Bachelor,  Buitenland,  Charmène,  Loopbaan,  Studie(fase)

Waarom een medische stage in Suriname super leuk is!

Leestijd: 4 minuten

Ik was vastberaden: als ik geneeskunde binnenkom, wil ik naar Aruba. Nadat ik eenmaal was toegelaten, openden later de selectierondes voor de buitenlandse zorgstage. Een motivatiebrief schrijven was natuurlijk een vereiste, maar waarom wilde ik hier zo graag naartoe? Het leek me wel gaaf. Lekker op het strand chillen en snorkelen, dat is waar Aruba onder de toeristen bekend om staat. Maar iedere zomer lig ik op het strand in een warm land. Hoewel ik geloof dat Aruba prachtig is met een andere cultuur dan hier, was het niet waar ik op dat moment naar op zoek was. De mooie bestemming waar mijn reis uiteindelijk naar toe ging was Suriname!

Ik praat vanuit mijn ervaring met de zorgstage naar Suriname vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam, maar dat neemt niet weg van het feit dat het voor iedere geneeskundestudent zeker interessant is om te lezen. 

Taal

Wat ik fijn vond aan Suriname, is dat iedereen hier Nederlands spreekt. Het maakt zo’n reis erg toegankelijk: ideaal voor als je naar het buitenland wilt gaan, maar het stiekem wel spannend vindt. Je kan gemakkelijk communiceren met het personeel en de patiënten, waardoor je automatisch meer betrokken bent dan bij een land waar je de taal niet kent. 

Huisvesting

In Suriname zijn super veel huizen speciaal voor studenten, waarbij losse kamers en studio’s te huren zijn. Met een groep van 13 geneeskundestudenten zaten we in hetzelfde huis waar ook een aantal andere mensen kamers huurden. Persoonlijk vond ik het heel gezellig om met een grote groep te gaan. Twee daarvan zijn mijn huidige beste vriendinnen op de studie geworden! Dat alleen al maakt dat ik enorm dankbaar ben voor deze reis! Overigens is het ook mogelijk om alleen of met een kleiner groepje te huren. 

Vervoer

Maandag tot en met donderdag had ik stage van 7.00 ‘s ochtends tot 15.00 ‘s middags. Heen en terug ging ik samen met een andere student naar het ziekenhuis met de taxi, wat maar ongeveer 1,50 euro per reis kostte. Wij hadden hiervoor een vaste taxi, maar voor activiteiten hadden wij een soort Uber dat daar “Tourtonne” heette, dat werkte heel fijn. 

Het ziekenhuis

Ik stond op de neurologie/neurochirurgie-afdeling samen met mijn kamergenootje, maar ook met Surinaamse stagiaires. Naast dat dit heel gezellig is, kon je ook kennis met elkaar delen. Ondanks dat het een Nederlandstalig land is, zijn de verschillen enorm. Het is een minder welvarend land, en Suriname was toen ook in een economische crisis. Zij hebben minder middelen dan wij, en zij moeten roeien met de riemen die ze hebben om zo optimaal mogelijk zorg te kunnen bieden. Een enorm verdrietige situatie, maar wel de realiteit. Dat maakt zo’n stage in het buitenland bijzonder. In Nederland zijn wij lang niet bewust van hoe goed de zorg hier daadwerkelijk is, maar na zo’n stage weet je dit zeker wel te waarderen. 

Na je stage

In onze tuin hadden we een heerlijk zwembad, ideaal om even tot rust te komen na zo’n dag. Helaas regende het vaak, maar gelukkig was het warm en snel weer droog. In de avonden gingen wij vaak naar restaurants, dit was gezellig en ook betaalbaar. Soms werd er gekookt, maar er werd ook vaak besteld. Tegenover ons huis zat een gezellige bar, waarbij wij regelmatig verse cocktails dronken. Zelfs zo vers, dat het werd gemaakt met vers fruit in de blender, echt super lekker!

Foto’s van Suriname

Tripjes

De weekenden zijn ideaal om leuke tripjes te maken! Het aanbod aan tripjes was enorm, van kleine tot grotere activiteiten. Overal werd eten voor ons gezorgd, dus ook voor de dagtripjes. Dit was super fijn, en dat Surinaamse eten is ook oh zo lekker! 

Zo heb ik Brownsberg beklommen, waar we ook naar een waterval gingen en in zwemkleding even lekker konden afkoelen. Ook was het leuk om te varen met een boot door de Suriname rivier om dolfijnen te spotten. Een heel weekend waren we naar een resort midden in de jungle geweest, wat intens genieten was. We hebben gechilld in een rivierbank met een kokosnoot, maar ook actief gewandeld naar inheemse dorpen. Verder hebben een paar mensen uit onze groep ook een overnachting gedaan op de Fredberg, waarbij zij wakker werden met een mooie zonsopgang en wilde aapjes op de achtergrond. 

Er valt nog zoveel meer over dit land te vertellen, maar ik hoop in ieder geval dat je wat meer een beeld hebt van hoe een stage in Suriname eruitziet. Het is zeker niet alleen maar werken en ook zeker niet alleen maar chillen. Zie het als een mooie kans om een nieuwe cultuur te leren kennen en mooie ervaringen te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *