Master,  Praktische tips,  Shaya

Review: Compendium pocket Gynaecologie en obstetrie

Leestijd: 6 minuten

Tijdens het coschap gynaecologie raakte ik met een vriendin in gesprek over handige tools voor tijdens het coschap. Zij raadde mij aan om een leidraad of pocket van het specialisme te gebruiken en ik mocht haar Compendium pocket Gynaecologie en obstetrie lenen. Ik heb wel eens eerder een leidraad van een specialisme gebruikt en dat was positief bevallen. Dit was echter mijn eerste ervaring met één van de pockets van Compendium, maar het gebruik er van is erg goed bevallen. In dit artikel wil ik dus een korte review delen van de pocket Gynaecologie en obstetrie van Compendium Geneeskunde. 

Deze pocket heb ik met name gebruikt tijdens de voorbereiding op mijn mondeling klinisch redeneren aan het einde van het coschap. Deze review zal zich dus vooral daarop focussen. 

Wat sprong er uit in de pocket?

1. De opbouw en structuur

De pocket is zo opgebouwd dat de eerste paar hoofdstukken de algemene gynaecologische theorie behandelt, zoals de gynaecologische anatomie en fysiologie. Daarnaast belicht het ook de (gynaecologische) anamnese, het lichamelijk onderzoek en de menstruele cyclus. Het fijne van de pocket is dat ze ook ingaan op het fertiliteitsonderzoek. Het onderzoek rondom de fertiliteit wordt namelijk nogal eens door specialisten uitgevraagd!

Na de algemene theorie volgt het onderdeel over het aanvullend onderzoek. Hierin wordt e.e.a. uitgelegd over de verschillende aanvullende onderzoeken en wat de interpretatie is van bijvoorbeeld bepaalde labuitslagen. Het is daarnaast ook handig dat er een hoofdstuk over veelgebruikte farmacotherapie in de gynaecologie is toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld heel overzichtelijk zien welke anticonceptiva er bestaan en hoe deze werken. 

Daarna volgen de veel voorkomende gynaecologische aandoeningen en deze worden op gestructureerde manier beschreven. Zo worden de ziektebeelden bijvoorbeeld ook opgedeeld in “problemen tijdens de zwangerschap: eerste/tweede/derde trimester”. Persoonlijk vind ik deze opbouw van de pocket heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, waarbij je heel snel kan vinden wat je zoekt. 

2. Lijst met differentiaal diagnoses

De pocket heeft een hoofdstuk waarin er per klacht een differentiaal diagnose is opgesteld. Denk hierbij aan: buikpijn, amenorroe (primair en secundair), vaginaal bloedverlies, koorts, vaginale jeuk en bloedverlies, verminderde seksuele opwinding, etc. Deze differentiaal diagnoses zijn erg praktisch voor als je je patiënten van de polikliniek of spoedeisende hulp gaat voorbereiden. Dan zie je in één oogopslag aan welke aandoeningen je kan denken bij een klacht. Maar het is ook zeker handig als je je mondeling klinisch redeneren aan het voorbereiden bent. 

Persoonlijk vind ik het heel handig om een kort en overzichtelijk lijstje te hebben met een differentiaal diagnose, want ik weet dat daar altijd naar gevraagd wordt door een specialist. Deze differentiaal diagnose kan ik dan weer uitwerken m.b.v. de latere hoofdstukken in de pocket of een ander boek. Dit zorgt er in de praktijk ook voor dat je de belangrijkste (en meest levensbedreigende) ziektebeelden niet vergeet en dat je dus niets over het hoofd ziet.

3. Gynaecologische ziektebeelden

Na de lijst met differentiaal diagnoses volgt een korte uitwerking van de meest voorkomende gynaecologische ziektebeelden. Dit hoofdstuk heeft een vaste structuur en elk ziektebeeld wordt dus op dezelfde manier uitgewerkt (zie foto). Dit maakt het heel overzichtelijk en prettig als je even snel op een polikliniek of de spoedeisende hulp op wil zoeken wat de behandeling is van een aandoening of waar je specifiek op moet letten bij een aandoening. Het is tevens praktisch dat de ziektebeelden zijn ingedeeld per onderwerp, zoals: cyclusstoornissen, problemen tijdens de zwangerschap (per trimester) of problemen tijdens en na de baring. Op deze manier kan je sneller vinden waar je naar op zoek bent. 

Voorbeeld van opbouw van de verschillende ziektebeelden
4. Stroomschema’s

De pocket eindigt met een aantal stroomschema’s, welke ik zelf ook heb gebruikt om de patiënten van de polikliniek en het mondelinge examen voor te bereiden. Deze stroomschema’s zijn opgesteld rondom een klacht, bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies. Hierbij kan je door het stroomschema te volgen bekijken bij welke diagnose de klacht het beste past en welk aanvullend onderzoek je dan zou moeten aanvragen. 

Tips voor het beste gebruik van de pocket

Hierbij een aantal tips over hoe je de pocket het beste kan gebruiken tijdens het coschap:

Algemeen
  1. Het is aan te raden om de pocket 1 keer globaal door te nemen, zodat je weet waar iets staat, wanneer je het later tijdens je coschap nodig hebt. 
  2. Draag de pocket in je zak! Het past vaak goed in de zakken van de witte jassen van meerdere ziekenhuizen.
  3. Vergeet de laatste pagina’s niet, want daar staan namelijk de normaalwaarden van verschillende serumbepalingen in (per trimester). 
Voor op de verloskamers
  1. Voordat je op de verloskamers staat, kan je het deel ‘de normale baring’ doorlezen. Op die manier begrijp je beter uit welke fasen een normale baring bestaat. Daarnaast stellen de verloskundigen en arts-assistenten hier vaak vragen over. 
  1. Ook staat de POVIAS (onderdelen waar je op let tijdens het vaginaal toucheren tijdens de baring) heel duidelijk uitgelegd. Hier kan je jezelf mee trainen. 
  2. Ik wist voor het coschap niet wat een CTG (cardiotocogram) was. Een CTG is een apparaat wat de hartslag van het kind meet in de buik en ook laat zien of en hoeveel weeën er zijn. Tijdens je coschap zal je worden gevraagd of je een CTG kan beschrijven. In de pocket staat heel overzichtelijk uitgelegd wat een CTG is, hoe je het moet beschrijven en hoe je het kan interpreteren. Gebruik dit dus vooral!

Conclusie

Mijn eerste ervaring met de Compendium pocket Gynaecologie en obstetrie was heel positief. Het fijne aan een pocket of leidraad is dat je het altijd bij je kan dragen en dat alle highlights van een specialisme kort zijn uitgewerkt. Je kan op de polikliniek tussen de patiënten door snel wat opzoeken en ze zijn ideaal om te gebruiken bij het opstellen van je differentiaal diagnose. 

Een pocket of leidraad van een bepaald specialisme is ontzettend waardevol om te hebben, dus ik raad aan om te kijken wat het beste bij jou past. Als je niet zeker weet of je de Compendium pocket Gynaecologie en obstetrie wilt aanschaffen, dan kan je altijd vragen bij je vrienden of mede coassistenten of iemand eentje aan jou wil uitlenen en dan kan je later nog besluiten. Kijk vooral ook eens naar de andere pockets van Compendium!


Meer lezen over onze artikelen gericht op het werken in de kliniek? Bekijk deze artikelen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *