Algemeen,  Bachelor,  How to,  Shaya,  Zoë

Studieboeken: moet ik alles kopen?

Leestijd: 7 minuten

Aan het begin van de bachelor, in of vlak voor de introductieweek, krijg je als beginnend geneeskundestudent op veel universiteiten de mogelijkheid om een boekenpakket te bestellen. Soms biedt een studievereniging een boekenpakket met studieboeken met korting aan, welke dan vaak bestaat uit de zogeheten “kernboeken”. Dit zijn studieboeken die door de universiteit als noodzakelijk worden beschouwd en waarvan wordt verwacht dat je deze in je bezit hebt.

Maar hoe weet je nou welke studieboeken écht nuttig zijn, terwijl je nog niet eens officieel gestart bent met de studie? In onze eigen ervaring was het heel lastig om, zonder ook maar enig college te hebben meegemaakt, keuzes te maken over het wel of niet kopen van deze boekenpakketten. Het is nou eenmaal moeilijk te bepalen welke studieboeken veel gebruikt zullen worden, vooral als je niemand kent die al geneeskunde studeert en je hierbij kan helpen. 

Tips en ervaringen over “boekenpakketten”

Dat is de gedachte achter deze serie artikelen. Wij willen jullie door middel van de komende artikelen meer inzicht in het kopen of lenen van studieboeken bieden door onze tips en ervaringen over “boekenpakketten” met jullie te delen. Zo kunnen jullie hopelijk aan het begin van jullie prachtige geneeskundeopleiding een weloverwogen beslissing maken en niet geld besteden aan studieboeken die jullie misschien nooit zullen gaan gebruiken. 

Wat voor soort student ben ik?

Ons advies is om allereerst jezelf de volgende vraag te stellen: wat voor type student ben ik? Ben ik iemand die graag thuis studeert en de studieboeken op mijn eigen boekenplank heb staan? Dan is het natuurlijk handig om de studieboeken aan te schaffen zodat je er ongegeneerd in kunt markeren en tekenen. Of ben je juist iemand die liever de laptop pakt voor ‘how to’s’ of video’s? Misschien dat het dan beter is om even af te wachten en te kijken welke studieboeken je nou echt veel gaat gebruiken voordat je deze aanschaft. Anders is een mooi alternatief om de studieboeken uit de bibliotheek te lenen of een digitale (goedkopere) versie te kopen.

Ervaringen

Deze serie artikelen zal verschillende perspectieven belichten, onder andere: 

  • Zoë: “Ik heb geen boekenpakket aangeschaft, maar wel losse boeken gekocht. Ik zal mijn beweegredenen over het wel of niet aanschaffen van de boeken toelichten. Tijdens de introductieweek heb ik een ouderejaars student gevraagd wat zij gedaan had. De ouderejaars vertelde mij dat zij uit het boekenpakket maar een paar boeken heeft gebruikt. Ik besloot mijn studie te beginnen door alleen die specifieke boeken te kopen en dan zou ik vanzelf wel merken of ik de rest toch nog nodig had. Ik heb zeker nog boeken bij gekocht en uiteindelijk heb ik nu meer, maar vooral andere boeken, in mijn kast staan dan oorspronkelijk in het pakket zaten. Per vak heb ik gekeken hoeveel stof uit bepaalde boeken kwamen, hoe mooi ik dit boek vond om te hebben en hoeveel het kostte. Aan de hand hiervan heb ik mijn eigen boeken verzameld. In mijn artikel zal ik voor jullie mijn persoonlijke boeken pakket samenstellen met boeken die ik veel gebruikt heb, die ik gewoon mooi vind om te hebben of boeken die voor 1 vak onmisbaar zijn.
  • Shaya: “Aan het begin van de bachelor kende ik nog geen ouderejaars die mij advies zou kunnen geven. Ik kon een keuze maken uit twee pakketten: een pakket met een groot deel van de boeken (ongeveer 500 euro) en een ander pakket met bijna alle boeken van de kernboekenlijst (ongeveer 800 euro). Ik was zelf in de veronderstelling dat het echt nodig was om alle boeken aan te schaffen, net zoals op de middelbare school. Daarom heb ik het grootste pakket van rond de 800 euro aangeschaft. Nu, bijna aan het einde van mijn studie, heb ik wel spijt van die keuze. Uiteindelijk zijn er meer dan een aantal boeken die ik weinig tot zelfs niet heb gebruikt. Als ik terugkijk zijn er zelfs boeken die ik niet eens heb uitgepakt. Daarnaast heb ik een aantal boeken aangeschaft die niet in het pakket zaten en sommige van deze heb ik juist dan weer wel als nuttig ervaren. In mijn artikel zal ik alle boeken op een rijtje zetten die ik heb aangeschaft en daarbij zal ik toelichten welke boeken ik wel of niet heb gebruikt.”
  • Faryel: “Ik heb niet het hele boekenpakket gekocht. Ik had al een jaar rechten en gezondheidswetenschappen achter de rug toen ik begon aan geneeskunde. Ik wist dus dat niet altijd alle boeken even belangrijk zijn. Per vak heb ik de stof afgewacht en toen bekeken hoeveel hoofdstukken voorkomen van elk boek. Waren het er veel? Dan kocht ik het boek, soms tweedehands. Waren het er maar een paar en kwam dit boek ook niet zo vaak terug? Dan kocht ik het niet en leende ik het boek in de bieb. Bovendien nam ik soms foto’s van belangrijke pagina’s op mijn iPad. Ik hou van studeren waardoor ik uiteindelijk wel veel boeken heb gekocht en ook altijd veel heb gebruikt! Mijn interne geneeskunde en fysiologie boeken bijvoorbeeld vallen zowat uit elkaar. Ik vind studiestof uit de boeken erg belangrijk en zeker in geneeskunde leer je niet alleen om een tentamen te halen. Je leert juist om later in de praktijk ziektes te herkennen en te behandelen. Voor dit laatste is alleen collegestof simpelweg niet genoeg! Ook in de coschappen is mijn boekenkennis zeker van pas gekomen en ik zou iedereen aanraden om uit boeken te leren. Maar ik vond het niet nodig om elk boek thuis te hebben.
  • Christina: “Ik heb, net zoals Shaya, het meest uitgebreide boekenpakket van enkele honderden euro’s gekocht. Van deze keuze heb ik nooit spijt gehad en ik heb met veel plezier elk boek gelezen. Uiteraard merk je snel genoeg dat je vaker naar het ene boek zal grijpen dan naar het andere boek, of dat het ene boek prettiger weg leest dan een ander. Het is echter wel zo dat de kernboeken bijna bij elk tentamen terugkomen. Ik vond het dus ook heel prettig om de boeken fysiek te hebben: op die manier kan je goed naar de afbeeldingen kijken en eventueel zinnen markeren. Concluderend heb ik de boeken altijd als heel waardevol beschouwd en waren ze een onmisbare toevoeging aan mijn aantekeningen. De snelle toegang tot veel leerboeken en het ook werkelijk lezen hiervan heeft mij tevens onwijs geholpen tijdens de coschappen.”
  • Talisha: “In Maastricht had onze studievereniging een lijst van geadviseerde boeken. Omdat ik de Engelse versie van geneeskunde deed (genaamd: International track in medicine) waren mijn boeken anders dan die van het Nederlandse cohort. Dat vond ik eigenlijk wel vreemd, maar als eerstejaars student wist ik niet beter, dus heb ik de geadviseerde boeken maar gewoon gekocht. Er werd tijdens de studie gevraagd om uit deze boeken voor te bereiden voor practica of colleges, maar dat was vaak maar een klein gedeelte van een hoofdstuk of zelfs maar één paragraaf. Terugkijkend heb ik hierdoor veel van de boeken voor niks gekocht. Daarbij waren er boeken die niet in het eerstejaars geadviseerde pakket zaten, maar die ik wel vaak gebruikte. Zodoende vind ik voorlichting aan eerstejaarsstudenten belangrijk, om meer inzicht te krijgen in wat wel en niet handig is tijdens de studie. Al blijft het natuurlijk ontzettend individueel: of je nou eenmaal wel of niet van de studieboeken bent is moeilijk te voorspellen.”
Conclusie

Wij willen met de komende serie artikelen onze ervaringen m.b.t. medische studieboeken met jullie delen. Daarnaast willen we ook benadrukken dat er verschillende manieren van studeren zijn. De ene persoon vindt het bijvoorbeeld fijn om alle boeken thuis in de boekenkast te hebben staan, terwijl de ander het prima vindt om boeken tijdelijk te lenen van de bibliotheek. Het is goed om jezelf van tevoren af te vragen wat voor persoon jij zou zijn. Er zijn namelijk genoeg alternatieven op het zelf kopen van alle boeken.

We hopen dat jullie aan de hand van deze artikelen bij jezelf kunnen nagaan wat voor student je bent en wat jij nodig hebt om te studeren. Let wel, iedereen is anders en zodoende zullen onze adviezen voor niemand 100% garantie geven. Het enige wat we willen doen is onze persoonlijke ervaringen delen om de keuze voor jullie makkelijker te maken. Ook zijn wij erg benieuwd naar jullie mening of ervaring! Stuur dus gerust een bericht via het contactformulier of via de verschillende social media kanalen!


Het nieuwe collegejaar is begonnen! Aan iedereen, maar vooral aan nieuwe geneeskundestudenten, raden wij aan de volgende artikelen te lezen:

  1. Essentiële websites voor geneeskunde
  2. 10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1 en deel 2
  3. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *