
Review: Compendium pocket Acute geneeskunde
Een eerste dienst draaien als arts of verpleegkundige is extreem spannend. Vaak valt dit al net na de inwerkperiode en ga je dikwijls (in elk geval als arts-assistent) alleen of met één andere collega de avond- en nachtdienst in. Een houvast, in de vorm van een beknopte pocket Acute geneeskunde, was voor mij als net startende arts-assistent essentieel en van onschatbare waarde tijdens mijn eerste dienstblok.
Als voorbeelden: een patiënt met pijn op de borst en daarbij een ECG gedraaid? Even spieken in het ECG-hoofdstuk om het ECG op de juiste manier te beschrijven en te interpreteren. Een dyspnoeische patiënt? Bij het maken van jouw differentiaal diagnose kan je “de benadering van de dyspnoeïsche patiënt” erbij pakken om te checken of je niets over het hoofd hebt gezien en de juiste vervolgstappen hebt ingezet. Dit zijn maar paar voorbeelden in de praktijk waar ik de pocket Acute geneeskunde als hulp heb beschouwd.
Deze pocket Acute geneeskunde wordt door Compendium beschreven als houvast voor de A(N)IOS, die in de beginfase van hun loopbaan zitten en binnenkort hun eerste diensten zullen draaien. Ik stem hier volledig mee in: de pocket is een steun in (en ook buiten) dienstblokken en past door het formaat gemakkelijk in de witte jaszak. Het behandelt veel voorkomende en (sub)acute aandoeningen, die je dikwijls op de SEH zal treffen, geeft handvatten voor de opvang van kritieke patiënten en geeft praktische tips voor de indicaties van en het interpreteren van aanvullend onderzoek.

Opbouw en wat-niet-te-missen
Persoonlijk vond ik de opbouw van de pocket Acute geneeskunde even wennen. Zo beginnen de ziektebeelden pas ongeveer op de helft van de pocket. Die eerste helft van de pocket is echter onmisbaar: het begint met de opvang van de vitaal bedreigde patiënt aan de hand van de ABCDE-systematiek. Het geeft tevens tips voor het lezen en interpreteren van ECG’s en X-thorax en de protocollen voor het verrichten van een reanimatie. Vergeet ook niet naar de laatste pagina’s van de pocket te bladeren: hier wordt namelijk uitgelegd hoe je de meest voorkomende vragen van bijvoorbeeld verpleging kan tackelen. Voorbeelden: “Mijn patiënt plast heel weinig, wat mag ik accepteren?” en “Mijn patiënt heeft een MEWS van 6, wat te doen?”.
Sla ook vooral niet pagina 12 over, namelijk de inwerkwijzer, waarin suggesties gedaan worden over het gebruik van de pocket om (voor de start van de eerste dienst) jouw leerproces en inwerkperiode te maximaliseren. Vergeet ook niet “bijlage 6: handige naslagwerken”, waar een aantal enorm fijne website en Youtube kanalen opgesomd zijn. Vooral www.artsportaal.nl vond ik een geweldige tip, ik kende die site namelijk zelf nog niet.
Daarnaast zou ik het gebruik ook breder willen nemen en het tevens een verrijking voor de masterstudent geneeskunde in de laatste fase van de opleiding willen noemen. Zo deed ik mijn laatste coschap bij de acute interne geneeskunde en heb ik de pocket meermaals erbij gepakt. Bij de laatste (brede, algemene) coschappen merkte ik namelijk hoe alles bij elkaar komt en één specifieke pocket (zoals cardiologie of neurologie) de stof dikwijls niet meer genoeg dekt. Dan is deze pocket met de meest veel voorkomende acute ziektebeelden van elk specialisme perfect.
Conclusie
Kortom: bij twijfel zeker kopen (bijvoorbeeld hier op de website van Compendium Geneeskunde zelf)! De pocket is €29,95 en de prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde. Het boekje is stevig en valt niet snel uit elkaar, ook niet bij veel gebruik. Zoals je op de foto bovenaan de pagina ziet, is de mijne ook zeer flink gebruikt en is ie buiten enkele vouwtjes om nog helemaal gaaf. De pocket bevat 380 pagina’s aan informatie en is een beknopte pocket met écht bijna alle informatie die je nodig hebt tijdens een dienst. Een zeer goede investering dus!
Om onze review van de Compendium pocket “Gynaecologie en obstetrie” te lezen, klik dan hier!
Ter weet: deze review is onafhankelijk geschreven, waarbij de pocket zelf is aangeschaft en de review niet is gesponsord door derden.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Studieboeken: moet ik alles kopen?
5 september 2020
Tips & tricks voor een wetenschappelijke stage in het buitenland
25 september 2020