Medische-cadeaus-4.0
Algemeen,  Charmène,  Christina,  Vrije tijd

MEDISCHE CADEAUS 4.0: CADEAUS VOOR ZORGVERLENERS TIJDENS DE FEESTDAGEN

Leestijd: 11 minuten

Een jaar is alweer voorbij gegaan en we bevinden ons momenteel in november 2023! De feestdagen staan dus om de hoek en iedereen zal al bezig zijn met het doen van inkopen, vooral met de recente Black Friday. November en december staan heerlijk in het teken van voorbereiding voor de gezellige feestdagen. Om mij heen hoor ik zoveel mensen die al bezig zijn met het opzetten van een kerstboom. Na alle door COVID-19 beïnvloede feestdagen van de afgelopen jaren mogen we onszelf ook flink trakteren op een mooie afsluiting van het jaar. En we mogen ons trakteren op medische cadeaus!

Maar weet je niet goed welke medische cadeaus je die verpleegkundige of arts (in spé) in jouw familie kan geven? Doe je aan ‘Secret Santa’ op jouw medische werkplek met collega’s? Zoek je nog steeds naar dat perfecte cadeau voor een geneeskunde-, fysiotherapie- of verpleegkunde student? Of ben je zelf zorgverlener en weet je niet wat je voor de feestdagen als cadeau kan vragen? Zoek dan niet verder, want wij hebben een lijst gemaakt van geweldige medische cadeaus 4.0 voor de feestdagen van 2022!

In 2020 hebben we het medische cadeaus 1.0 artikel geschreven, in 2021 het medische cadeaus 2.0 artikel en in 2022 het medische cadeaus 3.0 artikel. Deze drie artikelen hebben al een hoop tips gegeven voor cadeaus. In dit artikel zullen we de lijst updaten en nog meer opties voor mooie medische cadeaus geven!


Steunen van een goed (medisch) doel

Helaas zijn er tijdens deze maanden ook een hoop mensen (en kinderen) in de wereld die niet veilig zijn, geen dak boven hun hoofd hebben of in erbarmelijke omstandigheden proberen te overleven. Ook zijn er zorgverleners die met gevaar voor eigen leven zorg bieden en niet eens veilig zijn in eigen ziekenhuis. Geld doneren voor zorg en hulp aan de inwoners van Palestina kan via deze organisaties: Artsen zonder Grenzen, Save the Children en Unicef.

Ook via Oxfam Novib kan je een cadeau geven om bij te dragen aan een eerlijkere wereld: zo kan je een moestuintje, schoon drinkwater of kippen doneren. En in dit rijtje mag ook een donatie aan Mercy Ships niet ontbreken!

Lief zijn voor onze benen en voeten

Ken je van die dagen dat het voelt alsof je de hele dag hebt gestaan? Iedereen in de zorg herkent dit gevoel wel. Trakteer jezelf of iemand anders dan ook op een goed paar compressiekousen. Deze zijn er in allerlei hippe kleuren en staan ook nog eens hartstikke leuk in klompen!

En wil je die mooie klompen nog vaker opfleuren? Dat kan met felgekleurde sokken! Zo verkopen Happy Socks, Sokstudio, MyMitella en (door geneeskundestudenten, inmiddels artsen, gestarte) Medsocks verschillende medisch getinte sokken. De sokken hebben vaak een mooie felle kleur en zijn beschikbaar in meerdere maten. Dat maakt een outfit helemaal af! En vergeet ook niet de Alzheimer Socks, die (uit eigen ervaring!) enorm lekker zitten, van hoge kwaliteit zijn en erg lang mee gaan. Zo schrijft Alzheimer Socks dat de twee sokken verschillend van elkaar zijn, wat de verwarring waarmee patiënten met Alzheimer elke dag te maken hebben, symboliseert. Daarnaast wordt Alzheimer meer bespreekbaar gemaakt door het dragen van de sokken en wordt door de aanschaf van de sokken wetenschappelijk onderzoek aan het Alzheimercentrum te Amsterdam gesteund!

Accessoires voor coschappen

Het opvrolijken van een witte jas, vooral als je met kinderen werkt, is enorm leuk om te doen! Soms zie ik collega’s met geweldige buttons op hun badges rondlopen of hebben zorgverleners kleurrijke badgehouders. Voor deze buttons voor badges (in het Engels: badge reels) hebben we hier een link naar Etsy en Aliexpress: 12.

Een ander geweldig accessoire is een naamtag voor jouw stethoscoop. Niet alleen staat het hartstikke stijlvol, het is ook nog eens handig, want bij het kwijtraken van een stethoscoop kan iedereen zien van wie de stethoscoop is! Via Etsy (klik hier) kan je deze leuke naamtags kopen. Ook bestaan er houders voor stethoscopen, die hier te vinden zijn. 

Ook leuk om te geven is een hechtset! Kan de ontvanger nog niet hechten? Dan kun je een pakket van https://www.medistitch.eu/ bestellen, zodat de ontvanger het zelf kan oefenen! En als iemand al een hechtpad heeft, dan kan je ook los extra hechtdraden en -naalden bestellen als toevoeging.

Compendium boeken

Waarschijnlijk maak je een medische student niet blijer dan met de Compendium boekenreeks of met één van hun medische pockets! Compendium Geneeskunde werd vorig jaar ook genoemd, maar niet getreurd als je destijds de boekenreeks cadeau hebt gedaan, want sindsdien zijn er nieuwe pockets uitgekomen en ook de scheurkalender voor 2022 is al te bestellen!

Ontspannen op een medische en literaire manier

Ken je een echte boekenwurm die graag ontspant door het lezen van een boek? Ik wel, want ik ben er zelf eentje! Dan is een goed boek een perfect cadeau! Daarom zal dit stuk wat langer zijn: ik probeer elk jaar weer een aantal nieuw gelezen boeken hier aan toe te voegen! 

Er zijn veel binnen- en buitenlandse medische boeken op de markt. In onze leesclub hebben we de volgende boeken gelezen en gerecenseerd (klik op de titel om naar de recensie te gaan): Die ene patiënt van Ellen de Visser, Twas the nightshift before Christmas door Adam Kay, De mooie voedselmachine door Giulia Enders, The Body door Bill Bryson en Morgen ben ik dokter door Tim Nieuwwater. 

Van eigen bodem hebben we een hoop mooie medische boeken: Intens: het verhaal van Diederik Gommers door Wilma de Rek, Zorg voor je mensen van Marijn Houwert, Sorry dat ik je wakker bel van Marlies Koers, Dagboek van een verloskundige van Marlies Koers, VerpleegThuis van Teun Toebes en Zelfzorg voor de jonge dokter van Froukje Verdam. Een wijde variatie aan genres, dus!

En internationaal zijn de volgende boeken aanraders: This Is Going To Hurt van Adam Kay, War Doctor: Surgery on the Front Line van David Nott, When Breath Becomes Air door Paul Kalanithi, Being Mortal en Complications door Atul Gawande, The Emperor of All Maladies en The Gene door Siddhartha Mukherjee, Every Patient Tells a Story door Lisa Sanders en House of God door Samuel Shem. Maar ook Fiber Fueled van Will Bulsiewicz, Why We Sleep van Matthew Walker en The Body Keeps the Score van Bessel van der Kolk.

Medisch abonnement

Dit blijf ik zo’n leuke tip vinden! Denk er eens over na om een medisch abonnement weg te geven! NTvGis een Nederlandstalig, medisch weekblad met verschillende medische artikelen. Deze artikelen zijn voor een breed publiek geschreven en zijn ook als student heel toegankelijk om te lezen. En als student krijg je korting! Andere leuke, medische tijdschriften zijn Medisch Contact, Arts & Auto en Arts in Spé.

Ingelijste anatomische poster

Ken jij iemand die helemaal gek is van het hart? Of is iemand misschien een passie heeft voor neurologie? Hoe leuk is het om dan een poster te geven van iemands favoriete orgaan(systeem)! Er zijn heel veel websites die anatomie posters verkopen. Niet alleen leuk als siervoorwerp, het is ook ontzettend handig om van te leren, meestal staan alle structuren met lijnen aangegeven. Er is super veel variatie: wil je levensecht? Of kleurrijk? Of iets meer artsy? Door deze in te lijsten is het direct klaar om opgehangen te worden, maar dat maakt het ook meteen wat luxer. Dit zou iemand interieur helemaal afmaken.

Er zijn heel veel websites die anatomie posters verkopen. Niet alleen leuk als siervoorwerp, het is ook ontzettend handig om van te leren, meestal staan alle structuren met lijnen aangegeven. Er is veel keuze, dus voor ieder wat wils. Als je helemaal groots wilt uitpakken, kan je iemand ook een anatomisch model geven. Deze 3D-structuren kan je van een geheel lichaam tot een specifiek orgaan krijgen. Het leuke aan een anatomisch model is dat je meer inzicht krijgt in hoe dicht structuren bij elkaar liggen en zich tot elkaar verhouden, en bij gewrichten hoe deze werken. Posters en tekeningen zijn te koop bij: Vos Medisch, Dokter Do en Compendium Geneeskunde.

Portable koffiemok

Met de nieuwe maatregelen van wegwerkbekers is een portable koffiemok super handig! Op veel plekken zijn geen wegwerpbekers meer, maar als het er wel is dan is dit toch wel een milieuvriendelijke optie. Elke zorgmedewerker snakt altijd naar dat kopje koffie of thee. En wat is er leuker dan iets te geven waarbij ze op een moment van ontspanning aan je denken? Geef bijvoorbeeld een toffe mok! Voor verpleegkundigen is er een hele pagina vol mokken en de mokken van Zazzle zijn ook geweldig. Voor de coassistent is de gouden “Trust me, I’m (almost) a doctor” quote één van de favoriete mokken die we zijn tegengekomen.

Kleurboek anatomie

Anatomie leren kan leuk zijn, maar het stampen kan ook vermoeiend zijn. Het helpt dan om op een wat dynamischere manier te leren. Hou je van creatief bezig zijn? Dan is een kleurboek anatomie wel wat iets! Door de structuren te kleuren ben je actief bezig met het leren en blijf het goed hangen. Je weet precies hoe de structuren lopen en hoe ze heten! 

Bordspellen met een medisch thema

Bordspellen blijven populaire cadeaus voor jong én voor oud. Organ Attack en Pandemic zijn dan ook populaire spellen in mijn eigen vriendengroep en hebben allebei (zoals de namen al doen vermoeden) een medische thema. Organ Attack is een kaartspel, waarbij het doel is om zoveel mogelijk “organen” te verwijderen van de tegenstanders. Opvallend van dit spel is dat het prachtig verpakt zit in een soort medische encyclopedieverpakking en dat de illustraties op de kaarten enorm leuk zijn. Tevens verkopen de makers medische knuffels in de vorm van de illustraties op de spelkaarten. Pandemic, daarentegen, is een bordspel, waarbij het doel is om samen te werken met de andere spelers om een dodelijk virus te stoppen (doet een belletje rinkelen, nietwaar?). Voor Pandemic bestaan er tevens meerdere uitbreidingssets. 

Organ attack – Afbeelding via bol.com

Medische knuffels van I Heart Guts

Wat is jouw favoriete orgaan in het lichaam? I Heart Guts is een medische webwinkel en verkoopt knuffels in de vorm van organen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel in de vorm van hersenen of een maag. Of heb je altijd al gedroomd om een penis als nekkussen te gebruiken of met slippers in de vorm van nieren rond te lopen? Dit is jouw kans! Naast knuffels verkoopt I Heart Guts ook sokken, buttons en posters. En wees gerust, wij hebben al eens eerder spullen gekocht van de website, en deze zijn heel netjes aangekomen! 

Huidverzorging door medici ontwikkeld

Het weer begint weer kouder te worden en ook aan onze huid beginnen we dat te voelen! De producten van drs Leenarts, dermatoloog, kunnen een handje helpen om jouw huid te beschermen tegen de koud, maar ook tegen de zon. Het is extra leuk dat je volledige setjes voor de droge of onzuivere huid kan kopen! Ook de producten van dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn hartstikke tof: zo verkoopt ze zowel huid- en gezichtsverzorging als make-up en zien de producten er prachtig uit. Ook leuk om het Huidboek cadeau te doen!


Conclusie

We wensen jullie allemaal een hele mooie feestmaand en nog mooiere feestdagen! Hopelijk geeft dit artikel weer een flinke dosis aan inspiratie voor het geven van een ‘medisch’ cadeau. We horen ook heel graag of jullie nog tips hebben voor medische cadeaus via de sociale media of in de comments. Laten we allemaal het nieuwe jaar in gaan in goede gezondheid en we beloven jullie een 2024 vol met nieuwe artikelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *