
Back to university: tips voor het halen van tentamens deel 2
Introductie
Het studiejaar staat om de hoek en het is dus weer tijd om de studieboeken in te duiken! Om dit te “vieren” hadden we eerder al 10 tips gedeeld over effectief studeren (zie hier deel 1 en deel 2). Om al die gestudeerde stof te testen, worden er ook regelmatig tentamens gepland. En ja, tentamens…. misschien wel het onderdeel van de studie waar iedereen het meest tegenop kijkt. Tentamens gaan vaak samen met stress, zenuwen en angst. We kennen het allemaal. Zo stond één van ons (de auteurs) altijd al dusdanig vroeg voor de toetslocatie dat men dacht dat ze surveillant was en kwam de ander juist altijd nét op tijd, omdat het OV weer tegen zat. En zo herinneren wij ons nog goed hoe we met volgekladde kladblaadjes de zaal uitliepen na een toets of met knikkende knieën tegenover een arts zaten, die ons mondeling tentamen af zou nemen. Genoeg ervaring dus! Daarom hebben wij deze vijf tips opgesteld die kunnen helpen om een tentamen goed af te ronden. Klik hier voor het eerste deel van deze tweedelige artikelreeks over tips voor het halen van tentamens. Dit deel gaat voornamelijk over mondelinge tentamens.
Klik hier voor deel 1 van deze tweedelige artikelreeks over tips voor het halen van tentamens!
Tips voor mondelinge tentamens
6. Denk hardop na
Denk hardop na! Het gaat bij mondelinge tentamens veelal om jouw gedachteproces, niet om per se het juiste antwoord te vinden. Het is natuurlijk niet zo dat je, ondanks een slim uitgedacht gedachteproces, een compleet verkeerd antwoord mag geven. Echter, als een docent weet hoe jij op een goed antwoord komt, dan telt dat een hoop. Op deze manier laat je weten wat je wél weet, dat je de ziekteprocessen begrijpt en dat je ook snapt welke kant de docent op wil gaan. Dit is stiekem ook best een goede manier als je iets totaal niet weet. Al zal je zien dat bepaalde docenten en artsen juist willen dat je meteen aangeeft als je iets niet weet (wees bewust incompetent?). Dat blijft altijd puzzelen. Maar onze tip: begin gewoon met hardop nadenken en je komt wel ergens.
7. Laat je niet leiden door gezichtsuitdrukkingen
Laat je niet leiden door de non-verbale houdingen en gezichtsuitdrukkingen van de docent! Ik heb wel eens hele streng docente gehad waarvan ik echt zeker wist dat ik een onvoldoende zou krijgen. Ik wist op een gegeven moment veel antwoorden niet en raakte helemaal de kluts kwijt. Uiteindelijk had ik een 8.2 gekregen. Het bleek dat zij al door had dat ik veel wist (dus een 8 waard) en wilde kijken hoe ver zij mij zou kunnen “pushen”. Als ik mij niet had laten leiden door haar uitdrukkingen was ik veel rustiger geweest en had ik sommige dingen misschien wel beter beantwoord.
8. Organiseer alles netjes
Zorg ervoor dat alles altijd mooi verzorgd is! Bij de mondelinge tentamens op bepaalde universiteiten moeten patiëntencasussen worden aangeleverd. Wij printen altijd alles netjes uit met een voorblad, header en inhoudsopgave. Dit voegen we vervolgens samen in een mooi mapje. Tevens printen we de casussen tweemaal uit, zodat je zelf de papieren voor je neus hebt, en de docent of arts ook. Het netjes organiseren van de papieren maakte altijd indruk en zo gaat de docent er iets positiever in. Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar het kan geen kwaad om de indruk te wekken dat je alles op orde hebt (as if….).
9. Blijf kalm
Zorg ervoor dat je rustig bent (en blijft). Dit is altijd belangrijk, maar vooral bij een mondeling is het belangrijk om rustig te zijn, zodat je helder kan nadenken. Je kan namelijk geen vragen overslaan tijdens een mondeling. Neem wat water mee, neem even een slokje als je vastloopt of onrustig wordt, denk even helder na en begin rustig aan het beantwoorden van de vraag. Als je tijd wil maken voor jezelf om even na te denken, dan kan je eventueel beginnen met het herhalen van de vraag. Daarna kan je controleren of je de vraag goed hebt begrepen. Vaak komt er dan vanzelf het een en ander in je hoofd op.
Mocht je nou merken dat jouw tentamens, maar ook jouw functioneren onder stress lijdt? Dan zou je ook een mindfulness cursus kunnen overwegen. Bijna elke universiteit biedt dit aan. Dit is een hele mooie, totaal niet zweverige manier om beter om te gaan met angst en stress. Soms is het helaas best prijzig, maar wel zeker het overwegen waard als je lijdt onder stress en piekeren.
10. Last but not least: het is niet erg om iets niet te halen!
Het is niet erg om iets niet te halen! Laat de gedachte van “ik ga mijn toets niet halen” je niet gek maken tijdens de toets zelf, maar ook niet tijdens de voorbereiding (of naderhand). Als je eenmaal bezig bent met jouw digitale/schriftelijke examen of jouw mondelinge examen, focus je dan puur op datgene wat je nu moet doen: presteren! Denk niet na over hoe je gehele studiepad er anders uit gaat zien, omdat je mogelijk gaat “falen”, of wat de consequenties zijn van een niet gehaalde toets. Dit helpt allemaal niet om helder te kunnen nadenken en kan er juist voor zorgen dat het mis gaat. Uiteindelijk komt het allemaal goed! Bedenk dat je niet de eerste en de laatste zal zijn die een tentamen niet haalt. En als je iets moet herkansen, bedenk dat je dan al 1x hebt kunnen “oefenen”!
Conclusie
Wij hebben vijf tips (en de andere vijf in deel 1) opgeschreven voor het succesvol en hopelijk zo stressloos mogelijk maken van tentamens. Onthoud: blijf kalm, denk helder na en herinner je dat het niet erg is als je iets een keer niet haalt! Deze tips hebben ons tijdens onze bachelor- en master periode enorm geholpen met het maken van tentamens en wij hopen dat het jullie ook helpt! Hebben jullie nog handige tips of grappige ervaringen met tentamens? Laat het ons vooral weten!
Het nieuwe collegejaar is weer begonnen! Aan iedereen, maar vooral aan nieuwe geneeskundestudenten, raden wij aan de volgende artikelen te lezen:
- Essentiële websites voor geneeskunde.
- 10 tips voor nieuwe geneeskundestudenten: deel 1 en deel 2.
- De kracht van apps: 12 effectieve apps voor (medische) studenten.
- Tips voor effectief studeren: deel 1 en deel 2.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Co op afstand: wetenschappelijke stage aan Harvard deel 1
22 september 2020
Mijn eerste dienst(maand) als arts-assistent
29 november 2020