Boeken op een rij
Algemeen,  Els,  Leesclub

Leesclub: Kerstnacht in het ziekenhuis

Leestijd: 4 minuten

Het boek “Twas the nightshift before Christmas” van Adam Kay is ons tweede boek van de How to “Dokter” leesclub! In deze serie recenseren we verschillende fictieve en non-fictieve (medische) boeken.


Algemene informatie over het How to “Dokter leesclub boek

Cover Twas the Nightshift before Christmas

Boek: Twas the nightshift before Christmas

Schrijver: Adam Kay

Eerste druk: 2019

Uitgever: Picador

Aantal pagina’s: 142

Te koop: hier op abc.nl, hier op libris.nl, hier op bol.com


Boek na succesvol debuut van auteur en arts Adam Kay

“Twas the nightshift before Christmas” is het langverwachte, tweede boek van auteur, en tevens arts, Adam Kay. Dit boek is in 2019 uitgekomen, twee jaar na Adam Kay’s debuut “This is going to hurt”. Dit laatste boek was extreem populair: “This is going to hurt” is miljoenen keren verkocht en ik weet zeker dat iedereen het boek wel in de boekenwinkels heeft zien liggen. In zijn eerste boek beschrijft de schrijver (Adam Kay) zijn ervaringen als een beginnend arts in het National Health System (NHS) van Engeland. Adam Kay beschrijft daarin dat hij wordt gegrepen door de gynaecologie, maar dat hij na een aantal jaren werken als arts het harde werk en de drukke shifts niet meer aankon. Zijn tweede boek, “‘Twas a nightshift before Christmas”, gaat (zoals de titel al aangeeft) over de zes kerstmissen waarbij hij heeft moeten werken in het ziekenhuis. 

Zeer afwisselend in thematiek

Ik heb “This is going to hurt” ongeveer een jaar geleden gelezen. Het was een fantastisch boek en ik had dus ook hoge verwachtingen van zijn nieuwe boek. De casussen die hij in zijn nieuwe boek beschrijft zijn ontzettend afwisselend in thema. Ze zijn soms grappig, soms leerzaam en soms heftig. Wat ze allemaal in overeenkomst hebben, is dat deze casussen allemaal plaats vonden tijdens kerst. Hij beschrijft bijvoorbeeld een casus van een vrouw die een abortus onderging bij 13 weken zwangerschap omdat zij het anders niet zou overleven door een hartafwijking. Daarna beschrijft hij ook een anesthesist, die een badge draagt met de tekst: “He sees you when you are sleeping, he knows when you are awake”, wat een referentie is naar de kerstman. Zoals je misschien al door hebt, zijn de casussen erg wisselend in welk gevoel ze overbrengen. Dit was ook zo in zijn boek. De abortus is een verschrikkelijke ervaring, voor zowel arts als patiënt. Echter, omdat  je de pagina daarvoor nog moest giechelen over een vrouw die weigert om geen kaki meer te eten voelt het wat afgevlakt. Je leert de patiënten in zijn korte stukjes niet goed genoeg kennen om echt om ze te gaan geven. Hierdoor leef je minder mee en raken zijn verhalen je niet zoals ze je zouden kunnen raken bij meer details. Zonde, want hij heeft hele bijzondere dingen meegemaakt.   

Slopende diensten tijdens de feestdagen

Naast de verhalen, gaat er ook veel over hoe hij elke Kerstmis moet werken, doordat hij ieder jaar in een ander ziekenhuis zit. Hierdoor kan hij nooit bij zijn partner of familie zijn tijdens kerst. Hier klaagt hij heel veel over, waarbij we op het einde leren dat hij het stiekem toch mist om te werken met Kerst. Dit wordt echter niet onderbouwd door de rest van het boek. Doordat ik ook zijn vorige boek heb gelezen, denk ik eerder dat hij de geneeskunde in het algemeen mist, niet per sé de slopende diensten tijdens feestdagen. Die diensten zijn trouwens in Engeland veel heftiger dan hier in Nederland (schrik vooral niet van zijn verhalen over de diensten; in Engeland is het systeem van ondersteuning voor jonge artsen significant slechter dan hier.) 

Conclusie

Terwijl ik bij zijn vorige boek hardop moest huilen en lachen gebeurde dat bij dit boek niet. Het is nog steeds leerzaam, want je leert bijvoorbeeld over arterioveneuze malformaties (AVM) en het Britse gezondheidszorg systeem. Het sleept je echter niet mee in zijn ervaringen. “Twas a nightshift before Christmas” is een prima boek, maar als je geïnteresseerd genoeg bent om het boek te willen lezen, kan je het boek het beste lenen van de bibliotheek (of van vrienden). Als je boeken wilt lezen met medische casussen, die zich specifiek afspelen in een heel ander zorgsysteem dan in Nederland, dan raad ik ten zeerste “This is going to hurt” aan.

3,0/5,0 infuuszak equivalent aan 3,0/5,0 ster!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *