis als nekkussen te gebruiken of met slippers in de vorm van nieren rond te lopen? Dit is jouw kans! Naast knuffels verkoopt I Heart Guts ook sokken, buttons en posters. En wees gerust, wij hebben al eens eerder spullen gekocht van de website, en deze zijn heel netjes aangekomen! 


Accessoires met een medische knipoog

Ken je iemand die net een nieuwe stethoscoop heeft gekocht of nog geen goede hoes heeft? Hoe leuk is het dan om een stevige en passende hoes als cadeau te geven?! CoLine Amsterdam heeft dit voor jou. CoLine Amsterdam bestaat uit vier studenten, die onder andere handgemaakte stethoscoophoezen en canvas tassen verkopen. Wat deze hoezen bijzonder maakt, is dat ze verscheidene printen hebben met vaak een medische knipoog (denk aan artistieke harten of een ribbenkast). En ze ontwerpen deze prints ook nog eens zelf! CoLine verkoopt deze hoezen en tassen voor een leuke prijs en het is dus zeker de moeite waard om hun site te bezoeken!


De mooiste klompen van de klas

Komt het coschap chirurgie of gynaecologie nu wel heel dichtbij? Of ben je jaloers op de arts-assistenten of verpleegkundigen die comfortabel op hun klompen de dienst in gaan? De feestdagen zijn bij uitstek een mooi moment om iemand lief aan te kijken en nieuwe chirurgische klompen te vragen! Het is soms even een investering, maar jouw of iemand anders voeten zullen er later erg blij mee zijn. Probeer vooraf eens de klompen van iemand anders uit of test de klompen in een medische winkel voordat je ook werkelijk de klompen aanschaft! Ze zijn er namelijk in alle kleuren en maten en het is wel zo fijn om de meest comfortabele voor jouw voeten uit te kiezen.


Sokken in die mooie klompen

En wil je die mooie klompen van hierboven ook opfleuren? Dat kan met felgekleurde sokken! Zo verkopen Happy Socks, Sokstudio, MyMitella en (de door geneeskunde gestarte) Medsocks verschillende medisch getinte sokken. De sokken hebben vaak een mooie felle kleur en zijn beschikbaar in meerdere maten. Dat maakt een outfit helemaal af! En vergeet ook niet de Alzheimer Socks, die (uit eigen ervaring!) enorm lekker zitten, van hoge kwaliteit zijn en erg lang mee gaan. Zo schrijft Alzheimer Socks dat de twee sokken verschillend van elkaar zijn, wat de verwarring waarmee patiënten met Alzheimer elke dag te maken hebben symboliseert. Daarnaast wordt Alzheimer meer bespreekbaar gemaakt door het dragen van de sokken en wordt door de aanschaf van de sokken wetenschappelijk onderzoek aan het Alzheimercentrum te Amsterdam gesteund!


Medische posters en tekeningen

Simpel gezegd kan je nooit fout gaan met een medische poster: niet alleen fleurt het een ruimte op, maar daarnaast kan een anatomische poster ook een mooie oefening zijn om weer eens de ligging van die kleine zenuwen of bloedvaten bij te spijkeren. Tip: koop een mooie bijpassende lijst, zodat de poster netjes blijft! Posters en tekeningen zijn te koop bij: Vos Medisch, Dokter Do en Compendium Geneeskunde.


Altijd up-to-date zijn van het laatste medische nieuws?

Een hele leuke tip is om een medisch abonnement weg te geven! NTvG is een Nederlandstalig, medisch weekblad met verschillende medische artikelen. Deze artikelen zijn voor een breed publiek geschreven en zijn ook als student heel toegankelijk om te lezen. En als student krijg je korting


Medische boeken

Ken je een echte boekenwurm? Dan is een goed boek een perfect cadeau! Er zijn veel binnen- en buitenlandse medische boeken op de markt. In onze leesclub hebben we de volgende boeken gelezen en gerecenseerd (klik op de titel om naar de recensie te gaan): Die ene patiënt van Ellen de Visser, Twas the nightshift before Christmas door Adam Kay, De mooie voedselmachine door Giulia Enders, The Body door Bill Bryson en Morgen ben ik dokter door Tim Nieuwwater. Verdere mooie medische boeken zijn: When Breath Becomes Air door Paul Kalanithi, Being Mortal en Complications door Atul Gawande, The Emperor of All Maladies en The Gene door Siddhartha Mukherjee, Every Patient Tells a Story door Lisa Sanders en House of God door Samuel Shem. 


Medische instrumenten

Dit zal voor de hand liggen: elke medisch student zal blij zijn met een mooie reflex hamer of stethoscoop. Of misschien wil een net beginnende arts wel een update qua stethoscoop! Een ander leuk cadeau is een mooie en lang houdbaar onderzoekslampje. 


Conclusie

Hopelijk hebben wij jou als lezer genoeg inspiratie geboden voor de feestdagen met deze lijst aan medische cadeaus! Wij wensen jullie een enorm fijne decembermaand met, ondanks de huidige maatregelen, veel gezelligheid en gezondheid. Laat ook vooral op de sociale media of hieronder in de comments weten of jullie nog tips hebben voor medische cadeaus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *