New Amsterdam
Algemeen,  Kijkclub,  Talisha

Kijkclub: New Amsterdam

Leestijd: 3 minuten

Serie: New Amsterdam

Te kijken op: Netflix (2 seizoenen)

Gebaseerd op: boek Twelve patients: life and death at Bellevue Hospital door Eric Manheimer

Voor het eerst op TV: september 2018

Maker: David Schulner

Acteurs: Ryan Eggold, Freema Agyeman, Janet montgomery, Jocko Sims, Anupam Kher and Tyler Labine

Originele taal: Engels

Productie: NBC

Seizoenen/afleveringen: 3 seizoenen, 41 afleveringen

Duur van aflevering: 43 min


Een bijzondere ziekenhuisdirecteur

New Amsterdam is een ziekenhuisserie die Dr. Max Goodwin volgt. Max is een excentrieke man met ‘wilde’ ideeën als hij de nieuwe medisch directeur wordt van een van de oudste Amerikaanse publieke ziekenhuizen (Bellevue hospital). Hij probeert het Amerikaanse zorgstelsel aan te passen en begint daarmee binnen zijn ziekenhuis door de bureaucratie op de schop te nemen met het doel om zo de beste zorg voor patiënten te leveren. In zijn persoonlijke leven is hij getrouwd en is zijn vrouw zwanger, maar thuis gaat het niet altijd even goed. Naast Max volgt de serie ook de levens van Dr. Lauren Bloom (als hoofd spoedeisende hulp), Dr. Helen Sharpe (hoofd van oncologie), Dr. Floyd Reynolds (hoofd van cardiologie), Dr. Ignatius “Iggy” Frome (hoofd van psychiatrie) en Dr. Vijay Kapoor (hoofd neurologie) terwijl zij met werkgerelateerde en persoonlijk gerelateerde problemen kampen. 

Pilot aflevering

Toen ik de pilot aflevering zag van New Amsterdam, nu toch al weer weer ruim een jaar geleden, was ik meteen verkocht. De positiviteit van Max Goodwin, zelfs al gaat alles mis, is aanstekelijk en daarbij zijn alle andere main characters net zo leuk en interessant om te leren kennen en te volgen. De verstrooidheid van “Iggy”, de serieusheid van Floyd, de vooruitstrevendheid van Helen, de sterktes (maar ook zwaktes) van Lauren en de algehele uitstraling van Vijay zijn echt geweldig om te zien. Het meest aangrijpende echter is de saamhorigheid van deze groep en hoe ze elkaar altijd proberen te helpen, zelfs als de dingen niet altijd volgens plan gaan. 

Na de eerste aflevering bleef ik verder kijken, en werd ik steeds enthousiaster. Want naast de leuke karakters, de plots twists en de happy (maar ook minder happy) endings is het medisch inhoudelijk ook nog vaak accuraat. Je ziet hoe het leven er in een ziekenhuis aan toe gaat, voor de dokter, maar ook voor de patiënten, en ze laten meerdere real life struggles zien waar wij zeker als zorgprofessionals wekelijks mee te maken hebben. De diagnoses, procedures en behandelingen kloppen vaak, dus misschien dat je er zelfs nog iets van kan opsteken. Daarbij wordt het Amerikaanse zorgstelsel ook vaak aangekaart en komen er bijzondere en creatieve oplossingen op veel voorkomende problemen die je misschien in de praktijk ook nog ooit eens kunt gebruiken. 

Cliffhanger

Het eerste seizoen eindigt met aflevering 22 op een gigantische cliffhanger (op het moment dat ik deze aflevering keek was het tweede seizoen nog niet klaar, dus dat was erg zuur) en het tweede seizoen gaat daar natuurlijk op verder (met wel veel misleiding in aflevering 1 om het spannend te houden). Fun fact: het tweede seizoen zou een aflevering hebben over een virusuitbraak, genaamd ‘Pandemic’; echter viel dit precies tijdens de COVID-19 uitbraak. Omdat het te veel leek op de toenmalige events met COVID-19 werd er besloten om deze te vervangen door een andere aflevering, genaamd “Matter of seconds”. Het derde seizoen zal gaan over een ziekenhuis tijdens de COVID-19 tijd, dus dat zal vast erg interessant worden! Alleen is het dus even wachten tot het op Netflix verschijnt. 

Conclusie

Al met al is het een zeer boeiende serie met genoeg drama (waar kijk je anders voor…), maar ook met veel aangrijpende, vermakelijke en leerzame onderdelen. Ik zou New Amsterdam zeker aanraden en geef hem 4,5 zakjes bloed (geen 5 simpelweg omdat ik een NOG betere serie heb gezien, waarover een later artikel volgt).


Doorlezen? Kijk ook eens naar deze artikelen:

  1. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten
  2. Wat zit er in de zakken van de coassistent?
  3. Dokter of doctor?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *