morning routine
Algemeen,  Bachelor,  Master,  Praktische tips,  Zelfontwikkeling

De perfecte “morning routine” voor jezelf creëren

Leestijd: 5 minuten

In de ochtend vlak voor de start van jouw college schrik je om 18:30 wakker door je alarm. Gedreven door tijdsdruk, en een beetje schaamte, maak je jezelf klaar en fiets of ren je hard naar de bus om nog net niet de opvallend late student te zijn die de collegezaal komt binnenvallen. Voor vele studenten is dit een al te bekend beeld van hoe de ochtend eruit ziet. Hieronder volgen vijf tips om jouw morgen rustig maar efficiënt te laten verlopen door een perfecte morning routine voor jezelf te creëren!

1.       Doe wat jou energie geeft

Bij het creëren van jouw ideale ‘morning routine’ is het belangrijk dat je activiteiten in de ochtend onderneemt die jou energie geven. Dat ligt bij iedereen anders en de mogelijkheden zijn legio. Voor de één is dit zo simpel als douchen, terwijl een ander juist energie haalt uit 20 minuten hardlopen. Andere mogelijkheden zijn koffie drinken, lezen, een (korte) serie kijken of lekker ontbijten. Het is altijd erg handig om een lijstje te maken van wat je in de ochtend van plan bent te doen. Dit lijstje moet natuurlijk niet al te lang zijn, 3 tot 5 punten is goed genoeg. Op een gegeven moment worden de activiteiten natuurlijk en is dat lijstje niet meer nodig. 

Een goed ontbijt is van groot belang zodat je iets hebt om op te teren tijdens de soms monotone colleges. Neem hier daarom de tijd voor, bijvoorbeeld tussen de 10 en 30 minuten in plaats van half vertrekkend je net gesmeerde boterham opslokken. Tijd nemen voor het ontbijt geeft meestal wat rust op het moment zelf en geeft ook energie voor later.

2.       Reken in het begin een kwartier langer

Bij het zetten van jouw alarm voor de volgende ochtend is het belangrijk om altijd een kwartier extra in te calculeren. Dat geeft wat speling mocht je toch nog die ‘vijf minuten’ langer willen slapen of in het geval dat het allemaal wat langer duurt. Zeker in het begin van het vormen van een nieuwe ‘morning routine’ is dit belangrijk.

3.       Implementeer jouw routine stapje voor stapje

Begin klein en breid jouw routine naar wens uit. Start niet meteen met om 05.00 uur opstaan, 1 uur hardlopen, 30 minuten lezen, even de wereld domineren en dan vertrekken naar de universiteit. Als jouw ideale routine bestaat uit snoozen, douchen, rustig ontbijten en je klaarmaken, begin dan eerst met maximaal 1x jouw alarm snoozen. De volgende dag snooze je dan opnieuw maximaal 1x jouw alarm en ga je daarna douchen. De derde dag snooze je weer maximaal 1x jouw alarm en ga je vervolgens douchen en goed ontbijten. Wat je op deze manier traint, is om de voor jou belangrijke activiteiten in de ochtend niet af te jassen, maar er voldoende tijd voor te nemen. Maar onthoud wel: natuurlijk ook weer niet té veel tijd. 😉

4.       Vertrek op tijd (schoenen, jas aan, trappen, fiets uit schuur, uiterlijke tijd)

Houd rekening met op tijd van huis vertrekken, want vertrekken duurt meestal langer dan je denkt. Het aantrekken van de schoenen, bijvoorbeeld, of het aantrekken van een jas en checken of alle nodige spullen in de zakken te vinden zijn. Daarnaast de trappen afgaan, de fiets uit de schuur halen, lopen naar de bushalte of jezelf veilig nestelen in de auto neemt toch een paar significante minuten in beslag. Dan heb je nog de reistijd zelf en het aankomen waarbij nog rekening moet worden gehouden met vertraging, parkeren en lopen naar de universiteit of ziekenhuis én het lopen naar de zaal of kamer. Het is daarom goed om een uiterlijke en precieze tijd te hebben waarop je klaar hoort te zijn voor een rustige manier van vertrekken. Bijvoorbeeld: om 08:12 moet ik uiterlijk de deur achter mij dichtslaan.

5.       Evalueer regelmatig

Je kunt weliswaar elke dag jouw routine even in gedachte evalueren door te denken: “Dit is er vandaag minder goed gegaan, morgen moet ik hierop letten.” Uiteraard kun je het ook schriftelijk evalueren en er zelfs een soort beloningssysteem van maken. Stel: het gaat vijf van de zeven dagen goed, dan kun je jezelf trakteren op iets lekkers en genieten van dat heerlijke gevoel van voldoening. 😊 Dat gevoel van voldoening krijg je trouwens elke dag wanneer je weer op tijd met een volle maag bent aangekomen op de universiteit zonder iets te zijn vergeten.

Als jouw ochtendroutine dusdanig soepel verloopt, denk dan eens aan wat je kunt doen voor jouw toekomstige zelf van over enkele uren wanneer je weer thuiskomt. Denk aan meteen afwassen na het ontbijten, mits je nog tijd over hebt, of het bed opmaken, zodat je het later op de dag niet meer hoeft te doen.

Conclusie

Samenvattend heb je veel baat bij het creëren van een passende ‘morning routine’ voor jezelf en ben je nu vijf tips rijker voor hoe je dit het beste kunt aanpakken. Doe vooral wat JOU energie geeft. Kijk dus niet naar anderen, maar denk aan wat jou blij maakt en uit bed krijgt. In het begin is het altijd handig om wat extra tijd in te plannen. Naarmate de weken vorderen en je meer zicht krijgt op wat werkt, kun je het houden op de geplande tijd. Begin klein en leg de lat niet te hoog voor jezelf op de allereerste dag. Het is oké als het even fout gaat, zolang je actief aan datgene wat minder goed gaat werkt.

Onderschat het vertrekken vanuit huis niet, want er komen veel ‘onvoorziene’ stukjes rondom het vertrekken kijken. Evalueer regelmatig in gedachte of schriftelijk. De dagen zullen toch voorbij gaan en naarmate dat gebeurt, zul jij steeds beter en efficiënter functioneren in de ochtend. Hierdoor zal jij op een gegeven moment gniffelend kijken naar de laatste studenten die de collegezaal binnen komen druppelen (:

Over de auteur: Ik ben Gabriëlla en ik ben een net afgestudeerde basispsycholoog met een aanvullende master in Global Health (alumnus van Universiteit Maastricht). Mijn interessegebieden zijn seksuologie, verstandelijke beperking en de taboe rondom geestelijke gezondheidszorg in het Caribisch gebied. Verder vind ik het altijd leuk om te kijken hoe het leven verbeterd kan worden middels tips, tricks en routines zoals hierboven.


Zin in meer artikelen? Klik hieronder voor een aantal voorbeelden:

  1. Stress, burn-out klachten en medische prestatiecultuur
  2. Zelfontwikkeling: tel je lepeltjes
  3. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *