flat lay photography of unfold book beside macbook
Arts-assistent,  Bachelor,  Christina,  Master,  Praktische tips,  Studie(fase),  Welzijn,  Zelfontwikkeling

Hulpprogramma’s voor time management en to-do-lijsten voor zorgpersoneel

Leestijd: 8 minuten

Heb jij soms ook het gevoel dat je takenlijstjes maar niet korter worden? En heb je moeite om het overzicht te bewaren? Denk hierbij aan alle patiënten inlezen voor de grote visite op de afdeling, voorbereidingen voor een tentamen of het verwerken van feedback voor jouw wetenschappelijke artikel. In de medische wereld, omringd door deadlines en multitasking, is effectief time management essentieel voor persoonlijk en professioneel succes. Gelukkig zijn er programma’s die helpen om je to-do-lijst op orde te krijgen en deze met meer precisie af te ronden. De hulpprogramma’s zijn Sunsama, Ellie en Todoist, bijvoorbeeld.

In dit artikel gaan we dieper in op deze drie innovatieve programma’s. Dit zijn drie programma’s die ik persoonlijk heb getest en in de smaak vielen (niet gesponsord). Zelf ben ik nu bezig met mijn PhD traject. Door de vele taken die op mij af kwamen, maar ook de verplichte momenten van onderwijs, meetings en patiëntcontact, kon een dag rommelig verlopen als ik deze niet goed vooraf had gepland. Een werkdag bestaat maar uit acht uren en het is fijn om deze uren efficiënt te kunnen gebruiken. Hierdoor houd je meer tijd over en zijn avonden en weekenden ook echt ‘werk vrij’. Het gebruik van een agenda hielp hier al heel erg in. Ik miste echter een meer dynamisch overzicht van mijn planning en to-do-lijsten. 

Daardoor ben ik het internet op gegaan om een fijn, eventueel betaald, programma te vinden. Het programma moest mij helpen om mijn dagen zo efficiënt en effectief mogelijk in te delen. Ik heb er drie gevonden en uitgetest. Per programma zal ik een samenvatting geven en ook mijn persoonlijke favoriet uitlichten. Ben je er klaar voor om je time management naar een hoger niveau te tillen? 

Time management met Sunsama

Sunsama is persoonlijk mijn favoriete hulpprogramma. Sunsama helpt met time management en is ontworpen om jouw dagelijkse taken eenvoudig te organiseren en efficiënt af te handelen. Ik gebruik Sunsama dagelijks om mijn dagen te plannen. Per taak kan aangegeven worden hoeveel tijd deze gaat kosten. Per taak kan je ook een moment kiezen waarop deze afgerond moet zijn. Daarnaast kan ik ook mijn meetings plannen en ook doorgeven wanneer ik patiënten zie. Zo heb ik in één oogopslag een overzicht van mijn dag. Daarnaast zie ik goed wat voor tijdsblokken ik heb om mijn to-do-lijst af te werken. Korte taken kunnen in korte tijdsblokken gepland worden, terwijl je meer tijdsintensieve, geconcentreerde taken in langere tijdsblokken wil plannen. 

‘Weekly review’ overzicht van Sunsama

Sunsama vraagt zowel aan het einde van de week als aan het einde van de dag om te reflecteren op jouw week en dag, respectievelijk. Vervolgens kan je de taken die je de volgende week of volgende dag wil afronden alvast opsommen en plannen. Elke ochtend opent er ook een speciaal scherm dat je aanspoort om jouw dag te plannen. 

Hoofdpagina van Sunsama: hier zie je al jouw taken en op welk moment van de dag je deze taken gepland hebt.

Hierboven zie je een foto van het overzicht dat het programma jou geeft. Per dag kan je jouw taken opsommen. Als je hier mee klaar bent, klik je er simpelweg op en dan staat de taak als ‘voltooid’. Deze taken kun je ook per dag in jouw agenda plannen, waarbij je kan aangeven in welk tijdsbestek je wilt werken aan die specifieke taak. Een extra pluspunt van Sunsama is dat het programma zelf in kan schatten of jouw dagplanning realistisch is. Dit zorgt ervoor dat je jezelf niet overschat en je aan het einde van de dag niet nog een heleboel taken op je lijstje overhoudt, wat nogal deprimerend kan zijn. Per taak kan je ook een label toewijzen, hier ga ik verderop in de tekst verder op in. 

Met Sunsama kun je:
– Taken prioriteren: taken kan je ordenen op basis van urgentie en voorrang. Hierdoor kan je focussen op wat je die dag wil afronden en welke taken je naar morgen kan verplaatsen. 

– Integratie van agenda’s: mijn dagelijkse agenda (bijvoorbeeld mijn Google agenda) kan synchroniseren met Sunsama, wat heel fijn is. Dit geeft een duidelijk en volledig overzicht van mijn dagelijkse schema.

– Gebruik van labels: één van de fijnste functies van Sunsama is het gebruik van labels. Zo houd je jouw taken gestructureerd. Labels fungeren als slimme labels die specifieke informatie toevoegen aan elke taak, waardoor je snel inzicht krijgt in de aard en prioriteit ervan. Je kan labels bijvoorbeeld onder ‘hobby’s’, ‘werk’, ‘thuis’, ‘vrienden’ en ‘relaties’ scharen. Als je bijvoorbeeld gaat sporten, kan je een label ‘sport’ maken, enzovoorts.

In conclusie, Sunsama is niet zomaar een takenlijst-app. Sunsama is een alles-in-één tool waarmee je grip krijgt op je agenda, prioriteiten stelt en samenwerkt met anderen. Ontdek zelf hier hoe Sunsama jouw time management naar een hoger niveau tilt! Het zal jou helpen om met succes jouw takenlijstjes af te ronden. Helaas is het programma niet gratis (18,50,- per maand), maar kan je wel kosteloos Sunsama twee weken uitproberen. 

Het organiseren van taken en agenda met Ellie

Ellie is een fijn programma dat is ontworpen om te helpen met time management en het organiseren van taken. Net als Sunsama is Ellie erop gericht om je dagelijkse taken te stroomlijnen en je productiviteit te verhogen. Het programma lijkt erg op Sunsama, maar Ellie kan ook gratis gebruikt worden en een betaald abonnement heeft een lager prijskaartje dan Sunsama (9,- euro per maand). Ook met Ellie kun je gedetailleerde to-do-lijsten maken, taken plannen en je agenda effectief beheren. Een handige eigenschap van Ellie is de intuïtieve interface, waardoor het gemakkelijk is om te navigeren en het programma zo in te richten dat het aan jouw wensen voldoet.  

Hoofdpagina van Ellie: hier zie je al jouw taken en op welk moment van de dag je deze taken gepland hebt.

Zoals je op de foto ziet, kan je links een to-do lijst bijhouden. Per dag kan je vervolgens aangeven welke taken je wilt afronden en welke verplichtingen je hebt. Als je ze uitgevoerd hebt, klik je op de vierkantjes en verdwijnen ze. Op zondag kan je bijvoorbeeld alvast jouw week plannen door alle leuke en werkgerelateerde evenementen op te schrijven en alvast een lijst te maken van taken die je wilt voltooien. 

De belangrijkste functies van Ellie zijn:

  • Handige taakplanning: met Ellie kun je specifieke tijdslots toewijzen aan elke taak, zodat je je tijd efficiënt over de dag kunt verdelen.
  • Samenwerkingsmogelijkheden: Ellie maakt samenwerking met teamleden mogelijk, waardoor het ideaal is voor zowel individueel gebruik als team projecten.
  • Integratie met andere productiviteitstools: Ellie integreert met verschillende productiviteitstools en -platforms (denk aan Google en Apple kalender), zodat je je taken en planningen kunt synchroniseren met verschillende applicaties.

Hoewel Ellie veel voordelen biedt voor het verbeteren van tijdmanagement, is het essentieel om de functies te verkennen en te bepalen of ze aansluiten bij jouw specifieke behoeften en workflow. Probeer dus ook kosteloos een trial periode uit! Let op: bij Ellie krijg je korting als je student bent, dus maak hier zeker gebruik van. 

Simpele to-do lijsten met Todoist

Todoist is een populaire toepassing voor to-do-lijsten (de naam zegt het al) die bekend staat om zijn eenvoud en doeltreffendheid. Met Todoist kun je gedetailleerde takenlijsten maken, deadlines instellen en taken prioriteren op basis van hun belang en urgentie. De strakke interface en het intuïtieve ontwerp van het platform maken het makkelijk om je taken te organiseren en gefocust te blijven op wat belangrijk is.

Hoofdpagina van Todoist (gratis versie): hier kan je de taken voor jouw dag opschrijven.

De afbeelding laat het al zien: het design en het gebruik van Todoist is erg simpel. Het is letterlijk een to-do lijst. De simpele versie van het programma kan gratis gebruikt worden. Met de Pro (4 euro per maand) versie kan je ook herinneringen, meer hulp bij time management en een Agenda-layout krijgen.

De belangrijkste functies van Todoist zijn:

  • Taakprioritering: Todoist stelt je in staat om taken te prioriteren met behulp van labels, filters en kleurgecodeerde categorieën, waardoor het makkelijker wordt om je te concentreren op items met een hoge prioriteit.
  • Herinneringen en meldingen: Todoist stuurt herinneringen en notificaties om je op schema te houden en ervoor te zorgen dat je geen belangrijke deadlines of afspraken mist. Dit is echter alleen bij de Pro versie!
  • Compatibel met meerdere platforms: Todoist synchroniseert naadloos op meerdere apparaten en platformen, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je taken en lijsten.

Conclusie

Effectief tijdbeheer is essentieel voor succes in zowel persoonlijke als professionele inspanningen. Door gebruik te maken van innovatieve hulpprogramma’s, zoals Sunsama, Ellie en Todoist, kan je overzicht creëren in jouw drukke leven zonder daar zelf veel tijd in te hoeven steken. Dit maakt dat je je minder overweldigd hoeft te voelen en je hersenen minder overuren hoeven te maken. Of je nu de voorkeur geeft aan de dynamische planningsmogelijkheden van Sunsama, de intuïtieve interface van Ellie of de eenvoud van Todoist, er zijn opties genoeg! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *