Meisje voorovergebogen over toets
Bachelor,  Back to university,  Christina,  Ervaring,  Faryel,  Master,  Slider,  Studie(fase)

Back to university: tips voor het halen van tentamens deel 1

Leestijd: 7 minuten

Introductie

Het studiejaar staat om de hoek en het is dus weer tijd om de studieboeken in te duiken! Om dit te “vieren” hadden we eerder al 10 tips gedeeld over effectief studeren (zie hier deel 1 en deel 2). Om al die gestudeerde stof te testen, worden er ook regelmatig tentamens gepland. En ja, tentamens…. misschien wel het onderdeel van de studie waar iedereen het meest tegenop kijkt. Tentamens gaan vaak samen met stress, zenuwen en angst. We kennen het allemaal. Zo stond één van ons (de auteurs) altijd al dusdanig vroeg voor de toetslocatie dat men dacht dat ze surveillant was en kwam de ander juist altijd nét op tijd, omdat het OV weer tegen zat. En zo herinneren wij ons nog goed hoe we met volgekladde kladblaadjes de zaal uitliepen na een toets of met knikkende knieën tegenover een arts zaten, die ons mondeling tentamen af zou nemen. Genoeg ervaring dus! Daarom hebben wij deze vijf tips opgesteld die kunnen helpen om een tentamen goed af te ronden.


Algemene tips voor tentamens

1. VERTREK OP TIJD VAN HUIS!

Deze tip kan in niets anders dan hoofdletters geschreven worden. Want wat hebben deze volgende tips voor zin als je niet op tijd bij jouw tentamen belandt? Ik (Christina) heb het zelfs voor elkaar gekregen om te laat te komen voor de decentrale selectie van geneeskunde. Dus op tijd komen voor tentamens is oprecht onze ultieme tip. Zet meerdere wekkers (mobiel, fysiek, huisgenoten/ouders/partner) met een alarm op meerdere tijden. Stippel alvast jouw route uit op de avond ervoor. Neem vervolgens drie of vier bussen/treinen/metro’s te vroeg. Of nog beter: skip het openbaar vervoer compleet en fiets naar de locatie van het tentamen toe. Het openbaar vervoer is (zoals iedereen wel weet) niet te vertrouwen en vooral niet op dagen waar je op tijd ergens moet zijn. Als je aankomt op een lege universiteit en je ziet dat de schoonmakers nog bezig zijn of mensen denken dat je een surveillant bent, dan heb je het goed gedaan (zo zegt Faryel).

2. Tentamenstress: diepe ademhaling en kalm blijven

Die goede, oude tentamenstress: iedereen kent het en het overkomt iedereen, maar toch is het een ongewilde gast tijdens het voorbereiden en maken van toetsen. Desondanks is een beetje tentamenstress helemaal niet zo erg, want de adrenaline die gevormd wordt in de hersenen maakt je scherp en houdt je gefocust! Te veel stress, echter, kan weer belemmerend werken en tegen gaan zitten tijdens de toetsing. Hoe kan je omgaan met stress net voor het tentamen? Sowieso scheelt het om op tijd van huis te vertrekken en zenuwachtige medestudenten te mijden. Maak de avond ervoor of de ochtend zelf iets lekkers klaar, zodat je wat te eten en drinken hebt voor, tijdens of na het tentamen.

En stress tijdens het tentamen? Begin de toets met het scannen van alle opdrachten (soms lastig bij digitale toetsing). Wees je in elk geval bewust van de hoeveelheid vragen of wat voor soort vragen het zijn (multiple choice of open vragen). Neem even diep adem en ga rustig beginnen. Blijf in het begin niet al te lang hangen bij moeilijke vragen. Noteer deze op een blaadje, laat de vraag even rusten en ga verder met een makkelijkere vraag. Neem vervolgens een korte pauze door wat te eten of te drinken en keer daarna weer terug naar de ingewikkeldere vragen.

En soms hebben wij ook weleens gedachten van “de toets gaat zó slecht”, “ik ga de toets niet halen”, etc. Wat bij ons helpt, is om jezelf dan tien seconden de tijd te geven om al die nare gedachten naar boven te halen en je daar op te focussen. Zijn de tien seconden vervolgens om? Dan is het klaag momentje voorbij en focus je je weer op de toets.

Digitale of schriftelijke tentamens

3. Gebruik een kladblaadje

Niets is fijner dan een beetje houvast tijdens een tentamen. Komt iets je niet zo 1, 2, 3 bekend voor? Of is een vraag ingewikkeld gesteld? Schrijf dan uit wat je wél weet. Vaak zorgt dit ervoor dat je kritischer naar de vraag kijkt en datgene wat al gegeven wordt ín de vraag. Tevens zorgt dit ervoor dat je de vraag ook daadwerkelijk goed leest, want niets is zo vervelend als dat je er na de toets erachter komt dat je de vraag niet goed hebt gelezen en daardoor het foute antwoord hebt gegeven.

Een kladblaadje is tevens een mooie manier om processen uit te schrijven of te tekenen. Het volgende is een ietwat gekke tip van onszelf, maar wij deden tijdens tentamens het volgende: als er iets ingewikkelds was wat je moest onthouden, dan schreven wij het meteen op het kladblaadje! Hierdoor hoef je niet meer na te denken over dit lastige onderwerp. Denk aan een aantal oorzaken of geneesmiddelen voor een bepaalde ziekte of bepaalde statistische berekeningen. Vaak kwam je er dan tijdens het tentamen achter dat juist het opschrijven ervan, ervoor zorgt dat je het kladblaadje niet eens meer nodig hebt!

4. Neem de tijd

Neem je tijd voor het maken van het tentamen. Laat je niet onder druk zetten omdat anderen (bijvoorbeeld jouw vrienden) al klaar zijn en buiten staan te wachten. Iedereen is anders en je moet gefocust zijn op het tentamen, niet op andere dingen. Wees je dus bewust van de klok (want je moet natuurlijk wel op tijd klaar zijn), maar laat je er niet door onder druk zetten. En wat nou als je dat koffietje met vrienden naderhand mist? Dat kan morgen ook nog!

5. Invultips

Blijf niet te lang hangen bij een vraag, je verspilt tijd en je komt vast te zitten met je gedachten. Soms helpen vragen verderop in het tentamen om een antwoord te vinden op die vraag waar je zo lang mee zat. Soms zit er zelfs een antwoord in verstopt voor een andere vraag!

Eerste ingeving: vaak correct!

Je eerste ingeving is meestal correct! Bij multiple choice toetsen is het vaak zo dat de eerste ingeving correct is. Meestal is dit ook omdat je door al het studeren een bepaalde term (onbewust) associeert met de vraagstelling. Het is dus vaak niet voor niets dat één van de antwoorden jou meteen aanspreekt. Dus vertrouw hierop. Als je er te lang over nadenkt, komt het vaak voor dat je het antwoord naar iets verkeerds verandert.

Open vraag: pas op voor de “word vomit”!

De verleiding om bij open vragen alles te gaan opschrijven wat je hebt geleerd is groot. Want er zal toch wel iets tussen staan wat goed is? Echter is het belangrijk om je gedachten te houden bij de vraag en een goede structuur aan te houden. Nakijkers merken het als je de vraag niet hebt begrepen en zomaar een ‘word vomit’ aan kennis opschrijft. Natuurlijk hebben wij ook wel eens teveel opgeschreven, voor het geval die extra kennis toch bonuspunten zou opleveren ;). Blijf echter wel bij het onderwerp en laat zien dat je de vraag hebt begrepen. Maar als je het antwoord echt niet weet, en het is de laatste vraag, schrijf dan vooral “iets” op. Niet geschoten is altijd mis.

Conclusie

Wij hebben vijf tips opgeschreven voor het succesvol en hopelijk zo stressloos mogelijk maken van tentamens. Onthoud: blijf kalm, denk helder na en herinner je dat het niet erg is als je iets een keer niet haalt! Deze tips hebben ons tijdens onze bachelor- en master periode enorm geholpen met het maken van tentamens en wij hopen dat het jullie ook helpt! Hebben jullie nog handige tips of grappige ervaringen met tentamens? Laat het ons vooral weten!


Het nieuwe collegejaar is weer begonnen! Aan iedereen, maar vooral aan nieuwe geneeskundestudenten, raden wij aan de volgende artikelen te lezen:

  1. Essentiële websites voor geneeskunde.
  2. 10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1 en deel 2.
  3. De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten.
  4. Tips voor effectief sturen: deel 1 en deel 2.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *