
Moet de semi-artsstage op zaal worden gelopen?
Eén van de laatste en meest belangrijke coschappen is de semi-artsstage, ook wel het oudste coschap genoemd. Bij de Vrije Universiteit Amsterdam duurt dit coschap 16 weken. Het is een periode waarin je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt en waarin je op het eind op het niveau van een ANIOS behoort te functioneren. De meeste coassistenten lopen hun semi-artsstage op zaal, waar ze na een aantal weken vaak de halve zaal ‘runnen’ als voorbereiding op het werk van ANIOS/AIOS in het ziekenhuis.
Polikliniek boven zaalwerk
Tijdens mijn eerdere coschappen kwam ik erachter dat ik het werk op zaal helemaal niks vind. Dit kwam onder andere doordat ik, wanneer ik op zaal stond, me vooral bezig hield met ontslagbrieven schrijven voor patiënten die ik nooit had gezien. Verder mocht ik achter de ANIOS/AIOS aanhuppelen en koffie halen. De polikliniek vond ik veel leuker, want daar mocht ik meer zelf doen en had ik beter contact met de patiënten. Naar mijn gevoel zag ik de patiënten op zaal amper , want ’s ochtends liep ik achter de computer langs de patiënten en verder zag ik ze alleen als ik toevallig ergens op een middag een gesprek met ze had gepland. Als er dan een gesprek was, mocht ik erbij zitten terwijl de AIOS of specialist het gesprek voerde.
“Je krijgt nooit een baan zonder zaalervaring”
De keuze voor een semi-artsstage is niet makkelijk, je moet namelijk met veel dingen rekening houden. Welk specialisme vind je leuk, welke juist helemaal niet, en hoe zal de indeling van je stage zijn? Toen ik die keuze moest maken, dacht ik vooral: “ik wil niet 16 weken op zaal werken”, dus ik besloot om mij op te geven voor een semi-artsstage bij de dermatologie. Hierbij zou ik op de polikliniek werken en kleine ingrepen verrichten. Leuk en leerzaam, vooral omdat ik niet zeker wist of ik überhaupt wel in het ziekenhuis wilde werken.
Echter, toen ik dit idee deelde met mijn mede-coassistenten werd het niet echt enthousiast ontvangen. Ze reageerden verrast, sommigen zelfs verontwaardigd. Ik hoorde van alles, van: “je krijgt nooit een baan als je geen ervaring hebt op zaal” tot “maar je komt nooit meer het ziekenhuis in als je geen semi-artsstage op zaal doet”. Er werd gedaan alsof dat nu eenmaal moest, op zaal werken, of ik dat nu wilde of niet. Ik zou het me blijkbaar niet kunnen permitteren om niet op zaal te werken. Ik moest de zaal op, of ik dat nu leuk vond of niet. Dit zorgde ervoor dat ik heel onzeker werd over mijn keuze. Ik wilde niet op zaal, maar blijkbaar moest het.
Na een paar dagen rustig nadenken, bedacht ik dat de universiteit/opleiding echt geen semi-artsstages zou aanbieden als ik na die stages nooit meer een baan zou krijgen. Daarnaast was dermatologie niet de enige plek waar je niet op zaal werkt. Ook bij de huisartsgeneeskunde, sociale geneeskunde en anesthesiologie krijg je geen zaal ervaring. Ik besloot toch door te gaan met mijn keuze: semi-artsstage bij de dermatologie. Daarna ging ik, als keuzestage, op de afdeling ouderengeneeskunde werken zodat ik nog enige ervaring op zaal zou kunnen opdoen. En ik heb geen spijt gehad van mijn keuzes.
Geen dag spijt van keuze
Mijn semi-artsstage bij de dermatologie was fantastisch! Ik heb daar niet alleen heel veel over de huid geleerd, maar ook hoe ik een polikliniek moet runnen, gesprekken kan leiden, slecht nieuws moet brengen, gesprekken moet begrenzen, kan werken in een team, zelf ingrepen kan doen en hoe ik om kan gaan met vragen van andere specialisten. Al deze dingen hebben me ontzettend geholpen tijdens mijn keuzestage bij de ouderengeneeskunde. Terugkijkend, heb ik geen dag spijt gehad van mijn zaal-loze semi-artsstage.
Intussen ben ik bijna klaar en ga ik in oktober starten met een baan in de eerste lijn. Ik had meerdere banen aangeboden gekregen, maar heb uiteindelijk gekozen voor een baan bij Talent Care. Alle kennis over de dermatologie ga ik daarin meenemen, maar ook alle andere dingen die ik bij mijn poli semi-artsstage heb geleerd. Oftewel, laat je niet bang maken of overhalen door wat anderen zeggen. Als een stage op zaal jou meer ligt, dan doe je je semi-artsstage op zaal. En wanneer dat je helemaal niet ligt, dan kies je een andere stage uit. Als je een semi-artsstage hebt die je leuk vindt en waar je enthousiast van wordt, leer je uiteindelijk het meeste.
Voor meer artikelen over de master periode van Geneeskunde, klik hier!
Wij zouden het geweldig vinden om ook jullie artikelen te ontvangen! Stuur deze ook vooral op via het contact formulier of via Instagram.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Ervaring: werken met een protocol, doe het stap voor stap!
6 juli 2021
Kijkclub: Scrubs
22 december 2021