Morgen ben ik dokter afbeelding
Algemeen,  Leesclub,  Zoë

Leesclub: Morgen ben ik dokter

Leestijd: 3 minuten

Het boek “Morgen ben ik dokter” van Tim Nieuwwater is ons vijfde boek van de How to “Dokter” leesclub! In deze serie recenseren we verschillende fictieve en non-fictieve (medische) boeken.


Boek: Morgen ben ik dokter; 101 anekdotes over coschappen 

Schrijver: Tim Nieuwwater

Eerste druk: november 2012

Uitgever: Libris Venstra Amstelveen

Aantal pagina’s: 142

Te koophier op Bruna.nl, hier op Scheltema.nl, hier op bol.com (maar steun vooral jouw lokale boekenwinkel!)


Realistische verhalen over de coschappen

In “Morgen ben ik dokter” beschrijft Tim Nieuwwater in verschillende korte verhalen wat hij tijdens zijn coschappen allemaal mee heeft gemaakt. Dit varieert van ervaringen met het onderzoeken van patiënten tot lastige situaties met artsen of collega’s. Tim Nieuwwater heeft zelf Geneeskunde gestudeerd. Ik kreeg dit boek na het behalen van mijn bachelor diploma en stond dus op hetzelfde moment in mijn studie als de schrijver van dit boek. Dit boek is op vele manieren te lezen, doordat de hoofdstukken per coschap zijn onderverdeeld. Ik koos er zelf voor om tijdens elk coschap dat ik doorliep het bijpassende hoofdstuk te lezen. 

De avond voor de start van een nieuw coschap pakte ik dit boek erbij en las ik in één ruk alle verhalen over het desbetreffende coschap. Het aantal verhalen varieert per coschap, maar gemiddeld zijn dit tussen de 10 en 15 verhalen. De verhalen zelf zijn meestal één tot anderhalve pagina lang. Ik vond dit een fijne manier om mijn laatste avond voor een nieuw coschap te besteden. Biedt het inhoudelijke voorbereiding op het coschap? Nee, zeker niet! Het gaf mij wel een soort mini voorproefje voor wat ik kon verwachten. Iedereen maakt namelijk leuke en minder leuke dingen mee tijdens de coschappen en ik dus ook. Ik vond het fijn om in dit boek vergelijkbare situaties te lezen, want dit zorgde er bij mij voor dat ik de minder leuke ervaringen beter kon relativeren. 

Het boek leest makkelijk weg door de korte en luchtig geschreven verhalen. De verhalen hebben mij niet persé geëmotioneerd of hardop laten lachen. Wel heb ik verschillende momenten van herkenning gehad, of met een glimlach een verhaal gelezen. Op zich zou je dit boek ook in één keer uit kunnen lezen, maar ik zelf zou dat niet aanraden.  Ik denk zeker dat dit een fijn boek is om te lezen als aankomende dokter en misschien ook wel voor dichtbij staande familie om zo een kijkje te krijgen in het leven van een coassistent.

Conclusie 

Kortom: ‘Morgen ben ik dokter’ is een fijn boek wat makkelijk wegleest. Het is vooral leuk om dit boek te lezen tijdens de coschappen, omdat je soms toch echt wel dingen uit het boek in de praktijk herkent. Je hoeft natuurlijk niet meteen het hele boek in 1 keer uit te lezen, maar je kunt elke avond rustig één van de verhalen lezen. Juist dit heeft ervoor gezorgd dat ik met veel plezier tijdens de drukke coschappen dit boek heb gelezen. Ik geef ‘Morgen ben ik dokter’ 3,5 infuuszakken. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *