
Efficiënt studeren tijdens coschappen
Stel je voor: je reist terug naar huis na een lange en intensieve dag in het ziekenhuis met het idee dat je de volgende dag weer goed voorbereid op je coschap wil aankomen. Hoe ga je in de avond nog tijd vinden voor zelfstudie? Coschappen kunnen namelijk erg intensief zijn en het kan uitdagend zijn om daarnaast nog studiestof te bestuderen. Daarom geven wij je in dit artikel een aantal tips voor hoe je het beste efficiënt kan studeren tijdens coschappen in combinatie met hoognodige ontspanning!
Tip 1: Probeer je vooraf de start van een coschap al voor te bereiden
Voorafgaand aan de coschappen heb je bij veel universiteiten een aantal voorbereidingsweken. In deze weken krijgen coassistenten de kans om te studeren voor coschappen. Het is handig om de aantekeningen die je tijdens deze weken maakt te bewaren en dusdanig te (her)schrijven dat ze kunnen dienen als naslagwerk tijdens het coschap. Ik maakte zelf vaak een document in google docs waarin ik deze aantekeningen bewaarde, hierin kan je via de kopjes links in beeld snel schakelen tussen verschillende aantekeningen. Dit houdt het overzichtelijk en werkt top. Er zijn natuurlijk ook andere programma’s om aantekeningen in te maken, bijvoorbeeld Notion en Microsoft OneNote.
Tip 2: Zorg dat je overal op het coschap bij je aantekeningen kan
Op de computer van mijn coschap locatie zette ik altijd de link naar mijn voorbereidingsdocument van Google Docs (zie tip 1) als favoriet in de browser. Hierdoor kon ik altijd snel bij de aantekeningen terecht. Zeker als je tussen computers moet schakelen is dit heel handig. Ik vulde dit document dan tijdens het coschap zelf ook aan, waardoor je aan het einde een complete samenvatting had en het leren voor het mondeling een stuk soepeler verliep. Hieronder is er een voorbeeld van één van mijn aantekeningen over opiaten.
Tip 3: Maak een tijdsrooster van je coschap
Soms krijg je van je coschap van te voren een rooster, maar ik had ook wel eens dat ik redelijk vrij gelaten werd in wat ik wanneer wilde doen. Zorg dat je niet de dag van tevoren pas beslist naar welke OK je gaat of bij wiens poli je gaat meelopen. Dat voorkomt dat je diezelfde avond nog alle voorbereiding moet doen. Als je zelf je schema mag maken, kan het handig zijn om soms wat voorbereidingstijd in te plannen op tijden dat er weinig te doen is op het coschap. Vooral op het begin van het coschap is dat handig, daarna heb je steeds minder tijd nodig om dingen voor te bereiden omdat je ziektebeelden dan al eens gezien hebt.
Tip 4: Zorg dat je toegang hebt tot richtlijnen
Zoek voor óf op de eerste dag van je coschap het richtlijnen register van jouw ziekenhuis op. Je komt namelijk vaak goed voor de dag als je de richtlijnen van het ziekenhuis weet toe te passen. Ook scheelt het zoekwerk voor bijvoorbeeld het bepalen van diagnostiek of behandelingsopties als je meteen in de richtlijnen kijkt. Als je voorafgaand aan het coschap al toegang hebt tot de richtlijnen, lees deze dan een keer door, dan snap je vaak ook beter waarom artsen voor een bepaalde route kiezen. Je kunt de richtlijnen zien als een kapstok waar je de ervaringen en informatie die je opdoet tijdens het coschap aan kan ophangen.
Tip 5: Leer aan de hand van je patiënten
“Zorg dat je je patiënten snapt” is iets wat je veel tijdens de coschappen te horen zal krijgen. Deels kan je dit doen door in het dossier als een detective door alle notities en brieven te gaan. Maar nog veel waardevoller is om naast de patiënt te gaan zitten en die het verhaal te laten doen. In het dossier kan het soms heel lastig te vinden zijn waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, terwijl patiënten je dit vaak duidelijk kunnen vertellen. Je leert op deze manier ook om een meer passend beleid te maken samen met de patiënt. Daar wordt niet alleen de zorg beter van, maar onthoud jij ook meer van je coschap. Ik weet bijvoorbeeld nog steeds dat de patiënt bij wie ik voor het eerst een status afnam opgenomen was met een meningokokkensepsis. Zij bleef echter koorts maken, en heb toen geleerd dat een bijwerking van benzylpenicilline koorts kan zijn.
Tip 6: Onbekende termen
Als je tijdens de visite of overdracht een onbekende term hoort, schrijf deze dan even in een notitieboekje op. Dan kan je meteen of achteraf om meer uitleg vragen. Je hebt tegenwoordig ook notitieboekjes van steenpapier waarop je de inkt kan wegvegen als de notitie niet meer van toepassing is. In het begin van de coschappen zijn er nog veel termen die je niet kan plaatsen. Naarmate een coschap vordert, wordt de lijst steeds korter. Je kan de gezochte termen ook naderhand bespreken met je begeleider, zo zien zij dat je goed oplet en wilt leren, en weet jij zeker dat je de betekenis van de term goed hebt ingevuld. Vooral met afkortingen kan het nog wel eens zijn dat ze iets anders met dezelfde afkorting bedoelen.
Tip 7: Internet is je beste vriend
Google is overal handig voor, zo ook om je voor te bereiden op de volgende dag. Het is handig om vooral bij coschappen waar je naar de operatiekamer gaat met beeldend materiaal voor te bereiden. Voor alle tips om je voor te bereiden op het coschap chirurgie: klik hier. Maar ook voor andere coschappen zijn er ook veel websites te vinden die specifieke informatie hebben. De Vrije Universiteit heeft bijvoorbeeld een aantal ebooks per specialisatie uitgegeven waar je snel een overzicht kan krijgen en op YouTube zijn er veel video’s te vinden die net wat meer diepgang geven, zoals de video’s van Osmosis. Ook zijn er websites en apps waar je via quizzes kan testen of je klaar bent met voorbereiden.
Conclusie
We hopen dat je met deze tips alles uit je coschap kan halen wat erin zit! Mocht je zelf nou nog tips hebben of een vraag? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of via howtodokter@gmail.com
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Farmafact: handvaten voor farmacotherapie
23 oktober 2021
Ervaring: een geneeskunde student met een angst voor naalden?
15 september 2020