Hulpmiddelen VGT
Bachelor,  Christina,  Master,  Praktische tips,  Studie(fase),  Theresia

VGT tips voor de voortgangstoets

Leestijd: 7 minuten
VGT tips! Maar allereerst: wat is de voortgangstoets?

De voortgangstoets (VGT) is een toets die elke geneeskundestudent maakt en vier keer per jaar voorkomt. In welk jaar de toets voor de eerste keer gemaakt wordt door geneeskundestudenten hangt af van de universiteit. De VGT bestaat tot en met september 2022 uit 200 medische vragen. Daarna zal de toets anders ingevuld worden. Onderaan het artikel zullen we daar nog kort op ingaan. Voor nu hebben we brede tips voor de VGT op een rij gezet om je optimaal voor te kunnen bereiden op de toets!

Eerdere toetsen analyseren

Bij de VGT krijg je een (vaak kleurrijk) boekje met 200 vragen erin. Juist deze boekjes zijn heel waardevol voor het oefenen voor de VGT! Na elke VGT krijg je het toetsboekje mee naar huis en bewaar dit boekje dus vooral goed! Mocht je nooit een VGT hebben gemaakt, vraag dan aan ouderejaars of de studievereniging of je de boekjes mag lenen. 

Waarom zijn deze boekjes handig om mee te oefenen? Bepaalde vragen en onderwerpen komen vaker terug, maar worden op een andere manier gesteld. Of de vraag gaat net over een ander onderdeel van hetzelfde onderwerp. Voor onderwerpen waar je zelf niet zo sterk in bent is dit erg handig. Zo kan je gericht aan de slag.

Het is vooral nuttig om de toetsen van 6-12 maanden geleden te oefenen, omdat de onderwerpen die het meest naar voren komen in de toets dan meer op 1 lijn liggen. In andere woorden: maak je in mei de toets, oefen dan met de toets van december of mei van het vorige jaar. Oefen ook vooral met de strategie van invullen en je tijdmanagement. Dit is lastiger dan je zou denken. Voor de antwoorden van de VGT kan je op deze website terecht: iVTG.

Afb 1. Het VGT Handboek (hardcover) en VGT Vragenboek (paperback).
Het VGT Handboek en Vragenboek van VGT Cursus

De organisatie VGT Cursus heeft een VGT Handboek en Vragenboek uitgebracht. Het VGT Handboek (ruim 200 pagina’s!) is een waardevol naslagwerk, waarin de stof aan de hand van de 17 VGT-disciplines herhaald wordt met schema’s en illustraties. Ook komen de vaak terugkerende vragen langs, zodat je deze gaat herkennen. Op deze manier kan je ontzettend gericht en effectief de stof oefenen die belangrijk is voor de VGT (en überhaupt in de klinische praktijk)! Het bevat daarnaast ook een pagina vol do and don’ts voor de VGT, een invulstrategie en één van onze redactieleden heeft het boek 1,5 jaar geleden al met veel succes gebruikt voor de allerlaatste VGT van haar master om in korte tijd alle stof nog eens door te nemen. 

Ook heeft VGT Cursus een VGT Vragenboek met 300 oefenvragen gemaakt. Het fijne aan dit boek is dat je beter leert te begrijpen waarom jouw antwoord niet goed is en dat je echt actief bezig bent met de stof. De eerste helft bestaat uit oefenvragen. Waar je bij Medisch Contact (zie de tip hieronder) zelf zult moeten uitzoeken waarom je antwoord fout is, wordt het hier nauwkeurig uitgelegd in de tweede helft van het boek (bijvoorbeeld: de stappen die bij je een statistiek vraag moet zetten om tot het goede antwoord te komen) (afb. 2).

Dit scheelde mij veel tijd in de voorbereiding van de VGT, en ik merkte na gebruik van het boek ook op dat mijn score op de VGT een stuk hoger was dan eerder (al zal het coschap interne wat ik tussen die twee VGT’s had ook meegespeeld hebben). In het boek wordt tevens gerefereerd naar leerartikelen van VGT Cursus op hun website, waarbij je nog gerichter informatie kan lezen over bepaalde symptomen en aandoeningen.

Afb 2. Links VGT oefenvragen en rechts de antwoorden met uitleg (uit het VGT vragenboek).

Medisch Contact VGT vragen

Het is mogelijk, indien je lid bent van De Geneeskundestudent, om te oefenen met vragen op de website van Medisch Contact. Elk kwartaal krijg je toegang tot maximaal 200 vragen uit eerdere toetsen. Het is dan ook mogelijk om niet alleen één toets in z’n geheel te maken, maar ook om per specialisme, die je wellicht minder goed ligt, uit meerdere toetsen te oefenen. Als je een vraag fout beantwoordt, krijg je het goede antwoord te zien. Pas wel op: het is wel eens voorgekomen dat ze de antwoordoptie uit de originele antwoordsleutel als juist markeren, maar dat de antwoordsleutel van die toets later nog aangepast is.    

Compendium boeken

De Compendium boeken bieden een totaal overzicht van de gehele geneeskunde stof. Compendium Geneeskunde heeft een reeks van zowel 5 boeken met de gehele stof (alle disciplines zoals je ze ook vindt bij de VGT) als pocketboekjes. Aan het einde van elk hoofdstuk (discipline) staan ook een aantal oefenvragen die gebaseerd zijn op vragen uit de VGT, zodat je kan testen of de stof van het hoofdstuk is blijven hangen. Dit is vooral handig als je kennis in een paar disciplines achterblijft, de tabellen maken de stof lekker overzichtelijk. 

Oefenen met elkaar

Samen met collega-studenten of vrienden vragen doornemen en vooral bespreken met elkaar waarom je het fout had / aan elkaar uitleggen maakt het leren zowel leuker als dat je daardoor beter de stof vasthoudt. Je kan bijvoorbeeld in de bachelor met je werkgroep een uur gaan zitten om voor te bereiden. Ik heb coassistenten ook wel vragen horen oplezen van de VGT aan de ANIOS/specialist, al was dit vaak na de toets. 

Tactisch de toets invullen

Het voornaamste wat deze toets lastig maakt, is het feit dat er punten worden afgetrokken voor fout beantwoorde vragen. Dit heet correction for guessing. Voor vragen met 5 antwoorden gaat er bij een foutief antwoord ¼ punt af. Voor vragen met 4 antwoordopties ⅓ punt eraf en ga zo maar door. De regel is in principe om alsnog zoveel mogelijk in te vullen. Als je 1 antwoord kan wegstrepen, is het gunstiger qua kansberekening om de vraag wel in te vullen.  De minpunten wegen namelijk niet op tegen de kans dat je iets goed hebt. Bij vragen met twee antwoordopties is het belangrijk om extra op te letten, er gaat immers een hele punt af als je deze fout beantwoordt. Bij deze vragen is het dus belangrijk om zeker te zijn van je antwoord, laat hem anders vooral open!

Daarnaast is timemanagement van belang tijdens de VGT. Het zijn veel vragen. Ik hanteerde vaak een schema dat ik 25 vragen per half uur moest invullen. Na 25 vragen had ik pauze, die het oorspronkelijke halfuur niet mochten overschrijden. Meestal had ik iets van 5 minuten pauze en liep ik alsnog voor op mijn tijdschema, wat voor een stuk ontspanning zorgde. 

VGT vanaf september

Zoals vele studenten al wel hebben gehoord, zal de opzet van de VGT vanaf september 2020 aanzienlijk veranderen. De toets zal meer gericht gaan zijn op jouw persoonlijke leerproces en zich aanpassen aan jouw niveau. Desondanks zal de manier om je voor te bereiden en zo een hoger niveau op de toets te behalen met bovenstaande tips niet veel veranderen. 

Heb je zelf nog een handige tip? Laat het ons dan vooral weten!

Dit artikel is in onbetaalde samenwerking met VGT Cursus. De inhoud van dit artikel vertelt onze eigen ervaringen met de producten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *