Studenten studeren achter laptop
Bachelor,  Back to university,  Christina,  Faryel

Back to university: tips voor effectief studeren deel 2

Leestijd: 6 minuten

Het studiejaar staat om de hoek en het is dus weer tijd om de studieboeken in te duiken! Na de zomervakantie kan dat echter soms nog knap lastig zijn. Daarnaast zijn de semesters op meerdere universiteiten op de schop gegaan door het coronavirus en vinden de studiegroepen en colleges grotendeels digitaal plaats. Kom alvast in de juiste studie “mindset” door onze tips voor effectief studeren te lezen! Want het studentenleven bestaat uit zoveel meer moois dan puur met je neus in de boeken zitten. Bereid je dus voor op het nieuwe studiejaar met deze 7 tips voor effectief studeren en zorg ervoor dat je tijd creëert voor vrienden, hobby’s en andere mooie dingen die bij het leven als student horen. In het vorige artikel hebben we de eerste 4 tips gegeven en in dit artikel volgen de laatste 3 tips.

5. Praktisch bezig zijn 

Zoals de meeste studenten gewend zijn met middelbare schoolvakken helpen opgaven altijd heel goed om zowel de studiestof te begrijpen als beter te onthouden. Je ziet dan hoe je de studiestof in de praktijk zou moeten kunnen toepassen en je leert zo de stof echt te begrijpen, in plaats van alleen onthouden. Helaas heb je in de geneeskunde studie geen kant en klare opgavenboekjes. De meeste universiteiten hebben gelukkig wel oude tentamens! En veel ook.

Een gouden tip is om deze tentamens als opgave boekje te gebruiken! Maak deze tentamens tijdens het leren, om niet alleen passief, maar ook actief bezig te zijn met de stof. Zo onthoud en begrijp je de studiestof beter. Je kan bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen opzoeken in digitale tentamens met CTRL + F. Vervolgens maak je al deze vragen die te maken hebben met jouw bestudeerde onderwerp. Bewaar de twee meest recente tentamens om jezelf aan het eind nog echt te toetsen. Zie dit als een soort generale repetitie.

Bedenk echter dat je ook jouw eigen tentamens kan maken. Maak vragen van jouw bestudeerde onderwerp, verberg de antwoorden en test jezelf om de zoveel dagen. Neem bijvoorbeeld de (versimpelde) afbeelding hieronder. Je zou de incidentie, oorzaken, types, symptomen en behandeling als platte tekst onder elkaar kunnen zetten, maar op deze manier test je jezelf zonder dat je alvast de antwoorden ziet (in deze app Notion kan je tekst verbergen onder de driehoekjes; als je op de driehoek klikt, dan klapt de tekst open, zoals onder “oorzaken”). Maak de vraag groen als je deze meerdere dagen goed hebt beantwoord en maak de vraag rood als je moeite hebt om het antwoord te begrijpen of te herinneren.

Bespreek ook de studiestof met vrienden. Oefen moeilijke begrippen met vrienden en zoek samen uit hoe dit in de praktijk toegepast kan worden. Test elkaar ook! Zo maak je het leren leuker en onthoud je de stof uiteindelijk beter. Leg ook bepaalde concepten die je net onder de knie hebt uit aan vrienden. Dit is dan de dubbel check om te kijken of je het echt goed begrijpt.

6. Pomodoro techniek

De pomodoro techniek is een time management techniek, bedacht door Francesco Cirillo, en is gericht op het verdelen van doelen over tijdsintervallen. Het gebruikelijke interval is 25 minuten, echter kan je ook 20 of 30 minuten kiezen. Het idee is om een timer bijvoorbeeld op 25 minuten te zetten en binnen die tijd onafgebroken te leren. Na elke bepaalde hoeveelheid minuten kan je een korte pauze nemen, om te eten of drinken of een wandelingetje te maken. Vervolgens zet je weer de timer op de gekozen aantal minuten en ga je opnieuw effectief en gefocust studeren.  

Bepaal ook wat je wilt bereiken in die gekozen aantal minuten. Denk bijvoorbeeld aan een bepaald aantal pagina’s lezen of een bepaald aantal vragen maken. Door concreet te werken naar een doel binnen een bepaalde tijd maakt het studeren minder langdradig. En je voelt je vervolgens goed over de doelen die je hebt behaald! 

Er zijn meerdere websites en apps met deze pomodoro timer. Op https://www.marinaratimer.com/ kan je bijvoorbeeld ook je eigen tijdsinterval instellen. Via de app Forest kan je ook een timer inschakelen en ook nog eens een virtueel bos bouwen. Naast het aanzetten van deze timer adviseren wij ook om een browser extensie te downloaden die bepaalde websites blokkeert (zie tip 2 in deel 1).

7. Maak het studeren leuk! 

Leren moet ook leuk zijn! Wat ons altijd enthousiast maakt om te leren zijn leuke kleurtjes, highlighters, schriften, tapes, etcetera! Maar ook effectieve apps en handige Youtube filmpjes laat ons studiehart sneller kloppen (zie ook artikel essentiële links/sites). Osmosis, een mooi Youtube-kanaal, speelt hierop in door visueel aantrekkelijke tekeningen te maken bij hun uitleg over bepaalde studiestof. Kijk eens naar de verschillende kleuren die zij gebruiken! Zij maken het kijken van hun filmpjes op deze manier leuker

Ben je visueel ingesteld? Maak dan tekeningen, schema’s en diagrammen van de stof. Je zult tijdens het studeren merken dat dit enorm handig is voor bepaalde processen. Zo transformeer je een hele lap tekst naar een 1 of 2 schema’s, die makkelijk te overzien zijn, en waardoor je de processen beter onthoudt. Kijk ook filmpjes, want hier zitten vaak handige schema’s in verwerkt met handige uitleg. Het helpt zelfs ook om de schema’s van de filmpjes na te tekenen (met een knipoog naar de highlighters die je net gekocht hebt).

Ben je echter auditief ingesteld? Herhaal de stof dan hardop, waarin je de studiestof aan jezelf uitlegt. Of leg de stof uit aan een vriend(in), zoals uitgelegd bij tip 5. Bedenk samen met vrienden ezelsbruggetjes of zelfs liedjes voor moeilijk te onthouden stof! Dit zal je nog jaren bij blijven. 

Conclusie

Samengevat hebben wij jullie 7 tips voor effectief studeren aangeboden. Begin altijd met het creëren van de juiste mindset en ruimte, o.a. door middel van het juist plannen van taken en het opgeruimd houden van jouw studieplek. Hierbij helpt het om (digitale) afleidingen te elimineren, bijvoorbeeld door het blokkeren van websites en het wegleggen van digitale apparaten. Zorg dat je bij de start van een nieuw studieblok op tijd begint met een planning maken. Hierbij is het vooral handig een goed overzicht te maken van de studiestof, om zo hoofd- en bijzaken te scheiden.

Vervolgens leer je stof en ga je veel herhalen! Doe dit laatste vooral met de studiestof die je als lastig ervaart. Lastige stof is tevens beter te begrijpen door er praktisch mee bezig te zijn: maak er oefenvragen over en test jezelf door zelf van de studiestof vragen te maken. Oefen ook met vrienden en gebruik de pomodoro techniek om rust in te bouwen in studiesessies. Als laatste is het ook belangrijk om studeren leuk te maken, o.a. door tekeningen te maken en filmpjes te kijken. Door deze tips voor effectief studeren maak je tijd voor de leuke dingen en haal je tegelijkertijd ook mooie cijfers. Veel leerplezier!

Bronnenlijst:

https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique

https://www.marinaratimer.com/


Het nieuwe collegejaar start binnenkort! Aan iedereen, maar vooral aan nieuwe geneeskundestudenten, raden wij aan de volgende artikelen te lezen:

  1. Essentiële websites voor geneeskunde
  2. 10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1 en deel 2
  3. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *