Foto's van Arda in Amerika
Bachelor,  Buitenland,  Charmène,  Loopbaan,  Studie(fase)

Een minor in Amerika: interview met Arda

Leestijd: 4 minuten

Wil je iets over jezelf vertellen?

Hallo! Ik ben Arda, momenteel 20 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, de plek waar ik ook mijn studie geneeskunde doe. Ik studeer namelijk aan de Vrije Universiteit en deze zomer rond ik mijn bachelor af, waarna ik mijn wachttijd in ga. Verder hou ik van bakken, sporten en leuke dingen met vrienden. Naast mijn studie werk ik in een kliniek voor plastische chirurgie en maak ik video’s voor de TikTok-pagina van VUmc! 

Hoe zag jouw minor in Amerika eruit?

Afgelopen semester ben ik vier maanden naar Boston in Amerika gegaan, waar ik studeerde aan de Northeastern University. Voor deze minor moest ik veel regelen en kostte het mij best veel energie, maar achteraf vond ik het zeker de moeite waard. Ik sliep in een dorm met mijn mede-exchange studenten, wat enorm gezellig was. Zo gingen we bij elkaars kamer langs, samen boodschappen doen en samen naar de dining hall. Voordat ik naar Amerika ging moest ik al mijn vakken voor daar kiezen en opsturen. Ik heb alleen vakken gekozen die niets met geneeskunde te maken hebben, zodat ik even iets anders kon doen. Zo heb ik vakken gekozen over theater, psychologie en neuropsychologie. Buiten mijn lessen had ik veel vrije tijd, want ik had per dag 2 tot 3 uur les en elke week een dag vrij. Hierdoor kon ik meerdere keren op vakantie gaan, wat deze buitenlandervaring nog leuker maakt! In Amerika heb ik New York, Los Angeles en Miami bezocht. Ik ben zeker niet buiten de grenzen gebleven, want in Canada heb ik Toronto bezocht en in Mexico Cancun en Tulum. 

Wil je weten hoe zijn gemiddelde dag in Boston eruitzag? Zie hier Arda’s TikTok!

https://vm.tiktok.com/ZIJnGAQku

Waarom wilde je graag naar het buitenland gaan?

Ik heb daarvoor nooit in het buitenland kunnen studeren. In het eerste jaar kreeg ik wel de kans voor een buitenlandstage, maar die heb ik niet gepakt. Daarom wilde ik speciaal voor mijn minor weg. Ik was erg benieuwd naar hoe ik een leven in het buitenland zou ervaren, echt even buiten mijn vertrouwde omgeving een “nieuw leven” starten. 

Vond je het lastig om zo lang weg van huis te zijn?

Ik vond het helemaal niet lastig, omdat ik er erg aan toe was. Mijn eigen omgeving was ik een beetje zat aan het raken, waardoor deze exchange met perfecte timing op mijn pad kwam.

Wat voor verschillen zag je in Amerika vergeleken met Nederland?

Ik zou wel durven zeggen dat in Amerika alles het driedubbele is van Nederland. De supermarkten zijn groter, ze hebben meer opties, de prijzen zijn duurder en boodschappen doen duurde langer. Zo betaal je daar makkelijk 7 euro voor een cappuccino, terwijl in Nederland dit op z’n duurst 4 tot 5 euro kost. Daarbij waren de lessen langer dan wat ik zelf gewend ben, maar dit kan ook per studie en universiteit in Nederland verschillen.

Wat is jou het meest bijgebleven uit deze tijd?

Dat ik echt een ander perspectief heb gekregen op hoe ik naar mijn toekomst kijk. Eerst zei ik altijd dat ik nooit uit Amsterdam zou willen gaan, dan heb ik het over zowel wonen als werken. Misschien komt dat doordat ik nooit een andere omgeving heb gezien. Nu ik heb gezien hoe leuk het in Amerika was, overweeg ik zelfs om daar later te wonen. Daarnaast waardeer ik mijn tijd daar zo erg, omdat ik weet dat ik deze specifieke tijd nooit meer terug ga krijgen. Nooit meer met dezelfde mensen, herinneringen en omgeving. Dit heeft mij geleerd dat ik zulke momenten moet koesteren.

Wat is jouw advies aan studenten die twijfelen om naar het buitenland te gaan?

Twijfel niet. Als je wel twijfelt, ga alsjeblieft! Het is oprecht tot nu toe in mijn leven de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik heb zo erg genoten van mijn tijd daar. Het is zonde om niet te gaan en zoiets niet te beleven, terwijl je wel deze kans heb gekregen. Dit is echt een kans om je persoonlijk te ontwikkelen, ook al is het voor een korte tijd. Je haalt er zeker wat uit en het is ontzettend leuk. Je kan ernaast nog zoveel leuke reisjes doen, wie wil dat nou niet?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *