Studenten met hun uitreikingskappen in de lucht
Arts-assistent,  Bachelor,  Els,  Master

Dokter of doctor?

Leestijd: 4 minuten

Hoe kan het dat veel mensen de titel dr. hebben terwijl ze geen dokter zijn? En waarom mag niet elke arts de titel dr. gebruiken? Met dit artikel hoop ik meer duidelijkheid te scheppen over de verschillende functies en de bijbehorende titels in de geneeskunde. Want wat houden bijvoorbeeld ‘dr.’, ‘drs.’ en ‘prof.’ precies in? Waar staan ze voor en hoe kom je nou eigenlijk aan welke titel?


Doctorandus (drs.)

Drs. staat voor doctorandus. Dit is een ouderwetse titel die eigenlijk niet meer gebruikt hoort te worden. Het betekent namelijk: zij die doctor moet worden. Vroeger kreeg men deze titel na afronding van het doctoraal examen. Dat zou tegenwoordig na je masterdiploma zijn. Hedendaags mag je na het voltooien van de master Geneeskunde de titel MSc dragen, namelijk Master of Science. Als je een master binnen de geesteswetenschappen behaalt, mag je de titel MA, Master of Arts, gebruiken.   

Daarnaast, wanneer je een bachelordiploma haalt op de universiteit of hogeschool in de exacte wetenschappen (waar geneeskunde onder valt), behaal je de titel Bachelor of Science. Afgekort is dat BSc of BS. 

Doctor (dr.)

Dr. staat voor doctor, wat niet verward moet worden met dokter. Je wordt doctor nadat je een promotietraject (PhD) hebt afgesloten. Zoals Friends fans wel weten, is Ross wel een doctor, maar niet een dokter. Een PhD traject duurt vaak 4 jaar, waarbij je over het algemeen 4 of meer artikelen gepubliceerd moet hebben als eerste auteur. Daarna moet je dit verdedigen tegenover een commissie, bestaande uit professoren. Als dat allemaal is afgerond, mag je officieel de titel doctor dragen. 

Professor (prof.)

Prof. staat voor professor, ook wel hoogleraar genoemd. Een professor is een academisch docent aan een universiteit, hogeschool of academie. Het is de hoogste rang die men als academisch docent kan krijgen. Hoogleraren hebben vaak hoger onderwijs gevolgd en zijn vaak gepromoveerd (echter hoeft dit niet). Ze zijn binnen hun vakgebied gewaardeerde onderzoekers die daarnaast ook promovendi kunnen begeleiden en laten promoveren. Hoogleraren bekleden ook leerstoelen. Een ‘leerstoel’ staat voor een hoogleraar post, ook wel een hoogleraar positie genoemd. Er zijn maar een bepaalde hoeveelheid leerstoelen per onderwerp en per universiteit beschikbaar. Als een hoogleraar die stoel verlaat, bijvoorbeeld door met pensioen te gaan, dan wordt er iemand anders voor die leerstoel verkozen. 

Er zijn verschillende soorten hoogleraren, waarvan de volgende drie diegene zijn die je het meeste zal tegenkomen als arts. Allereerst, een gewoon hoogleraar: dit is een hoogleraar die in vaste dienst is bij de universiteit. Dit betekent dat er in ieder geval een substantieel deel van hun salaris wordt betaald door de universiteit. Ten tweede zijn er bijzonder hoogleraren. Deze hoogleraren zijn in deeldienst bij de universiteit, bijvoorbeeld doordat ze op een andere locatie onderzoek doen. De universiteit betaalt een deel van het salaris. Er zijn ook persoonlijk hoogleraren, die door hun bijzondere onderzoekscapaciteiten een leerstoel bij de universiteit krijgen. Deze leerstoel vervalt als zij geen hoogleraar meer zijn en wordt dus niet vervangen door een nieuwe hoogleraar.  

Dokter (MSc)

Om arts te worden moet je de bachelor en master geneeskunde afronden. Door het afronden van de master krijg je de titel Master of Science, MSc. Je mag echter alleen de titel “arts” dragen als je bent ingeschreven in het BIG-register, wat pas kan als je je master geneeskunde hebt afgerond. Hierdoor mag je voorbehouden handelingen uitvoeren, zoals opereren en injecties geven. De titel van arts is een beschermde titel, wat betekent dat het strafbaar is als je die onrechtmatig gebruikt. Je hoeft je natuurlijk niet per sé in te schrijven bij het BIG-register, maar dan mag je ook de titel “arts” niet gebruiken. Je mag dan wel patiënten zien, maar geen voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. 

Veel mensen zijn ook bekend met MD, oftewel Doctor of Medicine. Dit is een titel voor artsen die in Engelstalige landen wordt gebruikt. Het is geen officiële Nederlandse titel, maar artsen die veel samenwerken met het buitenland voor bijvoorbeeld onderzoek gebruiken de titel MD soms wel. Het zorgt namelijk voor makkelijkere herkenning van functie. 


Conclusie

Kortom, er zijn veel verschillende titels in de geneeskunde. Hoewel je drs. nodig hebt om arts te kunnen zijn, zijn de titels van dr. en prof. niet nodig om goed je beroep uit te kunnen voeren. Tevens is een PhD niet nodig om een goede arts te zijn, net zoals dat niet elke hoogleraar een fantastische dokter is. Dus als je wilt, moet je deze verschillende paden vooral volgen, maar voel je niet verplicht om deze titels te bemachtigen. Hopelijk heeft dit artikel meer inzicht verschaft in de verschillende titels!


Bronnen

Rijksoverheid en wikipedia 1 en 2


Voor meer nuttige artikelen gerelateerd aan de master geneeskunde lezen, klik hier. Wil je juist artikelen over de bachelor geneeskunde lezen, klik dan hier. Veel leesplezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *