Studiespullen
Bachelor,  Back to university,  Christina,  Faryel,  Slider

Back to university: tips voor effectief studeren deel 1

Leestijd: 7 minuten

Het studiejaar staat om de hoek en het is dus weer tijd om de studieboeken in te duiken! Na de zomervakantie kan dat echter soms nog knap lastig zijn. Daarnaast zijn de semesters op meerdere universiteiten op de schop gegaan door het coronavirus en vinden de studiegroepen en colleges grotendeels digitaal plaats. Kom alvast in de juiste studie “mindset” door onze tips voor effectief studeren te lezen! Want het studentenleven bestaat uit zoveel meer moois dan puur met je neus in de boeken zitten. Bereid je dus voor op het nieuwe studiejaar met deze 7 tips voor effectief studeren en zorg ervoor dat je tijd creëert voor vrienden, hobby’s en andere mooie dingen die bij het leven als student horen. 

1. Creëer de juiste mindset en ruimte

Studeren met afleiding is zowel niet effectief als niet verantwoord. Het is dus belangrijk om, voordat je één van de onderstaande tips toepast, ervoor te zorgen dat je gedachten puur bij studeren liggen. Jezelf proberen te concentreren op het begrijpen van het werkingsmechanisme van spieren, maar tegelijkertijd ook met je gedachten zitten bij dat ene mailtje of Whatsapp bericht? Dat werkt simpelweg niet. Een studieboek lezen en ondertussen Netflix kijken? Opnieuw geen goed idee. Zorg er dus voor dat jouw “mindset” bij studeren ligt en dat je andere zaken al hebt afgerond of op een later tijdstip plant. 

Tevens doelt georganiseerd ook op het organiseren van spullen of aantekeningen, of het netjes houden van jouw studieruimte. Kies een specifieke plaats in je kamer of huis om te studeren (denk aan bureau of keukentafel). Zorg ervoor dat deze plek netjes opgeruimd is voordat je begint met studeren. Dat brengt rust in je hoofd en het zorgt voor minder afleiding. 

Ook adviseren wij om op gestructureerde manier aantekeningen bij te houden. Gebruik je bijvoorbeeld losse blaadjes of notitieschriften, verzamel deze dan in een ringband. Gebruik je een notitie-app op de computer? Maak dan duidelijke mappen voor de verschillende vakken. Zo vind je gemakkelijk alles terug. En maak altijd een backup van jouw bestanden, want anders ben je maar 1 computer crash verwijderd van alles kwijt zijn!

2. Sta boven (digitale) afleidingen

Dit is specifiek een belangrijke tip voor dit studiejaar, gezien het onderwijs grotendeels digitaal zal plaatsvinden. Een laptop of tablet zal onmisbaar zijn om digitale colleges te volgen en aan werkgroepen deel te nemen. Deze apparaten kunnen productief ingezet worden (de kracht van apps), maar kunnen ook bronnen van afleidingen zijn. Netflix is bijvoorbeeld maar één klik weg. Wees je dus bewust van die specifieke afleidingen waar je gevoelig voor bent en zorg ervoor dat je de kans op afleiding zo klein mogelijk maakt. 

Een aantal praktische tips om de kans op afleidingen zo klein mogelijk te maken:

A: Leg digitale apparaten (mobiel/spelcomputer) in een andere ruimte. Doe dit ook met jouw laptop als je deze niet nodig hebt. Zo is de drempel hoger om werkelijk het apparaat op te pakken en jezelf op die manier af te leiden.

B: Download een browser extensie die een limiet of blokkade zet op bepaalde websites (klik hier voor een lijst). Bij veel extensies kan je zelf kiezen welke websites precies geblokkeerd moeten worden en voor hoe lang.

C: Gun jezelf ook pauzes om wél afleiding te zoeken. Neem bijvoorbeeld na 20 minuten studeren even 5 minuten pauze en bekijk dan dat ene filmpje of zoek dan dat ene feitje op. Hierbij kan dus de Pomodoro techniek ingezet worden (zie tip 5 in deel 2).

D: Merk je dat je snel afgeleid wordt door vrienden? Vermijd dan om naast ze te zitten tijdens colleges of om samen colleges terug te kijken. Het is wel gezellig, maar niet altijd even productief.

3. Begin op tijd en maak een planning

Het klinkt heel logisch, maar het is écht belangrijk om op tijd te beginnen met studeren. Dat hoeft natuurlijk niet meteen de eerste week te zijn. Het is echter niet zo gek om al snel na te denken over een planning. Dit is vooral belangrijk bij korte vakken (denk: 4 weken of minder). De studie Geneeskunde bevat veel leerstof, waarbij er een combinatie is van het begrijpen van ingewikkelde processen en het onthouden van veel feiten en anatomische structuren. Begin dus op tijd met studeren, zodat je niet aan het eind van het blok in de stress schiet. Er is niets vervelender dan drie dagen voor het tentamen te ontdekken hoeveel stof er nou echt getest gaat worden. 

Enkele tips om op tijd te beginnen en een gestructureerde planning te maken:

A: Bekijk aan het begin van het vak de stof en de hoofdonderwerpen. Past het onderwerp goed bij je? Kijk je er tegen op? Dit speelt ook een rol bij het studeren, want hoe meer tegenzin je ervaart bij het leren, hoe meer tijd het kost om de stof onder de knie te krijgen.

B: Maak een planning en verdeel de stof (realistisch!) over elke dag. Bepaal op basis van de stof wat voor elke dag jouw doel is om te door te nemen. Als je je doel voor de dag bereikt hebt, kan je daarna guilt-free leuke dingen doen met je vrienden! Hoe fijn is dat?

C: Als je op tijd begint, biedt het je ook de mogelijkheid om de stof in kleine stukjes te knippen, dus krijg je makkelijk te behalen ‘doelen’ elke dag. Daarbij is aangetoond dat herhaling de meest effectieve manier is om stof op langere termijn te onthouden en dat werkt het beste bij steeds kleine delen van de stof herhalen.

4. Herhalen, herhalen, herhalen 

Oké, je bent dus op tijd begonnen, maar… je bent tegelijkertijd de stof van drie weken geleden alweer vergeten. De meeste mensen accepteren dit, zo van “het hoort erbij”, maar dat is zo zonde! Juist ter herinnering voor de langere termijn is het zo belangrijk om leerstof te herhalen! Maak een samenvatting van de stof die je hebt doorgenomen de afgelopen weken en lees het aan het eind van elke week even door. Zo herhaal je gedoseerd de stof en is het niet te veel stof in één keer.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? Sta allereerst goed stil bij de verschillende onderwerpen die getoetst gaan worden tijdens het tentamen. Zorg dat je begrip krijgt van de structuur van het vak en scheid hoofdzaken van bijzaken. Je zal merken dat het vak allereerst wellicht intimiderend klinkt of lijkt, maar dat het eigenlijk wel mee valt als je eenmaal de verschillende onderdelen van het vak hebt bestudeerd. 

Vervolgens kies je een onderwerp en begin je met studeren. Viel dit onderdeel mee? Of was het nog best lastig? Op basis van jouw begrip van het onderdeel ga je dit deel van de studiestof vaker of minder vaak herhalen. Ben jij bijvoorbeeld geen ster in het herkennen en onthouden van anatomische structuren? Je zal begrijpen dat je dit onderdeel vaker zal moeten herhalen, misschien moet je er wel elke dag even 5 minuten aan besteden. Je zal echter zien dat, na 4 weken herhalen, je deze anatomische structuren vervolgens over 4 maanden nog steeds weet. Dat is de kracht van herhaling. Vergelijk dit bijvoorbeeld met het stampen van anatomische structuren 4 uur voor het tentamen. Zal je dat over 4 maanden nog weten? Waarschijnlijk niet.

Conclusie

Samengevat hebben wij jullie 4 tips voor effectief studeren aangeboden. Allereerst, begin altijd met het creëren van de juiste mindset en ruimte, o.a. door middel van het juist plannen van taken en het opgeruimd houden van jouw studieplek. Hierbij helpt het om (digitale) afleidingen te elimineren, bijvoorbeeld door het blokkeren van websites en het wegleggen van digitale apparaten. Zorg dat je bij de start van een nieuw studieblok op tijd begint met een planning maken. Hierbij is het vooral handig een goed overzicht te maken van de studiestof, om zo hoofd- en bijzaken te scheiden. Vervolgens leer je stof en ga je veel herhalen! Doe dit laatste vooral met de studiestof die je als lastig ervaart. Door effectief studeren maak je tijd voor de leuke dingen en haal je tegelijkertijd ook mooie cijfers. Binnenkort wordt deel 2 geplaatst met meer tips voor effectief studeren. Veel leerplezier!


Het nieuwe collegejaar start binnenkort! Aan iedereen, maar vooral aan nieuwe geneeskundestudenten, raden wij aan de volgende artikelen te lezen:

  1. Essentiële websites voor geneeskunde
  2. 10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1 en deel 2
  3. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *