Medische cadeaus 2.0
Algemeen,  Christina,  Vrije tijd

Medische cadeaus 2.0: dé ultieme handleiding voor de feestdagen

Leestijd: 9 minuten

Het is alweer november 2021 en dat betekent dat de feestdagen om de hoek staan! We worden al snel opgeschud door acties als Black Friday en Singles Day. November staat dus ook volledig in het teken van voorbereiding voor de gezellige decembermaand. Dit jaar zal het wellicht (opnieuw) niet helemaal hetzelfde zijn als andere jaren door het toenemende aantal COVID-19 besmettingen, maar ook op afstand kunnen we elkaar verrassen met cadeaus. Maar weet je niet goed wat je die verpleegkundige of arts (in spé) in jouw familie kan geven? Zoek je nog steeds naar dat ene perfecte cadeau voor een geneeskunde-, fysiotherapie- of verpleegkundestudent? Of ben je zelf zorgverlener en weet je niet wat je voor de feestdagen als cadeau kan vragen? Zoek dan niet verder, want wij hebben een lijst gemaakt van geweldige medische cadeaus voor de feestdagen van 2021!

In 2020 hebben we het medische cadeaus 1.0 artikel geschreven, waarin we al een hoop tips hebben gegeven voor cadeaus. In dit artikel zullen we de lijst nog langer maken en nog meer opties voor mooie medische cadeaus geven!

Esculaap

Esculaap komt iedereen vast bekend voor: er zijn weinigen die hun zakkaartjes en medische notitieboekjes niet kent. Tevens hebben ze ook een shop, waar ze onder andere flashcards, boekenleggers en zakkaartjes verkopen. Bovenstaande notitieboekjes worden er ook verkocht en zijn recent in een nieuw jasje gestopt: van ringband naar vertebralissysteem, waardoor het boekje navulbaar is. 

Van Esculaap kregen wij een aantal notitieboekjes om uit te proberen. Tijdens mijn coschappen heb ik ooit een poging gedaan om een eigen “spiek”boekje te maken, waarin ik de zakkaartjes van Esculaap en andere handige richtlijnen (zoals de 4-5-6 regel) uit printte en vervolgens met veel plakband vast maakte op de pagina’s van een notitieboekje. Met het Esculaap medische notitieboekje is dat echter niet meer nodig: het bevat namelijk (zowel uitvouwbare als enkele) insteekhoesjes, zodat knip- en plakwerk helemaal niet nodig is en je (uitgeprinte) richtlijnen/protocollen in de insteekhoesjes kan schuiven. Daarnaast bevat het ook uitwisbare notitieblaadjes, een weekplanner, to-do bladen en patiëntbladen (anamnese en lichamelijk onderzoek).

Daarnaast bevat het onmisbare zakkaartjes (zie de foto hier boven), namelijk die van anatomie, acute geneeskunde, neurologie, ECG, bloedgassen en referentiewaarden. Ook heeft het de eerdergenoemde insteekhoesjes en een speciale pen voor de uitwisbare bladzijden. Al bij al enorm duurzaam, handig en onmisbaar in de witte jaszak! Je bent vrij om het boekje volledig naar eigen wens in te vullen, dus bijvoorbeeld de volgorde van de bladzijden en waar (en of) je de houder van de pen wilt vastplakken. 

Compendium boeken

Waarschijnlijk maak je een medische student niet blijer dan met de Compendium boekenreeks of met één van hun medische pockets! Compendium Geneeskunde werd vorig jaar ook genoemd, maar niet getreurd als je destijds de boekenreeks cadeau hebt gedaan, want sindsdien zijn er nieuwe pockets uitgekomen en ook de scheurkalender voor 2022 is al te bestellen!

Abonnementen

Een hele leuke tip is om een medisch abonnement weg te geven! NTvG is een Nederlandstalig, medisch weekblad met verschillende medische artikelen. Deze artikelen zijn voor een breed publiek geschreven en zijn ook als student heel toegankelijk om te lezen. En als student krijg je korting! Daarnaast kan je iemand verrassen met een abonnement op Osmosis – ja, van die filmpjes van Youtube inderdaad! Op YouTube staan een aantal video’s online, echter heb je met een abonnement onbeperkt toegang tot nog veel meer studiemateriaal. 

Boeken

Dit jaar zijn er ook hele mooie boeken uitgekomen van medische zorgprofessionals. Denk aan VerpleegThuis van Teun Toebes, Intens: het verhaal van Diederik Gommers door Wilma de Rek, Zorg voor je mensen van Marijn Houwert, Sorry dat ik je wakker bel van Marlies Koers, Vaxx van Roel Coutinho en Zelfzorg voor de jonge dokter van Froukje Verdam. Een wijde variatie aan genres, dus!

Huidverzorging door medici ontwikkeld

Het weer begint weer kouder te worden en ook aan onze huid beginnen we dat te voelen! De producten van drs Leenarts, dermatoloog, kunnen een handje helpen om jouw huid te beschermen tegen de koud, maar ook tegen de zon. Het is extra leuk dat je volledige setjes voor de droge of onzuivere huid kan kopen! Ook de producten van dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn hartstikke tof: zo verkoopt ze zowel huid- en gezichtsverzorging als make-up en zien de producten er prachtig uit. Ook leuk om het Huidboek (momenteel afgeprijsd) cadeau te doen!

De échte dokterstas

VanVeer maakt werkelijk de mooiste dokterstassen die er zijn! Zelf heb ik de 3D designtool op hun website, waarmee je zelf een tas kan samenstellen (in detail!), al vaak gebruikt om mijn droomtas te ontwerpen. De tassen worden handgemaakt en dat levert een unieke tas op. Dit is niet alleen een prachtig cadeau om voor de feestdagen te geven, maar ook voor verjaardagen, afstuderen of bruiloften! Neem zeker een kijkje op hun website en droom weg bij alle mooie designs!

Voor de nodige koffiepauzes: een medische mok

Elke zorgmedewerker snakt altijd naar dat kopje koffie of thee. En wat is er leuker dan iets te geven waarbij ze op een moment van ontspanning aan je denken? Geef bijvoorbeeld een toffe mok! Voor verpleegkundigen is er een hele pagina vol mokken en de mokken van Zazzle zijn ook geweldig. Voor de coassistent is de gouden “Trust me, I’m (almost) a doctor” quote één van de favoriete mokken die we zijn tegengekomen. 

Medische instrumenten

Dit zal voor de hand liggen: elke medisch student zal blij zijn met een mooie reflex hamer of stethoscoop. Of misschien wil een net beginnende arts wel een update qua stethoscoop! Hier kan je bijvoorbeeld een review vinden van de Littman Cardiology IV. Een ander leuk cadeau is een mooi en lang houdbaar onderzoekslampje, want deze gaan nog wel eens verloren. Als je dit cadeau geeft, is het extra leuk om het instrument te laten graveren, of er een accessoire bij te doen.

Accessoires met een medische knipoog

Ken je iemand die net een nieuwe stethoscoop heeft gekocht of nog geen goede hoes heeft? Hoe leuk is het dan om een stevige en passende hoes als cadeau te geven?! CoLine Amsterdam heeft dit voor jou. CoLine Amsterdam bestaat uit vier studenten, die onder andere handgemaakte stethoscoophoezen en canvas tassen verkopen. Wat deze hoezen bijzonder maakt, is dat ze verscheidene printen hebben met vaak een medische knipoog (denk aan artistieke harten of een ribbenkast). En ze ontwerpen deze prints ook nog eens zelf! CoLine verkoopt deze hoezen en tassen voor een leuke prijs en het is dus zeker de moeite waard om hun site te bezoeken!

Medische series

Is je medische lievelingsserie van de streamingdiensten verdwenen? Het is misschien wat ouderwets, maar… geef een DVD-box als cadeau! Zoals van House of Scrubs

Goed doel

Een cadeau geven kan ook in de vorm van een goede daad zijn. Zo kan je meehelpen om vaccinaties beter over de wereld te verdelen bij Unicef (en met nog vele andere doelen). Ook via Oxfam Novib kan je een cadeau geven om bij te dragen aan een eerlijkere wereld: zo kan je een moestuintje, schoon drinkwater of kippen doneren. En in dit rijtje mag ook een donatie aan Artsen zonder Grenzen niet missen!

EHBO doos

Het is heel handig om als zorgverlener wat middelen bij je te hebben die je kunnen helpen bij een ongeluk. Niet alleen verband is handig, maar denk ook eens aan een beademingsmasker! Een Kiss of Life sleutelhanger is dan ontzettend handig om aan je tas te kunnen hangen.

Hechtset

Ook leuk om te geven is een hechtset! Kan de ontvanger nog niet hechten? Dan kun je een pakket van https://www.medistitch.eu/ bestellen, zodat de ontvanger het zelf kan oefenen! En als iemand al een hechtpad heeft, dan kan je ook los extra hechtdraden en -naalden bestellen. 

Anatomie posters / modellen

Er zijn heel veel websites die anatomie posters verkopen. Niet alleen leuk als siervoorwerp, het is ook ontzettend handig om van te leren, meestal staan alle structuren met lijnen aangegeven. Er is veel keuze, dus voor ieder wat wils. Als je helemaal groots wilt uitpakken, kan je iemand ook een anatomisch model geven, deze 3D structuren kan je van een geheel lichaam tot een specifiek orgaan krijgen. Het leuke aan een anatomisch model is dat je meer inzicht krijgt in hoe dicht structuren bij elkaar liggen en zich tot elkaar verhouden, en bij gewrichten hoe deze werken. Posters en tekeningen zijn te koop bij: Vos Medisch, Dokter Do en Compendium Geneeskunde.

Pennenhouder

De meeste artsen en verpleegkundigen hebben vaak vele pennen op zak. Het nadeel van die pennen is dat ze nog wel eens doorlekken in de witte kleding. Het ziekenhuis heeft hier wel eens preventief hoesjes voor, maar er zijn ook degelijkere pennenhouders speciaal ontworpen voor de rondrennende zorgverlener. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website voor inspiratie. 

Overig

Helpdecoassistent heeft een webshop met een scala aan mooie cadeaus, dus voor inspiratie is het zeker de moeite waard om de producten te bekijken! Of zoek je naar een geintje op medisch gebied? Op Zazzle.nl hebben ze een heleboel keuze: leuke stropdassen, posters, maar ook telefoonhoesjes – allemaal met een medische insteek. We hebben zelfs medisch cadeaupapier gespot, leuk om alle cadeaus van dit artikelen mee in te pakken! Let met deze website wel op dat de levertijd kan variëren.

Conclusie

Hopelijk hebben wij jou als lezer genoeg inspiratie geboden voor de feestdagen met deze lijst aan medische cadeaus! Wij wensen jullie een enorm fijne decembermaand met veel gezelligheid en een goede gezondheid. Laat ook vooral op de sociale media of hier onder in de comments weten of jullie nog tips hebben voor medische cadeaus!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *