
Essentiële websites voor geneeskunde
Ondanks dat ik bijna aan het einde ben gekomen van mijn master geneeskunde (en dus coschappen), kom ik nog regelmatig nieuwe en handige websites tegen. Denk bijvoorbeeld aan websites met richtlijnen die belangrijk zijn voor specifieke specialismen of websites die helpen om bepaalde (lastige) leerstof beter te begrijpen. Achteraf had ik deze sites graag eerder in mijn studie (bachelor en master) ontdekt. Dit zou mij veel tijd hebben gescheeld. Daarom zal ik voor jullie een aantal handige websites op een rijtje zetten.
Deze lijst zal zeker niet compleet zijn, want het aanbod aan nuttige internetpagina’s en YouTube filmpjes is heel groot! Ik zal ervoor zorgen dat dit artikel constant bijgewerkt wordt als ik weer nieuwe handige hulpmiddelen ontdek. Ik hoop dat dit voor jullie een artikel kan worden waar je af en toe eens naar terug grijpt voor allerlei handige sites, zodat jullie niet iedere keer het hele internet af hoeven te struinen om te vinden wat je zoekt.
1. Het acute boekje – https://www.hetacuteboekje.nl/
Het acute boekje is een initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en bevat een hoop richtlijnen in het kader van de interne geneeskunde. Dit is echt mijn meest bezochte site geweest tijdens mijn coschap Interne geneeskunde, maar ook tijdens andere coschappen (denk aan spoedeisende hulp (SEH) of klinische geriatrie). Via de handige zoekbalk kan je per klacht de bijbehorende richtlijn zoeken. Zoek je op “natrium”, dan krijg je de richtlijn voor hypernatriëmie, hyponatriëmie, acute nierinsufficiëntie, etc. Zo heb ik op de SEH vaak specifiek moeten zoeken naar hyponatriëmie, omdat veel patiënten zich met een laag natrium in het bloed presenteerden.
De richtlijn van het acute boekje geeft dan fijne overzichtelijke stroomschema’s die leiden naar een differentiaal-diagnostische lijst. Tevens worden er ook adviezen gegeven over het verrichten van aanvullend onderzoek. Zo kan je met aanvullende lab bepalingen of anamnestische vragen snel tot een paar mogelijke diagnoses komen. Ook staan er schema’s met mogelijke beleidsopties in; neem die goed door, want dan kan je zelf met een plan komen én begrijp je waarom bepaalde onderzoeken zijn gedaan. Kortom: deze site is ideaal als je zelf voor het eerst patiënten gaat zien en het biedt een fijn houvast.
2. ECG-pedia – https://nl.ecgpedia.org/wiki/Hoofdpagina
ECG-pedia is opgericht door Jonas de Jong, cardioloog in het OLVG te Amsterdam. Het is een wikipedia pagina die compleet gericht is op het leren lezen en begrijpen van ECG’s. Deze website vond ik bij mijn eerste bezoek erg overweldigend. Ik had geen idee waar ik precies naar moest kijken. Maar tijdens mijn weken op de cardiologie, waar je vaak ECG’s moet beoordelen, is het 7+2 stappenplan ideaal! Als je naar de hoofdpagina gaat, dan staat helemaal links een kolom met het 7+2 stappenplan. Dit is voor mij dan ook het gedeelte van de site wat ik het meest heb gebruikt.
Toen ik voor de eerste keer een ECG bekeek, had ik geen flauw idee hoe ik er ooit iets nuttigs over kon zeggen. Nu gebruik ik voor elk ECG dit stappenplan en het helpt. Ik kan zeker niet elk ECG beschrijven en soms loop ik al vast bij stap 2 of 3, maar toch geeft de 7+2 methode mij houvast. Door deze methode weet ik zeker dat altijd het gehele ECG heb bekeken en dat ik geen cruciale dingen over het heeft heb gezien. Verder staan hier ook de meest voorkomende afwijkingen per stap op, wat (zeker in het begin) kan helpen met dingen (leren) herkennen.
3. UpToDate – https://www.uptodate.com/home
UpToDate is een site van de uitgeverij Wolters Kluwer. Op deze website staat compact per onderwerp de laatste en meest recente wetenschappelijke informatie. Ik leerde deze site tijdens mijn master kennen. In bijna elk coschap is het gebruikelijk om een bepaalde vraag, die bij jezelf of bij de artsen is opgekomen, te beantwoorden door middel van een presentatie. Ik heb bij elke presentatie gebruik gemaakt van UpToDate om recente wetenschappelijke informatie te verzamelen om een bepaalde vraag te beantwoorden. Achteraf denk ik dat deze site ook zeker handig zou zijn geweest tijdens het voorbereiden van tentamens of presentaties in de bachelor.
Op de site kan je een bepaald ziektebeeld intypen en dan vind je vaak veel informatie. Het keuzemenu per onderwerp is erg overzichtelijk en de informatie op de site is onderbouwd met vele onderzoeken. De bronnen van de onderzoeken staan ook vermeld, waardoor je kan doorklikken om nog meer informatie te vinden. Kortom, een fijne site om snel de meest recent wetenschappelijk onderbouwde informatie per onderwerp te vinden. Daarbij, als je via je universiteit inlogt met je eigen account, kan je thuis ook gratis alle beschikbare informatie inzien!
4. Osmosis YouTube Kanaal – https://www.youtube.com/c/osmosis/videos
Osmosis is een medisch YouTube kanaal waar veel verschillende onderwerpen worden behandeld op een illustratieve en begrijpelijke manier. Voor de vele toetsen tijdens mijn master heb ik deze filmpjes bekeken. Ik vond het erg fijn om deze filmpjes te gebruiken als achtergrondinformatie. Ook denk ik dat dit kanaal zeer nuttig zou zijn geweest tijdens de bachelor, voor zowel verduidelijking als verdieping. Het kanaal is ook zeker enorm handig voor studenten die heel visueel ingesteld zijn. De filmpjes bevatten namelijk fijne uitleg met verduidelijkende tekeningen. Daarbij vind ik het zelf erg prettig dat de filmpjes kort zijn, waardoor het makkelijker is om mijn aandacht erbij te houden. Ik heb het meest gebruik gemaakt van dit kanaal ter voorbereiding van mijn mondelinge examens tijdens de master, of ter voorbereiding van een nieuw coschap. Echter weet ik zeker dat het mij erg had geholpen als ik tijdens mijn bachelor al op de hoogte was geweest van dit kanaal.
Updates
Zoals eerder genoemd, zullen wij dit artikel zo up-to-date mogelijk houden door constant nieuw ontdekte websites toe te voegen. Wij hopen dat de bachelor én master met behulp van deze websites net wat makkelijker doorlopen zal worden. Veel succes!
Voor meer nuttige artikelen gerelateerd aan de master geneeskunde lezen, klik hier. Wil je juist artikelen over de bachelor geneeskunde lezen, klik dan hier.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
Dit vind je misschien ook leuk

Leesclub: De Wonderdokter
27 april 2021
Een kijkje in het bestuur van MSV Pulse
5 oktober 2020