Littmann Cardiology IV review
Algemeen,  Arts-assistent,  Christina,  Master,  Praktische tips

Review: Littmann Cardiology IV #KORT

Leestijd: 4 minuten

#KORT is een serie van (zeer) korte artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Perfect voor het snel lezen in het OV of net voor het slapen. Dit artikel is een review van de Littmann Cardiology IV stethoscoop. Veel leesplezier gewenst!

Er zijn een hoop stethoscopen op de markt! Van alle merken is Littman toch wel verreweg de bekendste. Maar hoe weet je echter welke Littmann stethoscoop je moet kopen? En welke stethoscoop is nou het beste om te gebruiken in de praktijk? Tijdens mijn bachelor heb ik de Littman II stethoscoop gekocht en deze stethoscoop heb ik tijdens de laatste drie jaar coschappen trouw gebruikt.

Voor mijn laatste coschap koos ik voor acute zorg op de spoedeisende hulp en dat is bij uitstek een plek waar je veel kan oefenen met auscultatie. Ik zat destijds te overwegen om mijn stethoscoop te “updaten”, maar de prijs hield mij tegen. Toch ging ik overstag na het zien van en het luisteren met de Cardiology IV stethoscoop in de winkel, want – wauw – wat is die mooi en wat was het geluid goed! Ik kocht de Cardiology IV versie in de bordeaux rode kleur met de champagne kleurige afwerking (zie foto’s hieronder). Voor het lezen van de rest van de review is deze pagina perfect om weer even de verschillende onderdelen van een stethoscoop te herhalen.

Een vergelijking van de hals en het borststuk met bovenaan de Littmann Cardiology IV en onderaan de Littmann II stethoscoop. Swipe naar links en rechts om het verschil goed te zien!
Opvallendheden

De Littmann Cardiology IV wordt geleverd in de standaard Littman box. De box bevat de stethoscoop en een boekje met uitleg. Het eerste wat opvalt, is dat de slang van de stethoscoop een stuk dikker is in vergelijking met de versie II en III (gezien ik geen andere Cardiology stethoscopen heb, kan ik het niet met deze varianten vergelijken). Daardoor is de IV ook een stuk zwaarder en dat is zeker wel iets om rekening mee te houden. Je voelt het extra gewicht zeker bij het dragen van de stethoscoop in de zak van je witte jas. De slang is een stuk dikker, omdat het een dubbel lumen slang is, die twee geluidspaden combineert. 

Akoestiek en gebruik

Persoonlijk vind ik de akoestiek van de stethoscoop geweldig. Bij het uitlenen van mijn stethoscoop heb ik ook enkel verraste en positieve reacties gehad. Longgeluiden zijn haarscherp te horen en ook souffles worden niet gemist. De stethoscoop kan namelijk omgevingsgeluid haarfijn filteren en van stemmen en geluiden op bijvoorbeeld een drukke spoedeisende hulp heb je weinig last. De grote zijde van het borststuk van de Cardiology IV wordt gebruikt voor volwassenen en de kleine zijde voor magere patiënten of kinderen. Hoge frequenties hoor je beter als je stevige druk uitoefent op het borststuk en lage frequenties bij lichte druk op het borststuk. Op die manier kan je precies de juiste instellingen gebruiken voor de patiënt die tegenover je zit. 

De Littmann Cardiology IV in de bordeauxrode kleur met de champagnekleurige afwerking.
De Littmann Cardiology IV in de bordeauxrode kleur met de champagnekleurige afwerking.
Tips

Als tips voor het zelf uitzoeken van een fijne stethoscoop, zou ik aanraden om met verschillende stethoscopen te oefenen (leen bijvoorbeeld van collega’s) in de praktijk of in de winkel meerdere soorten uit te proberen. Houd daarnaast ook de praktische verschillen in het achterhoofd: de Littmann IV is bijvoorbeeld een stuk zwaarder en groter dan de Littmann II. Daarnaast speelt budget natuurlijk ook een rol: ik ben bijvoorbeeld zelf eens een stethoscoop kwijtgeraakt, dus ik heb lang nagedacht of het wel verstandig zou zijn om een duurdere versie aan te schaffen. Sindsdien ben ik wel een stuk zorgvuldiger geworden met mijn stethoscoop. 

Conclusie

Samenvattend kan ik de Cardiology IV zeer sterk aanraden door de geweldige akoestiek en mooie design. Ik gebruik de stethoscoop met enorm veel plezier. Om meer reviews over deze specifieke stethoscoop in overweging te nemen, kan ik zeker ook deze youtube review aanraden. Daarnaast is het ook belangrijk om te realiseren dat de andere beschikbare stethoscopen, zeker ook de goedkopere varianten, hartstikke mooi en betrouwbaar zijn en zeer goed werken. Kijk en zoek wat bij je past! Veel succes met coschap of werk en zet ‘m op!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *