Geen categorie

MEDISCHE CADEAUS 3.0: CADEAUS VOOR ZORGVERLENERS TIJDENS DE FEESTDAGEN

Leestijd: 11 minuten

Het is alweer november 2022! De feestdagen staan dus om de hoek en iedereen zal al bezig zijn met het doen van inkopen. We zijn al opgeschud door acties als Black Friday en Singles Day. November en december staan dus ook volledig in het teken van voorbereiding voor de gezellige feestdagen. Dit jaar wordt waarschijnlijk de eerste december in de afgelopen jaren dat we niet al te veel van de COVID-19 zullen voelen en dat we met grote groepen samen kunnen komen om te vieren. Maar weet je niet goed welke medische cadeaus je die verpleegkundige of arts (in spé) in jouw familie kan geven? Zoek je nog steeds naar dat ene perfecte cadeau voor een geneeskunde-, fysiotherapie- of verpleegkunde student? Of ben je zelf zorgverlener en weet je niet wat je voor de feestdagen als cadeau kan vragen? Zoek dan niet verder, want wij hebben een lijst gemaakt van geweldige medische cadeaus 3.0 voor de feestdagen van 2022!

In 2020 hebben we het medische cadeaus 1.0 artikel geschreven en in 2021 het medische cadeaus 2.0 artikel. Beide artikelen hebben al een hoop tips gegeven voor cadeaus. In dit artikel zullen we de lijst updaten en nog meer opties voor mooie medische cadeaus geven!


Accessoires voor coschappen

Sinds kort werk ik in het ziekenhuis met kinderen en zie ik mijn collega’s met geweldige buttons op hun badges rondlopen. De ene draagt een smiley, de ander een Disney-figuur en we gaan binnenkort Kerst-gerelateerde buttons kopen. Voor deze buttons voor badges (in het Engels: badge reels) hebben we hier een link naar Etsy en Aliexpress: 12.

Een ander geweldige accessoire is een naamtag voor jouw stethoscoop. Niet alleen staat het hartstikke leuk, het is ook nog eens handig, want bij het kwijtraken van een stethoscoop kan iedereen zien van wie de stethoscoop is! Via Etsy (klik hier) kan je deze leuke naamtags kopen.

Ook leuk om te geven is een hechtset! Kan de ontvanger nog niet hechten? Dan kun je een pakket van https://www.medistitch.eu/ bestellen, zodat de ontvanger het zelf kan oefenen! En als iemand al een hechtpad heeft, dan kan je ook los extra hechtdraden en -naalden bestellen als toevoeging.

Voorbeeld van hechtset van MediStitch.

Duurzame spullen voor coschappen

Als je nog geen koffie dronk voor de coschappen, dan zal je het vast wel leren tijdens de coschappen. Een herbruikbare koffiebeker (gezien de koffieverslaving van velen) is dan ook een duurzame optie voor de veeldrinkers. Een leuke optie is via de duurzame winkel Ecomondo, klik hier voor hun herbruikbare koffiebekers.

Een ander idee is om een uitwisbaar boekje aan te schaffen. Tijdens de coschappen komt er namelijk zoveel informatie op je af dat je vaak notitieboekjes vol schrijft. Een duurzame optie is een uitwisbaar notitieblok, waarin je aan het einde van de dag een foto maakt van de tekst (geen patiëntgegevens, uiteraard!) en dan de tekst kan wissen. Een duurzaam uitwisbaar boekje van Nederlandse bodem kan via deze link gekocht worden. 

De uitwisbare boekjes van Bambook

Ken je iemand die net een nieuwe stethoscoop heeft gekocht of nog geen goede hoes heeft? Hoe leuk is het dan om een stevige en passende hoes als cadeau te geven?! CoLine Amsterdam heeft dit voor jou. Wat deze hoezen bijzonder maakt, is dat ze verscheidene printen hebben met vaak een medische knipoog (denk aan artistieke harten of een ribbenkast). En ze ontwerpen deze prints ook nog eens zelf! CoLine verkoopt deze hoezen en tassen voor een leuke prijs en het is dus zeker de moeite waard om hun site te bezoeken!

Investeren in medische instrumenten

Dit zal voor de hand liggen: elke medisch student zal blij zijn met een mooie reflex hamer of stethoscoop. Of misschien wil een net beginnende arts wel een update qua stethoscoop! Over bijvoorbeeld de Littmann Cardiology IV hebben wij een review geschreven (klik hier). Deze stethoscoop gebruik ik zelf. Ik dacht dat ik voor het onderzoeken van kinderen een nieuwe stethoscoop zou moeten kopen, maar ik kwam er laatst achter dat deze stethoscoop ook voor de jongste patiënten gebruikt kan worden. Enorm handig! 

Littmann Cardiology IV review
Littmann Cardiology IV

Een ander leuk cadeau is een mooi en lang houdbaar onderzoekslampje. Of een reflexhamer. 

Compendium, Geneesleer en Esculaap producten

Waarschijnlijk maak je een medische student niet blijer dan met de Compendium boekenreeks of met één van hun medische pockets! Compendium Geneeskunde werd vorig jaar ook genoemd, maar niet getreurd als je destijds de boekenreeks of een pocket cadeau hebt gedaan, want sindsdien zijn er veel nieuwe pockets uitgekomen en ook een hoop flashcards zijn te bestellen! Check ook onze reviews van de pockets via deze link.

Vorig jaar hebben we een uitgebreide review geplaatst van de zelf in te richten notitieboekjes van Esculaap. Deze bevat namelijk (zowel uitvouwbare als enkele) insteekhoesjes, zodat knip- en plakwerk helemaal niet nodig is en je (uitgeprinte) richtlijnen/protocollen in de insteekhoesjes kan schuiven. Daarnaast bevat het ook uitwisbare notitieblaadjes, een weekplanner, to-do bladen en patiëntbladen (anamnese en lichamelijk onderzoek). Ook kan je er gratis zakkaartjes downloaden en uitprinten!

Geneesleer verkoopt ook hele handige leermiddelen, zoals het Farmacoboekje en het Anatomieboekje. Daarnaast kan je ook 100 egc’s met uitleg (deze staat op mijn wish list!) en 100 thoraxfoto’s met uitleg te koop. Ook kan je er hele leuke zakkaartjes scoren.

Ontspannen op een medische en literaire manier

Ken je een echte boekenwurm die graag ontspant door het lezen van een boek? Dan is een goed boek een perfect cadeau! Er zijn veel binnen- en buitenlandse medische boeken op de markt. In onze leesclub hebben we de volgende boeken gelezen en gerecenseerd (klik op de titel om naar de recensie te gaan): Die ene patiënt van Ellen de Visser, Twas the nightshift before Christmas door Adam Kay, De mooie voedselmachine door Giulia Enders, The Body door Bill Bryson en Morgen ben ik dokter door Tim Nieuwwater. 

Van eigen bodem hebben we een hoop mooie medische boeken: Intens: het verhaal van Diederik Gommers door Wilma de Rek, Zorg voor je mensen van Marijn Houwert, Sorry dat ik je wakker bel van Marlies Koers, Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers, VerpleegThuis van Teun Toebes en Zelfzorg voor de jonge dokter van Froukje Verdam. Een wijde variatie aan genres, dus!

En internationaal zijn de volgende boeken aanraders: War Doctor: Surgery on the Front Line van David Nott, When Breath Becomes Air door Paul Kalanithi, Being Mortal en Complications door Atul Gawande, The Emperor of All Maladies en The Gene door Siddhartha Mukherjee, Every Patient Tells a Story door Lisa Sanders en House of God door Samuel Shem. 

Een andere leuke tip is om een medisch abonnement weg te geven! NTvG is een Nederlandstalig, medisch weekblad met verschillende medische artikelen. Deze artikelen zijn voor een breed publiek geschreven en zijn ook als student heel toegankelijk om te lezen. En als student krijg je korting! Andere leuke, medische tijdschriften zijn Medisch Contact, Arts & Auto en Arts in Spé.

Goede doelen steunen

Een cadeau geven kan ook in de vorm van een goede daad zijn. Zo kan je meehelpen om vaccinaties beter over de wereld te verdelen bij Unicef (en met nog vele andere doelen). Ook via Oxfam Novib kan je een cadeau geven om bij te dragen aan een eerlijkere wereld: zo kan je een moestuintje, schoon drinkwater of kippen doneren. En in dit rijtje mag ook een donatie aan Artsen zonder Grenzen en Mercy Ships niet missen!

EHBO doos

Het is heel handig om als zorgverlener wat middelen bij je te hebben die je kunnen helpen bij een ongeluk. Zo’n pakket kan je bijvoorbeeld ook in de auto leggen. Niet alleen verband is handig, maar denk ook eens aan een beademingsmasker! Een Kiss of Life sleutelhanger is dan ontzettend handig om aan je tas te kunnen hangen.

Anatomie posters / modellen

Er zijn heel veel websites die anatomie posters verkopen. Niet alleen leuk als siervoorwerp, het is ook ontzettend handig om van te leren, meestal staan alle structuren met lijnen aangegeven. Er is veel keuze, dus voor ieder wat wils. Als je helemaal groots wilt uitpakken, kan je iemand ook een anatomisch model geven, deze 3D structuren kan je van een geheel lichaam tot een specifiek orgaan krijgen. Het leuke aan een anatomisch model is dat je meer inzicht krijgt in hoe dicht structuren bij elkaar liggen en zich tot elkaar verhouden, en bij gewrichten hoe deze werken. Posters en tekeningen zijn te koop bij: Vos Medisch, Dokter Do en Compendium Geneeskunde.

Huidverzorging door medici ontwikkeld

Het weer begint weer kouder te worden en ook aan onze huid beginnen we dat te voelen! De producten van drs Leenarts, dermatoloog, kunnen een handje helpen om jouw huid te beschermen tegen de koud, maar ook tegen de zon. Het is extra leuk dat je volledige setjes voor de droge of onzuivere huid kan kopen! Ook de producten van dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn hartstikke tof: zo verkoopt ze zowel huid- en gezichtsverzorging als make-up en zien de producten er prachtig uit. Ook leuk om het Huidboek cadeau te doen!

De échte dokterstas

VanVeer maakt werkelijk de mooiste dokterstassen die er zijn! Zelf heb ik de 3D designtool op hun website, waarmee je zelf een tas kan samenstellen (in detail!), al vaak gebruikt om mijn droomtas te ontwerpen. De tassen worden handgemaakt en dat levert een unieke tas op. Dit is niet alleen een prachtig cadeau om voor de feestdagen te geven, maar ook voor verjaardagen, afstuderen of bruiloften! Neem zeker een kijkje op hun website en droom weg bij alle mooie designs!

Bordspellen met een medisch thema

Bordspellen blijven populaire cadeaus voor jong én voor oud. Organ Attack en Pandemic zijn dan ook populaire spellen in mijn eigen vriendengroep en hebben allebei (zoals de namen al doen vermoeden) een medische thema. Organ Attack is een kaartspel, waarbij het doel is om zoveel mogelijk “organen” te verwijderen van de tegenstanders. Opvallend van dit spel is dat het prachtig verpakt zit in een soort medische encyclopedieverpakking en dat de illustraties op de kaarten enorm leuk zijn. Tevens verkopen de makers medische knuffels in de vorm van de illustraties op de spelkaarten. Pandemic, daarentegen, is een bordspel, waarbij het doel is om samen te werken met de andere spelers om een dodelijk virus te stoppen (doet een belletje rinkelen, nietwaar?). Voor Pandemic bestaan er tevens meerdere uitbreidingssets. 

Medische sieraden

Een sieraad is niet enkel een mooi cadeau voor bij de feestdagen, maar ook zeker als cadeau voor een afgestudeerd arts of verpleegkundige. Medical Milestone verkoopt prachtige handgemaakte sieraden met een afgebeelde esculaap. Ze verkopen de esculaap zowel in ketting- als in armbandvorm. Ook op Vos Medisch en Etsy zijn mooie sieraden te vinden met een medische kantje eraan. Tip bij Etsy: als je zoekt op stethoscope tag, dan vind je handgemaakte (koperen) bandjes die om een stethoscoop gedraaid kunnen worden. Hierop kan je dan bijvoorbeeld de naam van de gever of van de ontvanger laten graveren en dat maakt een stethoscoop nog net iets persoonlijker. 

Medische knuffels van I Heart Guts

Wat is jouw favoriete orgaan in het lichaam? I Heart Guts is een medische webwinkel en verkoopt knuffels in de vorm van organen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel in de vorm van hersenen of een maag. Of heb je altijd al gedroomd om een penis als nekkussen te gebruiken of met slippers in de vorm van nieren rond te lopen? Dit is jouw kans! Naast knuffels verkoopt I Heart Guts ook sokken, buttons en posters. En wees gerust, wij hebben al eens eerder spullen gekocht van de website, en deze zijn heel netjes aangekomen! 

Conclusie

Hopelijk hebben wij jou als lezer genoeg inspiratie geboden voor de feestdagen met deze lijst aan medische cadeaus! Wij wensen jullie een enorm fijne decembermaand met veel gezelligheid en een goede gezondheid. Laat ook vooral op de sociale media of hier onder in de comments weten of jullie nog tips hebben voor medische cadeaus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *