This Is Going to Hurt recensie
Algemeen,  Christina,  Kijkclub

TV-serie: This Is Going to Hurt recensie

Leestijd: 4 minuten
This Is Going to Hurt TV-serie

Serie: This Is Going to Hurt

Te kijken op: BBC One (1 seizoen)

Gebaseerd op: boek This Is Going to Hurt door Adam Kay

Acteurs: Ben Whishaw, Ambika Mod, Rory Fleck Byrne, Alex Jennings

Originele taal: Engels

Productie: BBC One


Zwarte, medische humor

In het rijtje van Grey’s Anatomy, Scrubs, House, The Good Doctor, ER en New Amsterdam staat nu ook This Is Going to Hurt. Ik besloot de serie te kijken wegens de acteur Ben Whishaw, maar ik bleef kijken door het plot. Na het kijken van deze serie kon ik niets anders dan mijn laptop erbij pakken en erover schrijven. Ik denk dat er weinig medische dramaseries zijn die medische professionals zo zullen raken als deze. Want ondanks de vele zwarte humor is deze serie zeer aangrijpend en speelt het in op realistische problemen waar niet alleen medische professionals, maar ook medische studenten tegenaan lopen. Lees verder voor een volledige This Is Going to Hurt recensie!

Over het algemeen vaar je alleen op het schip… een schip dat enorm is en in brand staat en niemand heeft de tijd gehad om je te leren zeilen. Het is hier letterlijk leven of dood. En je wordt constant bespat door lichaamsvloeistoffen. Zelfs niet het leuke soort. Maar welke andere artsen kunnen zeggen dat ze eindigen met tweemaal het aantal patiënten waarmee ze begonnen? Beat that, Geriatrie.

Quote uit aflevering 1
Ben Whishaw als Adam Kay
Van arts naar comedian

This Is Going to Hurt is gebaseerd op een boek van Adam Kay. Het gaat over hemzelf, Adam Kay, als arts in opleiding tot gynaecoloog in een publiek ziekenhuis (NHS) in Groot-Brittanië. Hij werkt dus onder andere op de kraamafdeling, gynaecologie afdeling en op de spoedeisende hulp. Inmiddels is Adam Kay gestopt als arts en is hij een carrière als comedian gestart. Die tweede carrière is ergens ook te begrijpen, want zowel het boek als de serie zijn overgoten met zwarte humor. Deze humor is vaak gericht als kritiek op de publieke gezondheidszorg van Groot-Brittannië, waar Adam Kay in de serie bijvoorbeeld dienst na dienst draait, er vaak te weinig ziekenhuisbedden voor de patiënten zijn en het salaris voor de zorgprofessionals laag is.

De situaties die zich afspelen rondom Adam zijn daarnaast heel herkenbaar. Ik heb meermaals vrienden van mij geappt met scènes en anekdotes uit de serie. Het is duidelijk dat Adam zijn zwarte humor als coping mechanisme gebruikt om om te gaan met zijn heftige, confronterende en vooral extreem drukke werk. 

Mentale impact van de gezondheidszorg

This Is Going to Hurt focust zich sterk op de mental health van de werknemers. Dit weerspiegelt zich niet alleen in Adam, die aan het begin van de serie door zijn oververmoeide staat en het drukke werk een inschattingsfout maakt met grote gevolgen en er nog een klacht bovenop krijgt, maar ook door Shruti, zijn junior doctor (equivalent aan basisarts en arts niet in opleiding (ANIOS)). De passievolle en hardwerkende Shruti probeert het drukke werk van de afdeling te combineren met examens en probeert steun te vinden bij collega’s en supervisoren, maar ontvangt dit niet. 

Ambika Mod als Shruti Acharya

De mentale gezondheid van medische professionals is al langer een zorg in de medische wereld. Er zijn vele initiatieven die proberen om dit onderwerp bespreekbaarder te maken. Ik vond het daarom ook zeer aangrijpend om vooral Shruti in de serie te volgen en haar pogingen om zich staande te houden in het ziekenhuis te aanschouwen. Om te weten hoe het afloopt met de personages zal je zelf de serie moeten gaan kijken. Ik wil deze recensie echter niet eindigen zonder te zeggen dat dit zeker geen rooskleurige serie is en dat de beelden confronterend kunnen zijn. Online zijn er meerdere recensies van zorgprofessionals die vanwege de belangrijke, maar ook confronterende beelden en onderwerpen niet verder konden kijken dan aflevering één of twee. 

Conclusie

Al met al kan ik de serie iedereen aanraden. Het zal zowel mensen die in de gezondheidszorg werken, als mensen voor wie dit niet dagelijkse kost is aanspreken. Dit is een serie vol met zwarte humor en drama, dat licht én kritiek werpt op actuele problemen in de zorg, voornamelijk op het gebied van de mentale gezondheid van zorgmedewerkers, maar ook op privéklinieken, openheid op de werkvloer over bijvoorbeeld seksualiteit en de impact van medische fouten. This Is Going to Hurt is één van de meest accurate medische dramaseries, waarbij zorgmedewerkers niet als geromantiseerde superhelden worden neergezet die makkelijk dienst na dienst draaien, maar als gewone mensen die moeten werken in een suboptimaal systeem dat ongezond gedrag vraagt. 

This Is Going to Hurt is te zien op de BBC iPlayer. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *